VinNytt.se

 Besök sydafrikas vingårdar


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN

Vinandelar
Vinauktioner
Vinbloggar
Vinbutiker www
Vincommunities
Vininvestering
Vingårdar & Resor

Vin & Foto
Vin & Mat
Vin & Restaurang

Vindruvor blåa
Vindruvor gröna

Vindoft & Smak
Vinetiketter
Vinflaskor
Vinforum
Vinhistoria
Vinklassificering
Vinklubbar
Vinkonsulter
Vinkällare
Vinlagring
Vinlexikon
Vinluftning
Vinodling
Vinpris
Vinprovning
Vintemperatur
Vinutbildningar

Vinimportörer
Vinpublikationer

Vinmuseer
Vinmässor
Vintillbehör

Vinbetyg
Vindistrikt

Portvin

Kontakta oss

Annonsera
IT-tjänster
Referenser

Om VinNytt






























































 

 

 

 

Recept
Här samlar vi svenska folkets och VinNytts egna favorit-kombinationer.

Har du någon egen favoritkombination skicka in den till info@vinnytt.se  så publicerar vi din kombination och ditt recept på sajten.


Lax och koriandersallad
Vin
Gärna en lätt ekad Chardonnay som 6679 Argento från Mendoza, Bodega Catena Zapata i Argentina.

Lax och koriandersallad, 3-4 portioner
ca 300g tunna skivor rökt lax
ca 1 dl hackade korinaderblad
1-2 st finhackade vitlöksklyftor
saften från en ½ lime
extra virgin olivolja
salt och nymald svartpeppar

Skär laxskivorna i munsbitsstorlek. Blanda olivolja, limejuicen, korianderblad, vitlök, salt och peppar. Häll olivoljeblandningen över laxen och blanda försiktigt.
Lägg upp på ett fint serveringsfat och servera med rostat bröd eller en baguette.


Biff Rydberg & vin
Vin
16361 Yering Station Pinot Noir 2000, Australien Yarra Valley á 169:- eller 12936 Beyerskloof Pinotage 2002, Sydafrika Stellenbosch á 79:- alternativt ett Amaronevin från Italien.

Biff Rydberg 2 portioner
200-300g oxfilé
3 medelstora gula lökar
500g djupfryst tärnad potatis
Farinsocker
Persilja
2-3 råa äggulor per person
Smör till stekning

Dijonsenapscrème fraiche
2 dl lätt crème fraiche
2-4 tsk Dijonsenap (efter tycke och smak)

Blanda crème fraiche och senap. Låt stå i kylen.

Skala, strimla och mjukstek löken. Strö farinsockret över löken när den är mjuk och guldgul, låt sockret smälta in. Lägg upp löken i en ugnsfast form och håll den varm i ugnen.
Bryn potatisen i en stor stekpanna.
Skär köttet i kuber. Bryn köttet i omgångar på stark värme i en stekpanna. Håll köttet varmt i ugnen.
Lägg upp potatis, lök och kött för sig i grupper på ett varmt fat. Klipp över persilja. Servera genast med äggulor, senapscrème fraiche och gärna en blandad sallad. Krydda med salt och svartpeppar.

Kombination vin & mat
Det australiensiska Pinot Noir-vinet samt det sydafrikanska Pinotage-vinet passar båda väldig bra ihop med smaken på Dijonsenapsdressingen. Vi har även provat rätten med ett helt annat sorts vin, ett Amaronevin från Italien, och det fungerade också mycket bra.


Mangosallad med avokado & vin
Vin
2190 Pierre Sparr Pinot Gris Réserve 2002, Frankrike Alsace á 115:-

Mangosallad med avokado för 2-4 personer
500g räkor med skal
2 mogna mangos
2 mogna avokados
2-3 vårlökar
Blandad sallad

Dressing
1/2 dl solrosolja
Några droppar sesamolja
1 msk soja
1 tsk honung
1 tsk färsk riven ingefära
Några droppar limesaft

Blanda dressingen och låt den stå. Skala räkorna. Skala och skär mangon i bitar. Gröp ur avokadon, skär den i bitar och strimla vårlöken fint. Arrangera salladen på tallrikar och lägg på räkor, mango, avokado och vårlök. Vispa ihop dressingen igen och ringla den över. Servera gärna med en bit baguette eller nyrostat bröd.

Kombination vin & mat
Den söta smaken från mangon och inslaget av sesamolja går bra ihop med ett halvsött vin från Alsace i Frankrike.


Limesallad & vin
Vin
22471 Kanonkop Pinotage, Sydafrika Simonsberg Stellenbosch á 179:-
22055 Jacobsdal Pinotage, Sydafrika Jacobsdal Wine Estate Stellenbosch á 109:-

Limesallad 2 portioner
Avokado i bitar
Cocktailtomater
Rödlök - finhackad
Isbergssallad - strimlad
Ruccolasallad
Färsk basilika

Dressing
Lime
Olivolja
Balsamvinäger
Italiensk salladskrydda
Svartpeppar
Flingsalt

Kombination vin & mat
Denna salladsblandning passar suveränt bra som tillbehör till olika kötträtter och till ett vin gjort på Sydafrikas egen druva Pinotage. Limesaften och Pinotagedruvan går mycket bra ihop, vilket gör att även en av vinets fiender, tomaten, fungerar bra.


Upp

© Copyright 2011
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB

 

 

 

 

 

John Platters
South African
Wine Guide 2012

Beställ den nu!

Allt du vill veta om
sydafrikanska
viner och vingårdar!
Köp den här!
199 SEK


Besök Sydamerikaviner!


Besök Wosa!

Allt om syd-afrikanska viner
på svenska


 Besök ChileViner!
chileviner.com

 Allt om chilenska
 viner på svenska


Paulson Rare Wine

Svenske vin-handlaren Jan-Erik Paulsson


Munskänkarna i Spanien

Svensk sajt om golf kombinerat med vinprovning & resor


Munskänkarna

Världens största vinprovarförening


BKWine

Svensk sajt om franska viner


 
Svensk sajt om spanska viner



Allt om franska viner på svenska
 




Vinglas



5 Annons 5



5
Annons 5