VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand
Avresa till Köpenhamn,
sen vidare med
Singapore Airlines
till Singapore för byte av plan till
Perth där man landar påföljande
dag.
Det är i mitten av
oktober och vi anländer samtidigt med våren till Perth. Det är 20 grader
varmt och vi hyr en bil på flygplatsen och kör till
Mercure Hotel som
ligger mitt inne i Perth.
Perth är kanske den
större stad som ligger längst från någon annan stor stad. Staden påminner en
del om hur San Francisco en gång var. Här finns en blandad befolkning med en
avslappnad livsstil. Norr om järnvägsstationen ligger Perths största
restaurangdistrikt, Northbridge. Här finns många caféer,
pubar,
restauranger och rockklubbar. Vi äter bra på Villa Italia och Don
Nino Café. I Perth finns även
Miss Maud
som kommer från Sverige. Hon driver ett antal brödaffärer och även en
svenskinspirerad restaurang som serverar smörgåsbord. Till restaurangen hör
även en hotelldel.
Perth byggdes där
floden Swan River breddar sig innan den rinner ut i Indiska oceanen, och
ligger skyddat en bit från kusten. Vi tar en båttur med
Captain Cook Cruises från hamnen i Perth längs med Swan River ut till den lilla staden
Fremantle
vid kusten. Här, liksom i Perth, finns det massor av restauranger. Vi äter
nere vid vattnet på
Joe's Fish Schack, sen tar vi
tåget tillbaka till Perth.
Vi kör söderut från
Perth till vindistriktet
Margaret River. Här började man producera
vin så sent som 1966 och anses nu vara ett av de bästa vindistrikten. På
vägen dit stannar vi till vid turistbyrån i Dunsborough och bokar
vårt boende på Gazebo Lake som ligger mitt i vindistriktet. Under ett par
dagar besökte vi ett flertal vingårdar och de bästa tyckte vi var
Evans &
Tate, Sandalford och
Vasse Felix som även har en mycket
bra restaurang.
Från Margaret River
åkte vi tillbaka norrut igen upp och förbi Perth. Strax norr om Perth
passerade vi vindistriktet
Swan Valley och fortsatte sen på Highway 1
upp mot Exmouth och
Ningaloo Reef. Den första staden vi
stannade till i heter
Geraldton. Vi bodde nere vid stranden på Geraldton
Motor Inn och åt på
Skeetas Garden Restaurant som är känd för
sin mat- och vinlista.
Nästa stopp var den
lilla staden Denham som ligger på vägen ut mot naturreservatet
Monkey
Mia Reserve och
Shark Bay Marine Park.
I Denham handlade vi
vin och frukost innan vi fortsatte ut till
Monkey Mia Dolphin Resort som är det enda stället man får bo på i Monkey Mia Reserve. Här finns olika
boendealternativ från färdiguppsatta tält till små hus vid vattnet. I
området finns en restaurang som serverar mat och vin. Till Monkey Mia har
folk kommit i mer än 40 år för att mata delfinerna som kommer in till
stranden varje morgon. Det hela sker under stor kontroll av parkens vakter
och man tilldelas lite fisk som man sen får gå ut i vattnet och mata
delfinerna med.
Vi fortsätter norrut på
något som känns som en oändlig raksträcka. Vi möter knappt en enda bil och
kommer till slut fram till
Carnarvon. Här varnar skyltar oss för att
vi måste se till att ha dricksvatten i bilen för den fortsatta färden. Vi är
på väg mot Coral Bay och korallrevet
Ningaloo Reef som är
västkustens motsvarighet till Stora Barriärrevet på östkusten om än inte
lika stort, men ändå 260 km långt. I Coral Bay bor vi på
Ningaloo Reef Resort och här finns en restaurang och en affär och det är mycket
varmt trots att det bara är oktober.
Nästa vindistrikt vi
ska besöka är Barossa Valley, men på vägen dit måste vi först tillbaka till
Perth där vi bor på
ParkRoyal och sen ska vi även besöka
Uluru/Ayers Rock innan vi kommer fram till Barossa. Från Perth
flyger vi vidare till
Alice Springs. Vi hyr en bil och bor på
Lasseters
Casino där vi lyckas spela ihop lite pengar. I Alice
Springs bor många aboriginals som är Australiens urinnevånare. Vi besöker
Aboriginal Art & Culture Centre. Här kan man prova på att spela och
även köpa musikinstrumentet
didgeridoo. Didgeridoo konserter anordnas
på flera ställen bland annat på
Sounds of Starlight Theatre.
Vi kör vidare mot det
röda berget Uluru/Ayers Rock som reser sig 348 meter över det platta
ökenlandskapet. Berget är över 600 miljoner gammalt, 3 km långt och 9 km i
omkrets och bildar världens största monolit. Det innebär att berget består
av ett enda stenblock. Klippan som är av sandsten innehåller mycket järn.
Bergets röda färg kommer sig av att järnet har rostat då det angripits av
vatten och syre. I Uluru/Ayers Rock är man hänvisad till att bo inom området
Ayers Rock Resort. Här finns allt man behöver såsom campingplatser,
hotell, restauranger och affärer. Vi bodde på Spinifex Lodge och åt en
mycket bra middag på Restaurang White Gums.
Från Uluru/Ayers Rock
kör vi tillbaka till Alice Springs och flyger vidare till Adelaide där vi
hyr en ny bil och tar in på
Hotel Centra. Vi äter middag på
La Trattoria.
Från Adelaide kör vi
norrut upp till den mycket vackra vindalen
Barossa Valley och tar in på vingården
Kaesler Estate som ligger i Nuriootpa mitt i vindalen. Närmaste granne
till Kaesler Estate är den stora firman
Penfolds som producerar det vin som enligt många anses som Australiens
bästa vin -
Grange. Kaesler Estate har en mycket bra restaurang. En annan mycket bra
restaurang med ett trevligt läge i vindalen är
The Wild Olive Restaurant. I Barossa mittemot vingården
Yalumba driver svenskan Sandra Boman ett charmerande
Bed & Breakfast.
På vägen upp till
Barossa stannar vi till vid flera intressanta vingårdar.
Chateau Yaldara
Estate har en mycket vacker huvudbyggnad och
Rockford Wines
producerar vin enligt gamla metoder, bland annat en mycket fyllig Basket
Press Shiraz samt en Old Vine Shiraz som är ett mousserande rödvin som är
populärt i Australien. Andra välkända vinproducenter som finns
i Barossa Valley är till exempel
Henschke Wines,
Orlando Wines,
Peter Lehmann Wines,
Seppelt Winery och
Wolf Blass Wines. Det finns även en producent med svensk anknytning
Viking
Wines. Ett av de mest sceniska vinerierna är
Bethany Wines som
ligger på en höjd i närheten av Mengler Hill Look med utsikt över hela
vindalen.
Fortsätter man norrut
från Barossa Valley kommer man till ytterligare ett välkänt vindistrikt
nämligen Clare Valley där man bland annat hittar
Jim Barry. Vi
kör söderut och passerar Adelaide och vindistriktet
MacLaren Vale. Vi
kör ut på Highway 8 och kör till Keith där vi tar av mot
Coonawarra
och Mount Gambier. Coonawarra känns som en enda lång raksträcka med
vingårdar på var sida om vägen. Vi besöker
Rymill Winery,
Wynns,
Penfolds Coonawarra,
Mildara Wines och
Lindemans innan vi fortsätter längs Highway 1 mot
Warrnambool på sydkusten.
I Warrnambool, där man
för övrigt kan titta på valar på nära håll, tar vi in på
Central Court Motel. Nästa dag åker vi vidare längs kusten på
The Great Ocean Road. Vägen är en av de vackraste kustvägarna i Australien och längs vägen
ligger en rad semesterorter. Vi passerar London Bridge och Dom Tolv
Apostlarna som står på rad ute i havet. Vi kör igenom Cape Otaway som
är ett kuperat och mycket vackert bergsparti bevuxet med regnskog. När vi
kommer ut ur regnskogen ser vi kusten uppe från berget. Vi kör vidare ner
mot de små kuststäderna Marengo och
Apollo Bay. Apollo Bay
ligger i en vik och har gått om uteserveringar och vi sätter oss på en av
dom och beställer in vitt vin och en fiskrätt. I närheten finns några av de
bästa surfstränderna.
Färden går vidare mot
Lorne som har en av de säkraste stränderna längs kusten och därför är
en av de största semesterorterna. Vi gör en avstickare för att titta på
vattenfallet
Erskine Falls
innan vi åker vidare mot
Melbourne.
I Melbourne tar vi in
på Hotell Centra som ligger med utsikt över Yarra River och nära
Melbournes stora kasino. Från Melbourne åker vi vidare längs Highway 31 mot
Sydney.
Sydney har
förändrats en hel del sedan VinNytt var här senast 1983. Många av
skyskraporna har byggts på inför OS 2000 och blivit ännu högre och
hamnkvarteren har byggts ut med massor av nya restauranger och pubar. Vi tar
in på IBIS Hotel i Darling Harbour. Vi åker upp i
AMP Tower för att få en överblick över staden och går sen
till botaniska trädgården vid operahuset. Vi promenerar via Woolloomooloo
bort till Kings Cross där vi konstaterar att vårt gamla stamhak, Manzil Room, numera är ett
hotell och att Bourbon Beefsteak Bar
fortfarande serverar lika stora och möra biffar som 1983. För övrigt verkar
Bourbon Beefsteak Bar vara en av de få restaurangerna som fortfarande finns
kvar sedan 1983.
Vi åker ut till
Watsons
Bay och tar ett par öl på restaurangen och vandrar ut på klipporna.
På vägen ut passerar vi Rose Bay där några nya hus har uppförts intill The Moorings. Vi åker vidare till
Bondi Beach.
Nästa stopp blir
Brisbane. Vi flyger från Sydney och tar en buss från flygplatsen i Brisbane
till
Hotel Park Royal i Surfers Paradise. Några bra restauranger är Volare, Copperpan, La Strada och Restaurant Kairo. Vi
bodde även några dagar på
Hotel Grand Mercure.
Hemresan går via
Singapore och naturligtvis så blir det en Singapore Sling på
Raffles Hotel.
Upp
© Copyright 2003
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|