VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder



 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Danmark på egen hand
VinNytt åkte till Danmark för att titta på vinbutiker och vinbarer i Köpenhamn samt för att besöka en dansk vingård på Nordjylland.

Vi börjar resan med att ta in på klassiska hotell Mollberg i Helsingborg. Här finns en klassisk bar i mycket vacker miljö. Vinutbudet på glas är dock inte speciellt imponerande. Då Gastro Dahlbergs har sommarstängt från och med mitten på juni går vi till Gastros utmärkta bistro; Dahlberg, som ligger precis intill hotellet vid Kärnan. Även här serveras man utsökta rätter och vi väljer grillade black tiger prawns med tartar på lokala Vikentomater, avokado, koriander och chili. Till detta dricker vi en 2003 Sauvignon Blanc från Sterhuis i Stellenbosch, Sydafrika.

Varmrätten består av en grillad hängmörad entrecote, rostad färskpotatis, bacon, grön sparris, sticklök samt nyslagen bearnaisesås. Vi provar en 2003 Bodega Aalto från Ribera del Duero som är ett projekt där den före detta vinmakaren på Spaniens prestigevin Vega Sicilias, Mariano Garcia, är ansvarig. Druvan i detta vin är Tinta Fino som är benämningen på druvan Tempranillo i Ribera del Duero. Detta är andravinet från vingården och det mer berömda vinet heter Aaalto PS. 

Vår servitör är sommelier och har ett stort ölintresse. Han är medlem i Svenska Ölfrämjandet som anordnar medlemsmöten och ger ut tidningen Maltesen som är en innehållsrik tidskrift för den kunskapstörstande ölentusiasten som utkommer med fyra nummer per år. Vi provar oss igenom ett antal ölsorter från Nynäshamns Ångbryggeri som är mycket bra (skriv om ölen).

Nästa dag tar vi Öresundsbron till Köpenhamn och tar in på Grand Hotel Köpenhamn. Hotellet ligger centralt och det är nära till de av Köpenhamns vinbarer som ligger i Vesterbro. Vi börjar dock med att gå Ströget ner till vinbutiken Kjaer & Sommerfeldt som ägs av Vin & Sprit. Här brukar vi beställa viner som är svåra eller omöjliga att få tag på i Sverige. Efter domslutet i EU den 5 juni 2007, det så kallade Rosengren målet, behöver man inte längre åka 150 mil fram och tillbaka till Köpenhamn för att hämta sina viner utan man kan nu ordna med en egen transport till Sverige.

Den här gången har vi beställt några av Parkers 100 poängare. Vissa av de viner vi beställt denna gång kan du köpa på Systembolagets vinauktioner i Sverige, men där måste man oftast köpa i lådor om sex flaskor. På Kjaer & Sommerfeldt kan man köpa enstaka flaskor. Utöver Kjaer & Sommerfeldt finns det ett ganska stort antal mycket bra vinbutiker i Danmark och vi listar dessa näst sist på sidan.

Från Kjaer & Sommerfeldt är det inte långt till vinbaren Villa Vino som ligger på Mikkel Bryggers Gade, en liten tvärgata till Ströget och nära Rådhuspladsen. Här hittar man viner från hela världen och många är på glas. På den stora griffeltavlan på väggen samsas närmare 40 välkända viner på glas med mer udda viner som 2003 Rondo från Nyhus, Nysted v/Ivan i Danmark och 2000 Cabernet Sauvignon från Yarden, Golan Heights i Israel. I Villa Vinos vinkylskåp ligger flera berömdheter från Frankrike, Italien och Spanien. Villa Vino öppnar lite tidigare på dagen än de andra vinbarerna, 14:00 söndag till torsdag och redan klockan 12:00 fredagar och lördagar. Man har också vinprovningsmenyer med 3 eller 5 olika viner. Den som önskar kan beställa Villa Vino Tallerken och då kan man välja på olika tallrikar med ostar, charkuterier samt foie gras. Till vinbaren hör även en uteservering.

Lite närmare vårt hotell ligger på Istedgade ligger den lilla vinbaren Malbeck som satsar helt och hållet på viner från Argentina. Man satsar även på bra glas och vinerna serveras vid rätt temperatur för att upplevelsen ska bli optimal. Längs ena väggen har man byggt ett egendesignat vinskåp av armeringsjärn och här ligger flera av de totalt 90 viner som finns på vinlistan varav hela 27 är viner på Malbec! På tavlan i baren listas vilka viner som för tillfället kan provas på glas. Vi ville prova en 2004 Malbec Doña Paula Selección de Bodega som inte fanns med på tavlan. Det var inga problem och man öppnade gärna upp en flaska – sympatiskt! Vidare så har man på vinlistan det sällsynta 2003 Malbec Viña Cobos från den kaliforniske vinmakaren Paul Hobbs som sedan flera år även är verksam i Mendoza. Ytterligare ett udda vin är 1977 Malbec från den klassiska producenten Weinert. Tror inte dessa skulle serverats på glas, men dumt nog så frågade vi inte……

Den lilla menyn rymmer olika tallrikar med ost, charkuterier, oliver och bröd. Ägarna Hans Haahr Larsen har bott i Buenos Aires under flera perioder och vi diskuterar restauranger och vinbarer som vi besökt i Argentina och kommer fram till att vi alla trivs på den klassiska kött- och vinrestaurangen xxx i Buenos Aires. Man importerar själva från ett par vinhus och man åker till Argentina med jämna mellanrum för att knyta fler kontakter.

Inte långt från Malbeck på Viktoriagade ligger Bacchus Vinbar som är den äldsta av de nuvarande vinbarerna i Köpenhamn. Vinbaren ligger i en källare och här är fullsatt och folkligt, nästan lite sydeuropeiskt. Inte så konstigt kanske, då ägaren kommer från Frankrike. Detta visar sig också i vinlistan som innehåller närmare 450 viner, de flesta från Frankrike. Men, man hittar även viner från Chile, Italien och Sydafrika. Även här kan man få ost, charkuterier, foie gras, men även soppa och en varmrätt. Bacchus Vinbar har öppet lite längre än de flesta andra vinbarerna och köket har till och med öppet efter midnatt på fredagar och lördagar. Bacchus Vinbar har även en filial som heter Figaro Bistro Vinbar.

Det finns ytterligare ett flertal vinbarer i Köpenhamn och vi listar dessa sist på sidan efter vinbutikerna. Innan du lämnar Köpenhamn, missa inte att göra ett besök på den lilla bluesklubben Mojo som ligger på Löngangstraede inte långt från Rådhuspladsen. Visserligen serveras inget vin, men bra blues och öl.

Nu är det dags att besöka en dansk vingård. Det har öppnats många vingårdar under senare år i Danmark som fått tillstånd att sälja viner direkt från gården producerade på egen odlade druvor. Det finns de som tror att danska och engelska mousserande viner kommer att bli riktigt bra i framtiden, då klimatförändringen flyttar gränserna för vinodling. Möjligen kan även Sverige komma att inkluderas. I Danmark har man långa ljusa dagar på sommaren och kalla nätter som lämpar sig väl för vinodling. På föreningen Danska Vinodlares webbsida hittar du länkar till Danmarks vingårdar, men ring eller mejla för säkerhets skulle innan du åker för ett besök, då de flesta gårdar är små och har öppet för rundturer enligt överenskommelse.

Vi åker vidare över Stora Bält mot vingården Glenholm som ligger på Nordjylland. På vägen övernattar vi på en klassisk gammal kro, Hvalpsund Faergekro, som ligger vid Limfjorden. Hvalpsund Faergekro är en av Danmarks äldsta krogar och utsågs redan 1669 till krog av den danske kungen. Från restaurangen har man utsikt över vattnet. Här äter vi en klassisk rödspätta fylld med räkor och till detta dricker vi en 2002 Errazuriz Chardonnay Wild Fermented som är en elegant klassisk Chardonnay.

Hvalpsund Faergekro ingår i Snapseruten där krogarna ligger längs en rutt som tar en runt hela Limfjorden. På varje krog kan man prova speciella snapsar till maträtterna. Hvalpsund Faergekro ingår även i Gourmet Ruten som är en sammanslutning av 6 krogar på Jylland som serverar en 5-rätters gourmet meny där man framhåller att man använder sig av de absolut bästa råvarorna.

Vingården Glenholm ligger i den lilla byn Naesby några mil norr om Hvalpsund. Vingården ligger 45 meter över fjorden med mycket vacker utsikt över Limfjorden bort mot ön Livö. Här har man odlat vin sedan 1993 och man fick som första vingård på Nordjylland tillstånd att sälja vin på gården 2006 som är procucerat av egna druvor. Idag har man ca 2 hektar där man odlar olika druvsorter, både kända och mer okända sorter. Gårdens rödvin, Buteo framställs av druvorna Rondo och Regent, det vita Buteo och gårdens söta dessertvin framställs av druvorna Madelaine, Angevine, Ortega, Orion, Phoenix och Siegerebe.

Den sympatiske vinbonden, Hans Jörgen Madsen, anordnar rundturer i vingården under juli till september. Rundturen tar ungefär 2 timmar och Hans Jörgen berättar om hur det är att odla vin i Danmark, vilka druvsorter man i huvudsak använder och han beskriver också gången från skörd till dess att vinet ligger på flaska. Rundturen avslutas med en vinprovning, inklusive ost och bröd, i det vackra växthuset med utsikt över vattnet. Inne i växthuset växer en massa olika vinrankor som bidrar till den trevliga miljön. På Glengård har man också olika vinrankor som man driver upp själva till försäljning.

Från Glenholm är det ett par timmars färd till Skagen. Vi tar in på det klassiska Bröndums Hotel vars äldsta del är från 1874. Det var här de berömda skagenmålarna med P.S. Kröyer, Michel Anker, Anna Anker och Holger Drachmann i spetsen fördrev sin tid när de inte målade. Om vinlistan var lika bra som idag vet vi inte, men här kan du idag hitta många bra viner med tonvikt på Frankrike. Degn Bröndum som grundade hotellet var av den uppfattningen att indraget vatten och möjligheten till varma bad var onödigt, då det bara var 200 meter till stranden och fungerade det för honom, så kunde andra också nöja sig med att bada i havet. För att bevara känslan har man därför bevarat hotellet i Degn Bröndums asketiska livstil och endast några rum har därför dusch och toalett på rummet. Liksom när Skagenmålarna bodde här satsar man allt på mat, drycker och kultur.

Vi inkvarterar oss i Trolles hus som är ett litet Skagenhus med egen igenvuxen trädgård alldeles intill hotellets huvudbyggnad. Man har bevarat huset i dess ursprungliga omoderna skick. Man har dock installlerat en toalett och en primitiv dusch. Det måste ha varit väldigt kallt att bo här på vintern och man kan förstå att målarna samlades på hotellet för att äta och dricka.

Hotellets matsal känns mycket genuin och vi börjar med en Rimet jungfruhummer med blomkål, couscous och jungfruhummer bisque. Till det dricker vi en 2004 Chardonnay från Hamilton Russel i Walker Bay, Sydafrika.

Till varmrätt väljer vi en klassiker, rödtunga á la Drachmann med jungfruhummer och hummer sås.

Här matchar vi med en 1999 Henschke ”Tillys Vineyard” från Barossa i Autralien som är en blandning av i huvudsak Semillon, Chardonnay and Sauvignon Blanc.

Alldeles intill hotellet ligger Skagen Museum och här finns idag närmare 1800 av skagenmålarnas verk samlade bland annat via donationer. På en av den kanske mest berömde skagenmålaren P.S Kröyers största målningar kan man se den kände svenske tonsättaren, Hugo Alfvén, festa vid en eld på stranden tillsammans med Kröyers unga fru Marie. Hon blev våldsamt förälskad i Alfvén och skilde sig senare från Kröyer och gifte sig med Alfvén. Mer om denna äktenskapshistoria av strindbergska dimensioner finns att läsa i Tonni Arnolds bok Balladen om Marie.

Inte långt från hotellet finns en mycket bra delikatessbutik Slagter Munch. Här hittar man allehanda delikatesser och färdigmat inklusive ett urval av viner med inriktning på italienska viner och däribland flera Amarone som inte finns i Sverige.

För den som väljer att inte bo på hotell finns det många lägenheter att hyra och längs Skagens gågata och dess tvärgator hittar man alla sorters restauranger och pubar, vissa med live musik.

Vi kör upp till Grenen, den yttersta punkten där Skagerrack och Kattegat möts. Det är en bit att promenera längs stranden för att komma ut till spetsen. Väl där så kokar havet och solen lyser igenom de mörka molnen på himlen och vi ser det berömda ljuset.

Från Grenen åker vi till Höjen Gl. Skagen som är en liten lugn by på andra sidan halvön. Här kan man uppleva det ibland barska västerhavet och njuta av solnedgången. På sommaren är det en populär och härlig badstrand. Här finns en stor koncentration av de för Skagen typiska små gula husen, ja nästan alla husen är gula.

Vi tar in på Ruths Hotel som har en mycket bra restaurang som drivs av den fransk-danska mästerkocken Michel Michaud. På hotellet finns även ett brasserie.

Vi provar restaurangens 3-rätters meny och till förrätt får vi en trilogi av jungfruhummer, pilgrimsmusslor och ostron. Jungfruhummern serveras med en krämig soppa på ärtor och svart tryffel. Pilgrimsmusslorna med en krämig blomkålssoppa och ostronen kommer med en krämig soppa på foie gras. Till detta serverar man en Paul Roger Brut.

Varmrätten består av en helstekt skivad oxfilé med potatisbakelse. Till detta dricker vi en 1999 Barolo från Elio Altare i Italien. En fantastiskt bra vin med mjuka tanniner, yppig frukt och lång eftersmak som gifter sig perfekt med maten.

Efterrätten kallar man för en ”En kärleksförklaring till chokladälskaren” och det är choklad i alla dess former och olika smaker och till detta ett 20-årigt Graham´s Vintage Port.

Efter en god natts sömn, så är vår vinresa i det nya vinlandet Danmark slut och vi kör de 40 minuterna ner till Stena Line färjan i Fredrikshavn för överfarten till Göteborg som tar ca 2 timmar.

 

© Copyright 2009
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB