VinNytts
förslag på vinresa till Danmark på egen hand
VinNytt åkte
till Danmark för att titta på vinbutiker och vinbarer i Köpenhamn samt för
att besöka en dansk vingård på Nordjylland.
Vi
börjar resan med att ta in på klassiska hotell Mollberg i Helsingborg. Här
finns en klassisk bar i mycket vacker miljö. Vinutbudet på glas är dock inte
speciellt imponerande. Då Gastro Dahlbergs har sommarstängt från och med
mitten på juni går vi till Gastros utmärkta bistro; Dahlberg, som ligger
precis intill hotellet vid Kärnan. Även här serveras man utsökta rätter och
vi väljer grillade black tiger prawns med tartar på lokala Vikentomater,
avokado, koriander och chili. Till detta dricker vi en 2003 Sauvignon Blanc
från Sterhuis i Stellenbosch, Sydafrika.
Varmrätten består av en grillad hängmörad entrecote, rostad färskpotatis,
bacon, grön sparris, sticklök samt nyslagen bearnaisesås. Vi provar en 2003
Bodega Aalto från Ribera del Duero som är ett projekt där den före detta
vinmakaren på Spaniens prestigevin Vega Sicilias, Mariano Garcia, är
ansvarig. Druvan i detta vin är Tinta Fino som är benämningen på druvan
Tempranillo i Ribera del Duero. Detta är andravinet från vingården och det
mer berömda vinet heter Aaalto PS.
Vår
servitör är sommelier och har ett stort ölintresse. Han är medlem i
Svenska Ölfrämjandet som anordnar medlemsmöten och ger ut tidningen
Maltesen som är en innehållsrik tidskrift för den kunskapstörstande
ölentusiasten som utkommer med fyra nummer per år. Vi provar oss igenom ett
antal ölsorter från Nynäshamns Ångbryggeri som är mycket bra (skriv om
ölen).
Nästa
dag tar vi Öresundsbron till Köpenhamn och tar in på Grand Hotel Köpenhamn.
Hotellet ligger centralt och det är nära till de av Köpenhamns vinbarer som
ligger i Vesterbro. Vi börjar dock med att gå Ströget ner till vinbutiken
Kjaer & Sommerfeldt som ägs av Vin & Sprit. Här brukar vi beställa viner
som är svåra eller omöjliga att få tag på i Sverige. Efter domslutet i EU
den 5 juni 2007, det så kallade Rosengren målet, behöver man inte längre åka
150 mil fram och tillbaka till Köpenhamn för att hämta sina viner utan man
kan nu ordna med en egen transport till Sverige.
Den
här gången har vi beställt några av Parkers 100 poängare. Vissa av de viner
vi beställt denna gång kan du köpa på Systembolagets vinauktioner i Sverige,
men där måste man oftast köpa i lådor om sex flaskor. På
Kjaer & Sommerfeldt kan man köpa enstaka flaskor. Utöver
Kjaer & Sommerfeldt finns det ett ganska stort antal mycket bra
vinbutiker i Danmark och vi listar dessa näst sist på sidan.
Från
Kjaer & Sommerfeldt är det inte långt till vinbaren
Villa Vino som ligger på Mikkel Bryggers Gade, en liten tvärgata till
Ströget och nära Rådhuspladsen. Här hittar man viner från hela världen och
många är på glas. På den stora griffeltavlan på väggen samsas närmare 40
välkända viner på glas med mer udda viner som 2003 Rondo från Nyhus, Nysted
v/Ivan i Danmark och 2000 Cabernet Sauvignon från Yarden, Golan Heights i
Israel. I Villa Vinos vinkylskåp ligger flera berömdheter från Frankrike,
Italien och Spanien.
Villa Vino öppnar lite tidigare på dagen än de andra vinbarerna, 14:00
söndag till torsdag och redan klockan 12:00 fredagar och lördagar. Man har
också vinprovningsmenyer med 3 eller 5 olika viner. Den som önskar kan
beställa Villa Vino Tallerken och då kan man välja på olika tallrikar med
ostar, charkuterier samt foie gras. Till vinbaren hör även en uteservering.
Lite
närmare vårt hotell ligger på Istedgade ligger den lilla vinbaren
Malbeck som satsar helt och hållet på viner från Argentina. Man satsar
även på bra glas och vinerna serveras vid rätt temperatur för att
upplevelsen ska bli optimal. Längs ena väggen har man byggt ett egendesignat
vinskåp av armeringsjärn och här ligger flera av de totalt 90 viner som
finns på vinlistan varav hela 27 är viner på Malbec! På tavlan i baren
listas vilka viner som för tillfället kan provas på glas. Vi ville prova en
2004 Malbec Doña Paula Selección de Bodega som inte fanns med på tavlan. Det
var inga problem och man öppnade gärna upp en flaska – sympatiskt! Vidare så
har man på vinlistan det sällsynta 2003 Malbec Viña Cobos från den
kaliforniske vinmakaren Paul Hobbs som sedan flera år även är verksam i
Mendoza. Ytterligare ett udda vin är 1977 Malbec från den klassiska
producenten Weinert. Tror inte dessa skulle serverats på glas, men dumt nog
så frågade vi inte……
Den
lilla menyn rymmer olika tallrikar med ost, charkuterier, oliver och bröd.
Ägarna Hans Haahr Larsen har bott i Buenos Aires under flera perioder och vi
diskuterar restauranger och vinbarer som vi besökt i Argentina och kommer
fram till att vi alla trivs på den klassiska kött- och vinrestaurangen xxx i
Buenos Aires. Man importerar själva från ett par vinhus och man åker till
Argentina med jämna mellanrum för att knyta fler kontakter.
Inte
långt från Malbeck på Viktoriagade ligger
Bacchus Vinbar som är den äldsta av de nuvarande vinbarerna i Köpenhamn.
Vinbaren ligger i en källare och här är fullsatt och folkligt, nästan lite
sydeuropeiskt. Inte så konstigt kanske, då ägaren kommer från Frankrike.
Detta visar sig också i vinlistan som innehåller närmare 450 viner, de
flesta från Frankrike. Men, man hittar även viner från Chile, Italien och
Sydafrika. Även här kan man få ost, charkuterier, foie gras, men även soppa
och en varmrätt.
Bacchus Vinbar har öppet lite längre än de flesta andra vinbarerna och
köket har till och med öppet efter midnatt på fredagar och lördagar.
Bacchus Vinbar har även en filial som heter Figaro Bistro Vinbar.
Det
finns ytterligare ett flertal vinbarer i Köpenhamn och vi listar dessa sist
på sidan efter vinbutikerna. Innan du lämnar Köpenhamn, missa inte att göra
ett besök på den lilla bluesklubben
Mojo som ligger på Löngangstraede inte långt från Rådhuspladsen.
Visserligen serveras inget vin, men bra blues och öl.
Nu är
det dags att besöka en dansk vingård. Det har öppnats många vingårdar under
senare år i Danmark som fått tillstånd att sälja viner direkt från gården
producerade på egen odlade druvor. Det finns de som tror att danska och
engelska mousserande viner kommer att bli riktigt bra i framtiden, då
klimatförändringen flyttar gränserna för vinodling. Möjligen kan även
Sverige komma att inkluderas. I Danmark har man långa ljusa dagar på
sommaren och kalla nätter som lämpar sig väl för vinodling. På föreningen
Danska Vinodlares webbsida hittar du länkar till Danmarks vingårdar, men
ring eller mejla för säkerhets skulle innan du åker för ett besök, då de
flesta gårdar är små och har öppet för rundturer enligt överenskommelse.
Vi
åker vidare över Stora Bält mot vingården
Glenholm som ligger på Nordjylland. På vägen övernattar vi på en
klassisk gammal kro,
Hvalpsund Faergekro, som ligger vid Limfjorden.
Hvalpsund Faergekro är en av Danmarks äldsta krogar och utsågs redan
1669 till krog av den danske kungen. Från restaurangen har man utsikt över
vattnet. Här äter vi en klassisk rödspätta fylld med räkor och till detta
dricker vi en 2002 Errazuriz Chardonnay Wild Fermented som är en elegant
klassisk Chardonnay.
Hvalpsund Faergekro ingår i
Snapseruten där krogarna ligger längs en rutt som tar en runt hela
Limfjorden. På varje krog kan man prova speciella snapsar till maträtterna.
Hvalpsund Faergekro ingår även i
Gourmet Ruten som är en sammanslutning av 6 krogar på Jylland som
serverar en 5-rätters gourmet meny där man framhåller att man använder sig
av de absolut bästa råvarorna.
Vingården
Glenholm ligger i den lilla byn Naesby några mil norr om Hvalpsund.
Vingården ligger 45 meter över fjorden med mycket vacker utsikt över
Limfjorden bort mot ön Livö. Här har man odlat vin sedan 1993 och man fick
som första vingård på Nordjylland tillstånd att sälja vin på gården 2006 som
är procucerat av egna druvor. Idag har man ca 2 hektar där man odlar olika
druvsorter, både kända och mer okända sorter. Gårdens rödvin, Buteo
framställs av druvorna Rondo och Regent, det vita Buteo och gårdens söta
dessertvin framställs av druvorna Madelaine, Angevine, Ortega, Orion,
Phoenix och Siegerebe.
Den
sympatiske vinbonden, Hans Jörgen Madsen, anordnar rundturer i vingården
under juli till september. Rundturen tar ungefär 2 timmar och Hans Jörgen
berättar om hur det är att odla vin i Danmark, vilka druvsorter man i
huvudsak använder och han beskriver också gången från skörd till dess att
vinet ligger på flaska. Rundturen avslutas med en vinprovning, inklusive ost
och bröd, i det vackra växthuset med utsikt över vattnet. Inne i växthuset
växer en massa olika vinrankor som bidrar till den trevliga miljön. På
Glengård har man också olika vinrankor som man driver upp själva till
försäljning.
Från
Glenholm är det ett par timmars färd till
Skagen. Vi tar in på det klassiska
Bröndums Hotel vars äldsta del är från 1874. Det var här de berömda
skagenmålarna med P.S. Kröyer, Michel Anker, Anna Anker och Holger Drachmann
i spetsen fördrev sin tid när de inte målade. Om vinlistan var lika bra som
idag vet vi inte, men här kan du idag hitta många bra viner med tonvikt på
Frankrike. Degn Bröndum som grundade hotellet var av den uppfattningen att
indraget vatten och möjligheten till varma bad var onödigt, då det bara var
200 meter till stranden och fungerade det för honom, så kunde andra också
nöja sig med att bada i havet. För att bevara känslan har man därför bevarat
hotellet i Degn Bröndums asketiska livstil och endast några rum har därför
dusch och toalett på rummet. Liksom när Skagenmålarna bodde här satsar man
allt på mat, drycker och kultur.
Vi
inkvarterar oss i Trolles hus som är ett litet Skagenhus med egen igenvuxen
trädgård alldeles intill hotellets huvudbyggnad. Man har bevarat huset i
dess ursprungliga omoderna skick. Man har dock installlerat en toalett och
en primitiv dusch. Det måste ha varit väldigt kallt att bo här på vintern
och man kan förstå att målarna samlades på hotellet för att äta och dricka.
Hotellets matsal känns mycket genuin och vi börjar med en Rimet
jungfruhummer med blomkål, couscous och jungfruhummer bisque. Till det
dricker vi en 2004 Chardonnay från Hamilton Russel i Walker Bay, Sydafrika.
Till
varmrätt väljer vi en klassiker, rödtunga á la Drachmann med jungfruhummer
och hummer sås.
Här
matchar vi med en 1999 Henschke ”Tillys Vineyard” från Barossa i Autralien
som är en blandning av i huvudsak Semillon, Chardonnay and Sauvignon Blanc.
Alldeles intill hotellet ligger
Skagen Museum och här finns idag närmare 1800 av skagenmålarnas verk
samlade bland annat via donationer. På en av den kanske mest berömde
skagenmålaren P.S Kröyers största målningar kan man se den kände svenske
tonsättaren, Hugo Alfvén, festa vid en eld på stranden tillsammans med
Kröyers unga fru Marie. Hon blev våldsamt förälskad i Alfvén och skilde sig
senare från Kröyer och gifte sig med Alfvén. Mer om denna äktenskapshistoria
av strindbergska dimensioner finns att läsa i Tonni Arnolds bok
Balladen om Marie.
Inte
långt från hotellet finns en mycket bra delikatessbutik
Slagter Munch. Här hittar man allehanda delikatesser och färdigmat
inklusive ett urval av viner med inriktning på italienska viner och
däribland flera Amarone som inte finns i Sverige.
För
den som väljer att inte bo på hotell finns det många lägenheter att hyra och
längs Skagens gågata och dess tvärgator hittar man alla sorters restauranger
och pubar, vissa med live musik.
Vi
kör upp till Grenen, den yttersta punkten där Skagerrack och Kattegat möts.
Det är en bit att promenera längs stranden för att komma ut till spetsen.
Väl där så kokar havet och solen lyser igenom de mörka molnen på himlen och
vi ser det berömda ljuset.
Från
Grenen åker vi till Höjen Gl. Skagen som är en liten lugn by på andra sidan
halvön. Här kan man uppleva det ibland barska västerhavet och njuta av
solnedgången. På sommaren är det en populär och härlig badstrand. Här finns
en stor koncentration av de för Skagen typiska små gula husen, ja nästan
alla husen är gula.
Vi
tar in på
Ruths Hotel som har en mycket bra restaurang som drivs av den
fransk-danska mästerkocken Michel Michaud. På hotellet finns även ett
brasserie.
Vi
provar restaurangens 3-rätters meny och till förrätt får vi en trilogi av
jungfruhummer, pilgrimsmusslor och ostron. Jungfruhummern serveras med en
krämig soppa på ärtor och svart tryffel. Pilgrimsmusslorna med en krämig
blomkålssoppa och ostronen kommer med en krämig soppa på foie gras.
Till detta serverar man en Paul Roger Brut.
Varmrätten består av en helstekt skivad oxfilé med potatisbakelse. Till
detta dricker vi en 1999 Barolo från Elio Altare i Italien. En fantastiskt
bra vin med mjuka tanniner, yppig frukt och lång eftersmak som gifter sig
perfekt med maten.
Efterrätten kallar man för en ”En kärleksförklaring till chokladälskaren”
och det är choklad i alla dess former och olika smaker och till detta ett
20-årigt Graham´s Vintage Port.
Efter en god natts
sömn, så är vår vinresa i det nya vinlandet Danmark slut och vi kör de 40
minuterna ner till
Stena Line färjan i Fredrikshavn för överfarten till Göteborg som tar ca
2 timmar.
© Copyright 2009
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|