VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder



 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Sydafrika på egen hand - Resa 4
Sydafrika
Efter 10 timmars flygning från Perth i Australien landar vi i Johannesburg. Vi hade tänkt stanna i Johannesburg och besöka The Butcher Shop som har en av Sydafrikas största vinkällare, men de har stängt under några dagar, så vi åker direkt till Kapstaden. Det är flera timmars kö för att komma in i Sydafrika, men vi har bara en timme på oss till vår anslutning till Kapstaden. Vi lyckas glida med i kön för diplomater, så vi kommer igenom tullen ganska snabbt och hinner med vårt plan. Vi landar i Kapstaden vid 20:30, hämtar upp vår hyrbil och kör direkt ut till Stellenbosch och vindistrikten, vilket tar ca 25 minuter. Från flygplatsen kommer man automatiskt ut på motorvägen N2 och kör mot Somerset West, sen svänger man efter ca 10 minuter av mot R310, även kallad Baden Powell Drive (Exit 33 Helderberg). 

VinNytt har denna gång besökt närmare 25 vingårdar. Numera tar många vingårdar betalt för sina provningar, speciellt runt Stellenbosch, då man tidigare fick problem med alla studenter som kom för att prova viner gratis. Många har restaurang i anslutning till vinprovningen och en del vingårdar som Fairview tillverkar egna ostar som även säljs i varuhusen. Kartor över samtliga vindistrikt och vingårdar hittar man på South African Wine och Wines of South Africa. Den behändiga vinguiden och Sydafrikas vinbibel nummer ett är John Platter Wine Guides. Boken har utkommit varje år sedan 1982 och du kan beställa den direkt från VinNytt.

Stellenbosch
Första natten hyr vi en liten lägenhet mitt i Stellenbosch, Squirrel & Vine. Nästa dag åker vi till huset som vi ska hyra av familjen Melck som äger vingården Muratie. Huset ligger i ett område som heter Mostertsdrift och ligger vid The Stellenbosch University Sport Performance Institute, idrottsplatsen där svenska och utländska friidrottsvärldsstjärnor brukar träna på vintern. I år var även AIK:s A-lag i fotboll här och tränade, vi får se om det hjälper. På området finns både inom- och utomhuspool och en bra träningsanläggning, allt öppet för allmänheten mot en liten daglig avgift. Uppe i bergen runt idrottsplatsen finns det leder för den som vill gå eller jogga och en av lederna går bort mot den väldigt vackra vingården Lanzerac, så man kan kombinera motion med vinprovning. På Lanzerac finns även boende och restaurang,

Stellenbosch är en universitetsstad, så under delar av december och januari är det lite lugnare när studenterna har lov. Här finns ett par stora och bra affärer Woolworths och Pick’n Pay som båda har allt inom mat och dryck, men de bästa tycker vi är Checkers som också ligger centralt samt Die Boord Superspar som ligger någon minut utanför Stellenbosch centrum. Råvarorna är suveräna och man har ett stort sortiment av sydafrikanska viner.

Stellenbosch ligger bra till för besök i alla vindistrikt och vi börjar i Franschhoek, där vi besöker vingårdarna La Petit Ferme, Boekenhoutskloof, Dieu Donné, Cape Chamonix och Môreson. Alla utom Boekhoutskloof har restaurang. Restaurangerna på La Petite Ferme och Dieu Donné är högt belägna i olika delar av dalen och båda har en makalös utsikt over de fascinerande bergen som omgärdar Franschhoek. La Petite Ferme serverar endast lunch och här måste man boka bord. För den som vill stanna längre finns 3 cottage för uthyrning med egen pool och utsikt! Dieu Donné är nybyggt och har även ett eget ölbryggeri. Maten och vinerna på både Cape Chamonix och Môreson är mycket bra! Restaurangen Bread & Wine på Môreson brukar ofta ligga med på 10-i-topp när tidningen Eat Out utser årets sydafrikanska restauranger. En annan riktigt bra restaurang som alltid har varit fullsatt vid våra tidigare besök är Reuben’s, men denna gång bokade vi i god tid och det var väldigt bra! En annan bra restaurang i Franschhoek som måste besökas är Le Quartier Francais med Margot Janse som år efter år i rad utses till Sydafrikas bästa restaurang, Bread & Wine är för övrigt en filial till Le Quartier.

Om man kör från Stelllenbosch till Franschhoek via det vackra Helshoogte Pass, så hittar man en av Sydafrikas bästa vingårdar, Thelema. Mittemot Thelema, på andra sedan vägen, har Delaire Winery fått nya ägare och en total upprustning pågår och här kommer att bli ett nytt boutique hotel samt restaurang. Utsikten från Delair är fullt i klass med utsikten från La Petit Ferme, och Dieu Donné i Franschhoek.

På närmare avstånd från Stellenbosch, ca 10 minuter med bil, ligger den lilla undangömda vindalen Devon Valley. Här är otroligt vackert och en lite mjukare dal med böljande gröna kullar. Här hittar man champagnehuset JC le Roux och vingården Meinert  Martin Meinert var tidigare vinmakare på Vergelegen, kanske den främsta sydafrikanska vingården de senaste åren. Martine hjälper också Ken Forrester med hans fantastiska Chenin Blanc, The FMC och Martin Meinert är också delägare i den suveräna köttrestaurangen 96 Winery Road som ägs av Ken Forrester och ligger på vägen mot Somerset West. I Devon Valley finns det inte så många boenden och inte heller speciellt många restauranger. Ett trevligt boende med restaurang är Devon Valley Hotel och här sitter man med fördel på restaurangen på terrassen och tittar ut över dalgången med en chardonnay från Louisvale som är en av de få vingårdarna i Devon Valley.

Om man tar väg R44 norrut från Stellenbosch så ligger vingårdarna på rad och vi besöker Uitkyk, Kanonkop, Delheim, Muratie, Simonsig, Quoin Rock och L’Avenir. Kanonkop var deb här gången en av de bästa provningarna totalt sätt – alla viner var bra plus att man kunde köpa äldre årgångar av Paul Sauer och Pinotage, så långt tillbaka som till mitten på 1980-talet. Simonsig hade precis öppnat sin nya restaurang Cassia som var både trevlig och bra. Och L’Avenir tycker vi fortfarande gör bra Pinotage även sen fransmannen Michel Laroche tog över.

Inne i Stellenbosch finns en del bra restauranger och den bästa just nu är Restaurant 1802 d'Ouwe Werf. En bra uteserveringen är den på Beads, men totalt sett så är det ute på vingårdarna och i Kapstaden som det roligaste i mat- och vinväg händer.

Durbanville & Darling
Vi tar N1 från Stellenbosch för att besöka två vindistrikt som vi inte besökt tidigare. Det första Durbanville Wine Valley ligger ca 20 minuter utanför Kapstaden och nära staden Durbanville. Här hittar man Durbanville Hills med sin stora anläggning med utsikt mot Kapstaden, Hillcrest Estate  som är en liten boutiquevingård med en trevlig restaurang. Bloemendal Wine Estate har nyligen bytt ägare, men här tyckte vi inte att man fått ordning på saker och ting ännu. Nitida däremot har riktigt bra viner och en nybyggd mycket bra restaurang, Cassia. Vi fortsätter till Meerendal som ligger vackert och uppfördes 1702 och därmed är en av de äldre vingårdarna i distriktet.

Vädret är bra så vi fortsätter väg R304 upp mot värmen i vindistriktet utanför staden Darling. Här är allting ökenliknande och det är nästa så man undrar hur det går att odla vin här, men det mesta är låga plantor med bushvine. När det regnar så förstår man att det är i princip omöjligt att ta sig fram här för vägarna ut till vingårdarna är inte bra och det kan bli väldigt lerigt. Vi börjar på Cloof och här har man lyckats prissätta sin Cloof Crucible Shiraz 2006 till nästan 400 kronor och vi undrar om någon köper detta vin mer än en gång för det var i vårt tycke definitivt inte prisvärt. Hela 15,6% alkohol som slår igenom, men trots detta 4 av 5 stjärnor i John Platter 2009. Nästa stopp blir den för oss svenskar välkända Darling Cellars. De få vingårdar som finns här ligger lite avsides och Groote Post gör det definitivt. När man väl kommer fram så känns det lite som svensk skärgård ute i öknen för här finns ett litet ”berg” som påminner om strukturen på våra berg. Framför berget ligger en liten damm med en roddbåt i och det påminner definitivt om Sverige, men det är varmare. På vingården ligger en liten, men mycket bra restaurang Hilda’s Kitchen som definitivt är värt en omväg! Av vinerna på Groote Post så är både det oekade och ekade Chardonnayvinet riktigt bra.                  

När man kommit till Darling så är man nästan halvvägs till den lilla fiskebyn Paternoster som är vårt nästa mål.

Paternoster
Paternoster ligger ute vid kusten ca 15 mil norr om Kapstaden och alla hus är vita med blåa fönsterluckor, mycket pittoreskt och det påminner en del om Grekland. I den lilla sömniga byn har det investerats en del under senare år och allt är mycket välhållet och en hel del nybyggnationer och renoveringar pågår. De flesta husen längs den långa stranden är för uthyrningen. Vi tar först in på Baywatch Villa som är ett av de sista husen på norra delen av stranden med utsikt och balkong mot havet och beachen. Härifrån är det inte långt till Voorstrandt Restaurant som ligger i ett litet skjul på stranden. Här kan man bland annat äta enorma nyfiskade crayfish. Man ser fiskarna komma in med sina små båtar och sen går de upp och säljer sin fångst direkt till restaurangen, så färskare kan det inte bli. Allt sköljs ner med viner från distriktet Darling som är de enda viner som finns representerade på vinlistan.

Vi flyttar till södra delen av stranden och tar in på Seaside Cottage. Om man promenerar några minuter söderut så kommer man till en mindre strand omgärdad av berg med som det verkar mer nyuppförda och lite exklusivare hus i samma vita och blåa stil. Här är solnedgången perfekt!   

Intill Paternoster ligger naturreservatet Cape Columbine Nature Reserve med sin berömda fyr och alla blommor. Dykningen här är också mycket bra då många fartyg gått på grund här innan fyren uppfördes.

Om du planerar att stanna en längre tid, så ta med mat eftersom det bara finns en liten affär i Paternoster eller kör ca 20 minuter till staden Vredenburg där allt finns.

Langebaan
På tillbakavägen stannar vi till i Langebaan och dess vackra lagun. Vi tar in på Gecko Beach House som ligger precis vid stranden. Ett annat bra boende är The Farmhouse Hotel som ligger på en höjd med utsikt over en annan del av lagunen. Vi konstaterar snabbt att det har hänt mycket i Langebaan sedan vi var här senast 2001. Folk har fått upp ögonen för denna idyll och det har byggts många nya strandvillor. De två små beachrestaurangerna är kvar, men har renoverats.

Lagunen är numera ett Mecka för kitesurfare och när vi är där så är världens snabbaste kvinnliga och manliga kitesurfare i lagunen och tränar. Vi träffar svensken Johan Vastero som är kitesurfinginstruktör och driver företaget Chohoo där han reser runt i världen och anordnar kurser. Det är en hel del unga svenskar som är på plats för att lära sig och det är en del man måste lära sig som till exempel hur man kommer i land med hjälp av skärmen om man tappar brädan. Det blåser bra i lagunen och Johan berättar att hastighetsvärldsrekordet är satt en bit norröver uppe i Namibia.

Den bästa restaurangen i Langebaan är Froggy’s och den är riktigt bra. Att syltad ingefära och en ekad Chardonnay från Groote Post kunde passa så enormt bra ihop med fiskrätten vi prövade var intressant. Vinlistan består av viner från Darling och från Riebeek Valley som ligger ca 1 timme inåt landet.

Kapstaden
Vi kör tillbaka mot Kapstaden och hyr en lägenhet i Waterfront Village som ligger på gångavstånd från alla affärer och restauranger i Waterfront. Det byggs otroligt mycket i Kapstaden inför fotbolls VM 2010. Waterfront Village är riktigt trevligt för att vara denna typ av ställe med mycket vatten och kanaler. Från vår balkong ser vi byggnationen av det nya hotellet One&Only Cape Town och det går undan. Senare läser vi att en av de tre Penthouse lägenheter som byggs på hotellets tak har sålts för närmare 100 miljoner kronor och är Sydafrikas dyraste lägenhet nu mitt i finanskrisen.

Då är det billigare att bo hos de båda svenskarna jämtländska Anna och Kenneth som just har byggt om och färdigställt sitt hus till en trivsam gästvilla, Villa Cape Adventures. Villa Cape Adventures är ett vackert gammalt viktorianskt bostadshus centralt i stadsdelen Gardens, på en minuts gångavstånd till restauranggatan Park Street och fem minuter till nöjeskvarteren vid Long Street.

Varje rum har ett eget badrum och huset har en liten "splash pool" där man kan doppa sig samt en stor balkong med fantastisk utsikt mot Taffelberget. Det är suveränt att sitta i värmen på balkongen med ett glas vit vin och se den berömda vita bordsduken lägga sig över toppen på Taffelberget.

Det finns många bra restauranger i Kapstaden och i vindistrikten och många av dessa har vi rekommenderat under tidigare resor. I år upptäckte vi ytterligare en klassisk köttrestaurang inne i Kapstaden som är värd ett besök, Nelson’s Eye. Vinlistan är ganska bra, men som på många ställen så kan du ta med ditt eget vin om du vill.

Vinbutiker väl värda ett besök är Caroline’s Fine Wine Cellar som finns i Kapstaden på 62 Strand Street och även har en mindre med välsorterad butik i Waterfront, Vaughan Johnson’s Wine Shop i Waterfront, The Vineyard Connection som ligger längs väg R44 strax efter avfarten mot vingården Kanonkop några kilometer norr om Stellenbosch samt La Cotte Inn i Franschhoek.

Vill du läsa mer om våra tidigare besök i Sydafrika kan du göra det  här - resa 1, resa 2 och resa 3 du kan beställa den oumbärliga sydafrikanska vinbibeln John Platters Wine Guide här.

© Copyright 2009
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB