VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder



 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Sydafrika på egen hand - Resa 2
Inför VinNytts andra besök i Sydafrika, det första kan du läsa mer om här, bestämde vi oss för att hyra ett hus mitt i vindistrikten, närmare bestämt i Stellenbosch. Det finns många som förmedlar hus i vindistrikten och några av de firmor som hyr ut hus är iKeya, Seeff och Pam Golding och det är lätt att genomföra bokningarna från Sverige. Denna gång var vi borta över jul och nyår och då har också sydafrikanerna själva sin semester och sitt skollov, så vill man boka hus under den perioden bör man vara ute i mycket god tid för de bra objekten.

Vi flyger med Lufthansa via Frankfurt och det visar sig vara ett mycket bra alternativ både på dit- och hemresan med korta transfertider och bra service. Vi landar i Kapstaden vid lunchtid och hyr en bil och kör till Stellenbosch, vilket tar ca 25 minuter. Från flygplatsen kommer man automatiskt ut på motorvägen N2 och kör mot Somerset West, sen svänger man efter ca 10 minuter av mot R310, även kallad Baden Powell Drive (Exit 33 Helderberg). 

På vägen längs R310 in mot Stellenbosch passerar man flera kända vingårdar som Meerlust och Spier. För den som är hungrig kan en lunch på en av Spiers restauranger sitta bra. Prova till exempel Moyo at Spier med många traditionella afrikanska rätter.

Väl framme vid huset, gatunamnen står på trottoarkanten, tar en representant för uthyraren, iKeya, emot och visar oss hur huset fungerar och vad vi bör tänka på. Är det något problem under vistelsen, så är det bara att ringa så kommer dom och fixar.

I Stellenbosch finns de två stora livsmedelskedjorna representerade Woolworths och Pick’n Pay som båda har allt inom mat och dryck. Man har fantastiskt bra råvaror och ett stort sortiment av sydafrikanska viner från många olika producenter. Woolworths är väldigt bra på smårätter, så man kan lätt plocka ihop en suveränt god picnic. Någon minut utanför Stellenbosch centrum finns ytterligare en välsorterad butik, Die Boord Superspar. Här finns även en riktigt bra vinbutik och en mycket bra frukt- och grönsaksaffär.

Vill man ha ett riktigt stort shoppingcenter, så tar det ca 15 minuter med bil längs väg R44 till Sommerset Mall. Kör man vidare förbi shoppingcentret och fortsätter ca 10 minuter till med bil, så kommer man till staden Strand med sin långa beach. Här byggs det fullt med nya hotell och stranden är helt full kring jul och nyår. Kör man åt andra hållet från Stellenbosch och passerar flygplatsen på väg mot Kapstaden, så kommer man till ett av världens största shoppincentra, Canal Walk med över 400 butiker.

På vägen mot Sommerset Mall passerar man många av Sydafrikas bästa vingårdar. Skillnaden mot förra gången vi var i Sydafrika är att det nu finns ännu fler vingårdar att besöka samt att många av vingårdarna har börjat ta betalt för sina provningar, inga stora summor dock utan runt 10-20 Rand per person.

En gratis karta över Stellenbosch och vingårdarna är bra att ha och man hittar den bland annat på Stellenbosch turistinformation som ligger på 36 Market Street. Kartan heter Stellenbosch American Express Wine Routes och man hittar den också i många av butikerna. Kartor över samtliga vindistrikt och vingårdar hittar man även på Internetsajterna South African Wine och Wines of South Africa. Några av de andra sajter som kan vara av intresse är Eat Out (köp tidningen!), Dining Out och Sleeping Out, men när det gäller boende finns det många sajter som konkurrerar om samma objekt, så det lönar sig att jämföra priser. För den vinintresserade så är pocketboken John Platter South African Wines ett måste och den kan du beställa här. Boken innehåller kartor till samtliga vingårdar och vindistrikt runt Kapstaden. Det finns även information om respektive vingårds adress och öppettider samt information om restauranger och boende på vingårdar.

Första kvällen, som är en lördag, gör vi som många andra sydafrikaner. Vi köper ett par stora köttbitar, den köttiga inhemska korven, färska skaldjur, massor med färska grönsaker och frukter samt rött och vitt vin och tänder en braii (grill) utav vinstockar ute på altanen. Det smakar otroligt bra efter den långa flygresan!

Nästa dag åker vi till den lilla staden Franschhoek som ligger i ”världens vackraste vindal”. På sajten Franschhoek Wine Valley and Tourist Association hittar man det mesta om restauranger, boende och vinprovningar i dalen. På vägen till Franschhoek passerar vi en av Sydafrikas vackraste platser, Helshoogte Pass. Vi kör upp mot vingården Delaire, passerar vingården på den smala grusvägen och kör upp mot toppen och den fantastiska utsikten. Tar man sig tid några timmar och vandrar ända upp till toppen, så ser man nästan hela Sydafrika. En av vingårdens två toppstugor som man har för uthyrning har nyligen brunnit ner. Några ovarsamma turister grillade lite för hårt, så nu finns bara en stuga kvar, men har du möjlighet så boka den en dag eller två för att sitta på altanen och njuta av den fantastiska utsikten över Helshoogte Pass med ett glas av Delaires egna viner. Restaurangen på Delaire har numera bara öppet för lunch, så boka i god tid för det är många som vill äta lunch, dricka vin och titta på utsikten. Ett litet kuriosa är att vingården på 1980-talet ägdes av John Platter.

Delaire är för övrigt en av de vingårdar som bygger nya bostäder åt vingårdsarbetarna på själva vingården. Utvecklingen har annars gått åt andra hållet och många av de vingårdsarbetare som i generationer bott på en och samma vingård har i samförstånd med vingårdsägaren erbjudits nya egna bostäder mot att man flyttar från vingården. De arbetare, företrädesvis svarta, och vingårdsägare vi pratade med tyckte detta var en mycket bra lösning, då arbetaren och hans familj fick ett eget boende och vingårdsägaren kunde nyttja bostäderna på vingården för eget bruk. 

Det finns inte så många boendealternativ i Helshoogte Pass. Vi tittade på ett par andra boenden lite längre ner i dalen, men fortfarande med utsikt över dalen. Ett exklusivt alternativ, Clouds Guest House som erbjuder både lyxrum i den nyrenoverade villan samt rum med självhushåll. Ett enklare alternativ är att bo på den lilla vingården Camberley. Man har ett litet hus för uthyrning med självhushåll på vingården. Camberley gör riktig bra viner och deras Pinotage 2005 hamnade på listan över Sydafrikas 10 bästa Pinotageviner vid den stora årliga tävlingen ABSA Top Ten Pinotage.

På andra sidan vägen från Delaire ligger infarten till en av Sydafrikas bästa vingårdar, Thelema, även om flera av konkurrenterna numera kommit ikapp vinmakaren Gyles Webb. När man köpte gården 1983 var det en förfallen fruktodling. Vingårdarna ligger på mellan 370 och 640 meters höjd, och det svalare klimatet ger kraftfulla och ändå eleganta viner. Thelema ligger en bit in i dalen, men ute vid vägen ligger den spektakulära vingården Tokara. Restaurangen ligger högt belägen på en bergssluttning och har en arkitektur med öppna rumslösningar. Från terrassen ser man ut över vinodlingarna bort mot Taffelbergets siluett i fjärran. Här serveras både lunch och middag. Vi rekommenderar middag och att man bokar bord till klockan 19:00. Börja med ett sydafrikanskt mousserande vin på terrassen och njut av den fantastiska utsikten och solnedgången. Gå sen in i restaurangen och börja med att beställa Tokaras gratinerade västkustostron!

Franschhoek kallas för Sydafrikas gourmethuvudstad och numera finns det ca 30 högklassiga restauranger i den lilla staden. Franschhoek supportar även fotbolls-VM som hålls i Sydafrika 2010 och man hoppas att ett eller flera av de stora landslagen ska ha sin förläggning i Franschhoek. Vi åker på väg R310 från Stellenbosch mot Franschhoek och strax innan man kommer fram till avfarten vid väg R45 som leder in mot Franschhoek ligger en av Sydafrikas vackraste och mest legendariska vingårdar, Boschendal, omgiven av de båda bergskedjorna Groot Drakenstein och Simonsberg.

Boschendal fick för en tid sedan nya ägare som vill exploatera vingården och sälja ut delar av marken för att anlägga semesterbostäder, men motståndet är stort och man vet ännu inte hur det kommer att sluta.

När man svänger upp på R45, så är det ett par kilometer kvar till Franschhoek och på vägen passerar man bland annat Graham Beck Wines som även har en anläggning i vindalen Robertson ca 2 timmar österut från Stellenbosch. Innan man kommer fram till Franschhoek så ligger vingården Moresôn på höger sida. Här producerar man flera bra viner, man har en bra restaurang och man är mycket kända för sitt bageri och de fyllda matbröden – missa inte dom. Självklart så har man vinprovning också.

Ett annat måste i Franschhoek är lunch på den lilla vingården La Petite Ferme som har vindalens bästa utsikt, men var beredd på att man måste boka lunchen flera veckor i förväg. Om man är intresserad av att kombinera mat och vin, så finns det ytterligare ett måste i Franschhoek och det är, The Tasting Room, en av delarna i restaurangen Le Quartier Francais vars chefskock Margot Janse under flera år ansetts vara en av Sydafrikas absolut bästa kockar. Vi provade en 8 rätters gourmet meny med tillhörande viner och vi blev inte besvikna. Man erbjuder också en 4-6 rätters meny där man själv kan välja rätter och tillhörande viner, men det går även att få hjälp med valet av viner till denna meny. Glädjande nog så hade en av våra ”kompisar” från förra resan, en ung svart kille som då var nyanställd i puben, avancerat till hovmästare på The Tasting Room.

En av Sydafrikas bästa vingårdar, Boekenhoutskloof, ligger i Franschhoek. Här producerar man bland annat Rhôneinspirerade viner. Tidigare var man inte öppna för allmänheten, annat än vid förbokade besök, men nu har man färdigställt ett helt nytt Tasting Room i en av de gamla byggnaderna på vingården.

En av Sydafrikas bästa vinbutiker finns vid infarten till Franschhoek, La Cotte Inn. Här kan man ibland hitta äldre årgångar av sydafrikanska viner, vilket annars kan vara mycket svårt. Vi hittade bland annat en Kanonkop Paul Sauer 1990 som hade utvecklats väl.

Om man fortsätter över Franschhoek Pass mot Villiersdorp, så är man en bit på väg mot vindalen Robertson. Det tar ca 2 timmar till Robertson om man tar vägen över Franschhoek Pass. Vi besöker ett par vingårdar på vägen och tar sen in på den lilla vingården Fraii Uitzicht. Vingården har vunnit många priser för sin restaurang och för sin vinlista. Vi välkomnas av Karl, den tyske ägaren, med en Springfield Sauvignon Blanc – en mycket bra Sauvignon Blanc från Robertson. Karl berättade att han hade besökt och bott på vingården under flera år och att han när han fick reda på att den var till salu omgående bestämde sig för att lämna Tyskland och tillsammans med sin fru börja om på nytt. Fraii Uitzicht producerar ett eget vin, en Merlot, och äter man middag på gården har man möjlighet att prova äldre årgångar. En vingård med skandinavisk anknytning i Robertson är Rosendal Winery som ägs av två danska par och här finns även ett spa.

Om man kör ca 2 timmar norrut från Stellenbosch hamnar man i den mycket vackra vindalen och staden Tulbagh. Delar av staden förstördes i en jordbävning på 1960-talet och här känns det att man kommit en bit utanför turiststråken. Vi tar in på vingården Rijks som ligger otroligt vackert med utsikt över bergen. Man har nyligen invigt ett nytt Tasting Room och Rijks producerar mycket bra röda viner och här finns en bra restaurang och det är nära till andra vingårdar. Vi besöker bland annat Theuniskraal som varit i familjen Jordaans ägo sedan 1927. Vi får en rundvisning och åker traktor ut i vingården och tittar även på en stor tomatodling som man nyligen startat upp.

Inne i den lilla staden Tulbagh ligger restaurang Pielow’s som brukar få bra kritik. Alldeles intill ligger en liten restaurang med en massa teckningar av katter på väggarna. Restaurangen drivs av två svarta kvinnor och man serverar glass i olika smaker till varmrätten, bland annat en glass som är gjord på druvan Pinotage.

På vägen tillbaka mot Stellenbosch tar vi den riktigt smala väg R303. Den vindlar sig mellan branta berg och djupa stup och man hoppas att man inte får alltför många möten. Höjden är begränsad på grund av utskjutande stenar över vägbanan, så man riskerar inte att möta några lastbilar då de är förbjudna att köra här. När man närmar sig Wellington och Paarl har man en enorm utsikt över slättlandet och bergen i Paarl i fjärran.

Tillbaka i Stellenbosch så äter vi på Fishmonger, i vårt tycke stadens bästa fiskkrog. Här är det nästan alltid fullsatt och man är riktigt bra på fisk och vinlistan är också bra. Rakt över gatan så ligger Cape Town Fish Market. Från gatan så ser inte lokalen så stor ut, men när man kommer in så öppnar sig en mindre saluhall. Här är det också mycket folk och väldigt många äter sushi. Även här har man en bra och intressant vinlista.

Mellan vinprovningarna åkte vi till Kirstenbosch botaniska trädgård och gick på en konsert som började vid 19:00. Närmare 5000 åskådare på picnic sitter i en sluttning och kollar på Sydafrikas främsta rockband, Just Jinjer, med Taffelberget som bakgrund – mäktigt!

Några andra restauranger som är väl värda ett besök är 96 Winery Road, klassisk köttrestaurang, med en av Sydafrikas bästa vinlistor och Terroir som nyligen blev vald till årets krog. Både 96 Winery Road och Terroir som ligger på vingården Kleine Zalze ligger på avfarter längs väg R44 och den vägen kör man även när man ska till en av Sydafrikas bästa vingårdar, Vergelegen, där Andre van Rensburg är vinmakare. Andre var tidigare vinmakare på Stellenzicht som ligger en bit in i dalen från väg R44 med det vackra Helderberg i bakgrunden. Vinmakare på Stellezicht är sedan mer än 10 år tillbaka den sympatiske Guy Webber. Guy tar oss på en tre timmar lång tur runt vingården och avslutar med en provning i hans nybyggda provningsrum. Stellenzicht Syrah 2001 är ett imponerande vin.

Inte långt från Stellenzicht ligger Waterford Estate med sin magnifika Toscana inspirerade byggnad. Här producerar man Kevin Arnold vinerna och man kan göra en vinprovning med olika chokladsorter. Strax intill Waterford ligger ännu en spektakulär vingård, Dornier, med sin vågformade byggnad. Lite längre in i dalen längs Blaauwklip Road ligger De Trafford som gör ett par mycket bra viner i små volymer.

En annan vindal som man inte bör missa är Devon Valley som ligger ca 5 minuters bilväg från Stellenbosch. Devon Valley är en mycket grönskande dal med böljande kullar och vinodlingar och flera vingårdar som tar emot besök. I dalen ligger J.C Le Roux som bland annat producerar det mousserande Pongracz samt lyxmodellen Desiderius Pongracz. På Devon Valley hotell finns det två restauranger med suverän utsikt över dalen och bort mot det mäktiga Helderberg. Mana är annars den restaurang i dalen som har den bästa utsikten.

Om man kommer från Stellenbosch och fortsätter förbi avfarten till Devon Valley kommer man snart till den nybyggda vingården Asara och den gamla klassiska vingården Neethlingshof. På Asara håller man för fullt på med utbyggnaden av ett modernt hotell med spa. På Neethlingshof vårdar man dom gamla traditionerna. Vi fick en rundtur på vingården av Ted som är en välutbildad svart vinguide. Han hade arbetat på flera vingårdar, men hade som högsta dröm att öppna en egen vinbutik. Rundturen avslutades med en provning inne i den gamla delen vinkällaren. Vingården har även en egen restaurang, Lord Neethling, där man kan sitta i skuggan under de stora träden och äta lunch.  

En av de vackrast belägna vingårdarna är Rustenberg med det mäktiga Simonsberg i bakgrunden. Man svänger av till vänster innan man kommer fram till Helshoogte Pass mellan Stellenbosch och Franschhoek. När man kört in genom grindarna till vingården fortsätter man en bra bit längs en lummig och grönskande väg kantad av ängar innan man kommer fram till den vackra och klassiska huvudbyggnaden.

I Kapstaden finns det otaliga bra restauranger, titta i Eat Out. En som vi vill rekommendera är Belthazar i Waterfront. Belthazar har flera gånger blivit vald till årets köttkrog. Man har en av världens största vinlistor med vin på glas. Missa inte deras choklad och chilisås till köttet och vinet.

En vindal som fått mycket uppmärksamhet för sina Chardonnay och Pinot Noir viner de senaste åren är Hemel-En-Aarde Valley i Walker Bay och staden Hermanus. Hernanus är känt för sin valskådning i oktober och november. Är man där under den tiden ska man inte missa att äta nere vid vattnet på restaurangen Bientangs Cave som även har en mycket bra vinkällare.

Från Stellenbosch till Hermanus tar det ca 2 timmar beroende på trafik och man kör R44 från Stellenbosch till Somerset West där man kör ut på motorvägen N2 mot Caledon. Man kör över det mäktiga Sir Lowry’s Pass, passerar vindalen Elgin Valley och svänger av på R43 mot Hermanus. Strax innan man kommer fram till Hermanus svänger man in på R320 som leder in i Hemel-En-Aarde Valley. I det lilla köpcentret vid avtagsvägen ligger vingården Whalehavens Tasting Room. Strax intill finns även en av Sydafrikas bättre vinbutiker Wine Village.

Fortsätter man några kilometer in i dalen så kommer man först till vingården Hamilton Rusell som gör suveräna Chardonnay och Pinot Noir viner. Strax efter kommer man till en annan mycket bra vingård Bouchard Finlayson. Nästa vingård är den nyöppnade La Vierge som inte är riktigt klar ännu, men det är ett spektakulärt bygge med en fantastisk utsikt över dalen ner mot havet. Man är snart klara med restaurangdelen och på altanen som svävar högt över marken kan man spela boule. Även toaletterna har en fantastisk utsikt. Därefter kommer Sumaridge Wines där man faktiskt kan hyra vinrader i vingården och få sitt ”eget” vin. På Sumaridge finns också en liten restaurang. Den sista vingården vi besöker i dalen är Newton Johnson Wines och här ligger restaurangen Heaven som ofta är full, så boka i tid.

Tänk på att vingårdarnas restauranger oftast stänger lunchen vid 15:00. Därför måste man boka bord innan köket stänger, så senast 14:00 är att rekommendera och då går det bra att sitta kvar efter 15. Detta gäller i princip för vingårdsrestaurangerna i alla vindalar.

Innan man återvänder mot Sverige finns det ett par vinbutiker till som är värda att titta på och det är Caroline’s Fine Wine Cellar som finns i Kapstaden på Long Street och i Waterfront, Vaughan Johnson’s Wine Shop i Waterfront samt The Vineyard Connection som ligger längs väg R44 strax efter avfarten mot vingården Kanonkop några kilometer norr om Stellenbosch.

Vill du läsa mer om vårt första besök i Sydafrika kan du göra det här.

© Copyright 2007
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB