VinNytts
förslag på vinresa till Sydafrika på egen hand - Resa 2
Inför VinNytts andra besök
i Sydafrika, det första kan du läsa mer om
här, bestämde vi
oss för att hyra ett hus mitt i vindistrikten, närmare bestämt i
Stellenbosch. Det finns många som förmedlar hus i vindistrikten och några av
de firmor som hyr ut hus är
iKeya,
Seeff och
Pam Golding och det är lätt att genomföra bokningarna från Sverige.
Denna gång var vi borta över jul och nyår och då har också sydafrikanerna
själva sin semester och sitt skollov, så vill man boka hus under den
perioden bör man vara ute i mycket god tid för de bra objekten.
Vi
flyger med Lufthansa via Frankfurt och det visar sig vara ett mycket bra
alternativ både på dit- och hemresan med korta transfertider och bra
service. Vi landar i Kapstaden vid lunchtid och hyr en bil och kör till
Stellenbosch, vilket tar ca 25 minuter. Från flygplatsen kommer man
automatiskt ut på motorvägen N2 och kör mot Somerset West, sen svänger man
efter ca 10 minuter av mot R310, även kallad Baden Powell Drive (Exit 33
Helderberg).
På
vägen längs R310 in mot Stellenbosch passerar man flera kända vingårdar som
Meerlust och
Spier. För den som är hungrig kan en lunch på en av Spiers restauranger
sitta bra. Prova till exempel
Moyo at Spier med många traditionella afrikanska rätter.
Väl
framme vid huset, gatunamnen står på trottoarkanten, tar en representant för
uthyraren,
iKeya, emot och visar oss hur huset fungerar och vad vi bör tänka på. Är
det något problem under vistelsen, så är det bara att ringa så kommer dom
och fixar.
I
Stellenbosch finns de två stora livsmedelskedjorna representerade
Woolworths och
Pick’n Pay som båda har allt inom mat och dryck. Man har fantastiskt bra
råvaror och ett stort sortiment av sydafrikanska viner från många olika
producenter.
Woolworths är väldigt bra på smårätter, så man kan lätt plocka ihop en
suveränt god picnic. Någon minut utanför Stellenbosch centrum finns
ytterligare en välsorterad butik, Die Boord Superspar. Här finns även en
riktigt bra vinbutik och en mycket bra frukt- och grönsaksaffär.
Vill
man ha ett riktigt stort shoppingcenter, så tar det ca 15 minuter med bil
längs väg R44 till
Sommerset Mall. Kör man vidare förbi shoppingcentret och fortsätter ca
10 minuter till med bil, så kommer man till staden
Strand med sin långa beach. Här byggs det fullt med nya hotell och
stranden är helt full kring jul och nyår. Kör man åt andra hållet från
Stellenbosch och passerar flygplatsen på väg mot Kapstaden, så kommer man
till ett av världens största shoppincentra,
Canal Walk med över 400 butiker.
På
vägen mot
Sommerset Mall passerar man många av Sydafrikas bästa vingårdar.
Skillnaden mot förra gången vi var i Sydafrika är att det nu finns ännu fler
vingårdar att besöka samt att många av vingårdarna har börjat ta betalt för
sina provningar, inga stora summor dock utan runt 10-20 Rand per person.
En
gratis karta över Stellenbosch och vingårdarna är bra att ha och man hittar
den bland annat på
Stellenbosch turistinformation som ligger på 36 Market Street. Kartan
heter Stellenbosch American Express Wine Routes och man hittar den också i
många av butikerna. Kartor över samtliga vindistrikt och vingårdar hittar
man även på Internetsajterna
South African Wine och
Wines of South Africa. Några av de andra sajter som kan vara av intresse
är
Eat Out (köp tidningen!),
Dining Out och
Sleeping Out, men när det gäller boende finns det många sajter som
konkurrerar om samma objekt, så det lönar sig att jämföra priser. För den
vinintresserade så är pocketboken John Platter South African Wines ett måste
och den kan du beställa
här. Boken innehåller kartor till samtliga vingårdar och vindistrikt
runt Kapstaden. Det finns även information om respektive vingårds adress och
öppettider samt information om restauranger och boende på vingårdar.
Första kvällen, som är en lördag, gör vi som många andra sydafrikaner. Vi
köper ett par stora köttbitar, den köttiga inhemska korven, färska skaldjur,
massor med färska grönsaker och frukter samt rött och vitt vin och tänder en
braii (grill) utav vinstockar ute på altanen. Det smakar otroligt bra efter
den långa flygresan!
Nästa
dag åker vi till den lilla staden Franschhoek som ligger i ”världens
vackraste vindal”. På sajten
Franschhoek Wine Valley and Tourist Association hittar man det
mesta om restauranger, boende och vinprovningar i dalen.
På vägen till Franschhoek passerar vi en av Sydafrikas vackraste
platser, Helshoogte Pass. Vi kör upp mot vingården
Delaire, passerar vingården på den smala grusvägen och kör upp mot
toppen och den fantastiska utsikten. Tar man sig tid några timmar och
vandrar ända upp till toppen, så ser man nästan hela Sydafrika. En av
vingårdens två toppstugor som man har för uthyrning har nyligen brunnit ner.
Några ovarsamma turister grillade lite för hårt, så nu finns bara en stuga
kvar, men har du möjlighet så boka den en dag eller två för att sitta på
altanen och njuta av den fantastiska utsikten över Helshoogte Pass med ett
glas av Delaires egna viner. Restaurangen på Delaire har numera bara öppet
för lunch, så boka i god tid för det är många som vill äta lunch, dricka vin
och titta på utsikten. Ett litet kuriosa är att vingården på 1980-talet
ägdes av John Platter.
Delaire är för
övrigt en av de vingårdar som bygger nya bostäder åt vingårdsarbetarna på
själva vingården. Utvecklingen har annars gått åt andra hållet och många av
de vingårdsarbetare som i generationer bott på en och samma vingård har i
samförstånd med vingårdsägaren erbjudits nya egna bostäder mot att man
flyttar från vingården. De arbetare, företrädesvis svarta, och vingårdsägare
vi pratade med tyckte detta var en mycket bra lösning, då arbetaren och hans
familj fick ett eget boende och vingårdsägaren kunde nyttja bostäderna på
vingården för eget bruk.
Det
finns inte så många boendealternativ i Helshoogte Pass. Vi tittade på ett
par andra boenden lite längre ner i dalen, men fortfarande med utsikt över
dalen. Ett exklusivt alternativ,
Clouds Guest House som erbjuder både lyxrum i den nyrenoverade villan
samt rum med självhushåll. Ett enklare alternativ är att bo på den lilla
vingården
Camberley. Man har ett litet hus för uthyrning med självhushåll på
vingården. Camberley gör riktig bra viner och deras Pinotage 2005 hamnade på
listan över Sydafrikas 10 bästa Pinotageviner vid den stora årliga tävlingen
ABSA Top Ten Pinotage.
På
andra sidan vägen från Delaire ligger infarten till en av Sydafrikas bästa
vingårdar,
Thelema, även om flera av konkurrenterna numera kommit ikapp vinmakaren
Gyles Webb. När man köpte gården 1983 var det en
förfallen fruktodling. Vingårdarna ligger på mellan 370 och 640 meters höjd,
och det svalare klimatet ger kraftfulla och ändå eleganta viner.
Thelema ligger en bit in i dalen, men ute vid vägen ligger den spektakulära
vingården
Tokara. Restaurangen ligger högt belägen på en bergssluttning och har en
arkitektur med öppna rumslösningar. Från terrassen ser man ut över
vinodlingarna bort mot Taffelbergets siluett i fjärran. Här serveras både
lunch och middag. Vi rekommenderar middag och att man bokar bord till
klockan 19:00. Börja med ett sydafrikanskt mousserande vin på terrassen och
njut av den fantastiska utsikten och solnedgången. Gå sen in i restaurangen
och börja med att beställa Tokaras gratinerade västkustostron!
Franschhoek kallas för Sydafrikas gourmethuvudstad och numera finns det
ca 30 högklassiga restauranger i den lilla staden. Franschhoek supportar
även fotbolls-VM som hålls i Sydafrika 2010 och man hoppas att ett eller
flera av de stora landslagen ska ha sin förläggning i Franschhoek. Vi åker
på väg R310 från Stellenbosch mot Franschhoek och strax innan man kommer
fram till avfarten vid väg R45 som leder in mot Franschhoek ligger en av
Sydafrikas vackraste och mest legendariska vingårdar, Boschendal, omgiven av
de båda bergskedjorna Groot Drakenstein och Simonsberg.
Boschendal fick för en tid sedan nya ägare som vill exploatera vingården och
sälja ut delar av marken för att anlägga semesterbostäder, men motståndet är
stort och man vet ännu inte hur det kommer att sluta.
När
man svänger upp på R45, så är det ett par kilometer kvar till Franschhoek
och på vägen passerar man bland annat
Graham Beck Wines som även har en anläggning i vindalen Robertson ca 2
timmar österut från Stellenbosch. Innan man kommer fram till Franschhoek så
ligger vingården
Moresôn på höger sida. Här producerar man flera bra viner, man har en
bra restaurang och man är mycket kända för sitt bageri och de fyllda
matbröden – missa inte dom. Självklart så har man vinprovning också.
Ett
annat måste i Franschhoek är lunch på den lilla vingården
La Petite Ferme som har vindalens bästa utsikt, men var beredd på att
man måste boka lunchen flera veckor i förväg. Om man är intresserad av att
kombinera mat och vin, så finns det ytterligare ett måste i Franschhoek och
det är, The Tasting Room, en av delarna i restaurangen
Le Quartier Francais vars chefskock Margot Janse under flera år ansetts
vara en av Sydafrikas absolut bästa kockar. Vi provade en 8 rätters gourmet
meny med tillhörande viner och vi blev inte besvikna. Man erbjuder också en
4-6 rätters meny där man själv kan välja rätter och tillhörande viner, men
det går även att få hjälp med valet av viner till denna meny. Glädjande nog
så hade en av våra ”kompisar” från förra resan, en ung svart kille som då
var nyanställd i puben, avancerat till hovmästare på The Tasting Room.
En av
Sydafrikas bästa vingårdar,
Boekenhoutskloof, ligger i Franschhoek. Här producerar man bland annat
Rhôneinspirerade viner. Tidigare var man inte öppna för allmänheten, annat
än vid förbokade besök, men nu har man färdigställt ett helt nytt Tasting
Room i en av de gamla byggnaderna på vingården.
En av
Sydafrikas bästa vinbutiker finns vid infarten till Franschhoek,
La Cotte Inn. Här kan man ibland hitta äldre årgångar av sydafrikanska
viner, vilket annars kan vara mycket svårt. Vi hittade bland annat en
Kanonkop Paul Sauer 1990 som hade utvecklats väl.
Om
man fortsätter över Franschhoek Pass mot Villiersdorp, så är man en bit på
väg mot vindalen Robertson. Det tar ca 2 timmar till Robertson om man tar
vägen över Franschhoek Pass. Vi besöker ett par vingårdar på vägen och tar
sen in på den lilla vingården
Fraii Uitzicht. Vingården har vunnit många priser för sin restaurang och
för sin vinlista. Vi välkomnas av Karl, den tyske ägaren, med en
Springfield Sauvignon Blanc – en mycket bra Sauvignon Blanc från
Robertson. Karl berättade att han hade besökt och bott på vingården under
flera år och att han när han fick reda på att den var till salu omgående
bestämde sig för att lämna Tyskland och tillsammans med sin fru börja om på
nytt.
Fraii Uitzicht producerar ett eget vin, en Merlot, och äter man middag
på gården har man möjlighet att prova äldre årgångar. En vingård med
skandinavisk anknytning i Robertson är
Rosendal Winery som ägs av två danska par och här finns även ett spa.
Om
man kör ca 2 timmar norrut från Stellenbosch hamnar man i den mycket vackra
vindalen och staden Tulbagh. Delar av staden förstördes i en jordbävning på
1960-talet och här känns det att man kommit en bit utanför turiststråken. Vi
tar in på vingården
Rijks som ligger otroligt vackert med utsikt över bergen. Man har
nyligen invigt ett nytt Tasting Room och Rijks producerar mycket bra röda
viner och här finns en bra restaurang och det är nära till andra vingårdar.
Vi besöker bland annat
Theuniskraal som varit i familjen Jordaans ägo sedan 1927. Vi får en
rundvisning och åker traktor ut i vingården och tittar även på en stor
tomatodling som man nyligen startat upp.
Inne
i den lilla staden Tulbagh ligger restaurang
Pielow’s som brukar få bra kritik. Alldeles intill ligger en liten
restaurang med en massa teckningar av katter på väggarna. Restaurangen drivs
av två svarta kvinnor och man serverar glass i olika smaker till varmrätten,
bland annat en glass som är gjord på druvan Pinotage.
På
vägen tillbaka mot Stellenbosch tar vi den riktigt smala väg R303. Den
vindlar sig mellan branta berg och djupa stup och man hoppas att man inte
får alltför många möten. Höjden är begränsad på grund av utskjutande stenar
över vägbanan, så man riskerar inte att möta några lastbilar då de är
förbjudna att köra här. När man närmar sig Wellington och Paarl har man en
enorm utsikt över slättlandet och bergen i Paarl i fjärran.
Tillbaka i Stellenbosch så äter vi på
Fishmonger, i vårt tycke stadens bästa fiskkrog. Här är det nästan
alltid fullsatt och man är riktigt bra på fisk och vinlistan är också bra.
Rakt över gatan så ligger
Cape Town Fish Market. Från gatan så ser inte lokalen så stor ut, men
när man kommer in så öppnar sig en mindre saluhall. Här är det också mycket
folk och väldigt många äter sushi. Även här har man en bra och intressant
vinlista.
Mellan vinprovningarna åkte vi till
Kirstenbosch botaniska trädgård och gick på en konsert som började vid
19:00. Närmare 5000 åskådare på picnic sitter i en sluttning och kollar på
Sydafrikas främsta rockband,
Just Jinjer, med Taffelberget som bakgrund – mäktigt!
Några
andra restauranger som är väl värda ett besök är
96 Winery Road, klassisk köttrestaurang, med en av Sydafrikas bästa
vinlistor och
Terroir som nyligen blev vald till årets krog. Både
96 Winery Road och
Terroir som ligger på vingården
Kleine Zalze ligger på avfarter längs väg R44 och den vägen kör man även
när man ska till en av Sydafrikas bästa vingårdar,
Vergelegen, där
Andre van
Rensburg är vinmakare. Andre var tidigare vinmakare på
Stellenzicht som ligger en bit in i dalen från väg R44 med det vackra
Helderberg i bakgrunden. Vinmakare på Stellezicht är sedan mer än 10 år
tillbaka den sympatiske Guy Webber. Guy tar oss på en tre timmar lång tur
runt vingården och avslutar med en provning i hans nybyggda provningsrum.
Stellenzicht Syrah 2001 är ett imponerande vin.
Inte
långt från Stellenzicht ligger
Waterford Estate med sin magnifika Toscana inspirerade byggnad. Här
producerar man Kevin Arnold vinerna och man kan göra en vinprovning med
olika chokladsorter. Strax intill Waterford ligger ännu en spektakulär
vingård,
Dornier, med sin vågformade byggnad. Lite längre in i dalen längs
Blaauwklip Road ligger
De Trafford som gör ett par mycket bra viner i små volymer.
En
annan vindal som man inte bör missa är Devon Valley som ligger ca 5 minuters
bilväg från Stellenbosch. Devon Valley är en mycket grönskande dal med
böljande kullar och vinodlingar och flera vingårdar som tar emot besök. I
dalen ligger
J.C Le Roux som bland annat producerar det mousserande Pongracz samt
lyxmodellen Desiderius Pongracz. På
Devon Valley hotell finns det två restauranger med suverän utsikt över
dalen och bort mot det mäktiga Helderberg.
Mana är annars den restaurang i dalen som har den bästa utsikten.
Om
man kommer från Stellenbosch och fortsätter förbi avfarten till Devon Valley
kommer man snart till den nybyggda vingården
Asara och den gamla klassiska vingården
Neethlingshof. På
Asara håller man för fullt på med utbyggnaden av ett modernt hotell med
spa. På
Neethlingshof vårdar man dom gamla traditionerna. Vi fick en rundtur på
vingården av Ted som är en välutbildad svart vinguide. Han hade arbetat på
flera vingårdar, men hade som högsta dröm att öppna en egen vinbutik.
Rundturen avslutades med en provning inne i den gamla delen vinkällaren.
Vingården har även en egen restaurang,
Lord Neethling, där man kan sitta i skuggan under de stora träden och
äta lunch.
En av
de vackrast belägna vingårdarna är
Rustenberg med det mäktiga Simonsberg i bakgrunden. Man svänger av till
vänster innan man kommer fram till Helshoogte Pass mellan Stellenbosch och
Franschhoek. När man kört in genom grindarna till vingården fortsätter man
en bra bit längs en lummig och grönskande väg kantad av ängar innan man
kommer fram till den vackra och klassiska huvudbyggnaden.
I
Kapstaden finns det otaliga bra restauranger, titta i
Eat Out. En som vi vill rekommendera är
Belthazar i
Waterfront.
Belthazar har flera gånger blivit vald till årets köttkrog. Man har en
av världens största vinlistor med vin på glas. Missa inte deras choklad och
chilisås till köttet och vinet.
En
vindal som fått mycket uppmärksamhet för sina Chardonnay och Pinot Noir
viner de senaste åren är Hemel-En-Aarde Valley i Walker Bay och staden
Hermanus. Hernanus är känt för sin valskådning i oktober och november.
Är man där under den tiden ska man inte missa att äta nere vid vattnet på
restaurangen
Bientangs Cave som även har en mycket bra vinkällare.
Från
Stellenbosch till Hermanus tar det ca 2 timmar beroende på trafik och man
kör R44 från Stellenbosch till Somerset West där man kör ut på motorvägen N2
mot Caledon. Man kör över det mäktiga Sir Lowry’s Pass, passerar vindalen
Elgin Valley och svänger av på R43 mot Hermanus. Strax innan man kommer fram
till Hermanus svänger man in på R320 som leder in i Hemel-En-Aarde Valley. I
det lilla köpcentret vid avtagsvägen ligger vingården
Whalehavens Tasting Room. Strax intill finns även en av Sydafrikas
bättre vinbutiker
Wine Village.
Fortsätter man några kilometer in i dalen så kommer man först till vingården
Hamilton Rusell som gör suveräna Chardonnay och Pinot Noir viner. Strax
efter kommer man till en annan mycket bra vingård
Bouchard Finlayson. Nästa vingård är den nyöppnade
La Vierge som inte är riktigt klar ännu, men det är ett spektakulärt
bygge med en fantastisk utsikt över dalen ner mot havet. Man är snart klara
med restaurangdelen och på altanen som svävar högt över marken kan man spela
boule. Även toaletterna har en fantastisk utsikt. Därefter kommer
Sumaridge Wines där man faktiskt kan hyra vinrader i vingården och få
sitt ”eget” vin. På Sumaridge finns också en liten restaurang. Den sista
vingården vi besöker i dalen är
Newton Johnson Wines och här ligger restaurangen Heaven som ofta är
full, så boka i tid.
Tänk
på att vingårdarnas restauranger oftast stänger lunchen vid 15:00. Därför
måste man boka bord innan köket stänger, så senast 14:00 är att rekommendera
och då går det bra att sitta kvar efter 15. Detta gäller i princip för
vingårdsrestaurangerna i alla vindalar.
Innan
man återvänder mot Sverige finns det ett par vinbutiker till som är värda
att titta på och det är
Caroline’s Fine Wine Cellar som finns i Kapstaden på Long Street och i
Waterfront,
Vaughan Johnson’s Wine Shop i Waterfront samt
The Vineyard Connection som ligger längs väg R44 strax efter avfarten
mot vingården Kanonkop några kilometer norr om Stellenbosch.
Vill
du läsa mer om vårt första besök i Sydafrika kan du göra det
här.
© Copyright 2007
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|