Vintemperatur
Serveringstemperatur
Att ha rätt temperatur på vinet man serverar är väldigt viktigt. Ett
rödvin som är för varmt kan vara en kvalmig upplevelse. Idag har många så
varmt inomhus, så att servera ett rödvin som förvarats i rumstemperatur kan
ibland inverka negativt på vinets smak. Många förvarar idag sitt vin i köket
och där blir det ju ganska varmt när man lagar mat.Då
är det faktiskt bättre om vinet är något för kallt. Man kan alltid höja
temperaturen på ett vin, det enklaste sättet är med handen runt vinglaset.
En flaska vin avkyls ca två grader för var tionde minut man har den i
kylskåpet och värms upp ungefär på samma tid när man tar ut den ur kylskåpet
och förvarar den i normal rumstemperatur. Om man snabbt behöver kyla ner ett
vin, så brukar ca 35 minuter i frysen räcka.
En ungefärlig serveringstemperatur för röda och vita viner kan du se i
tabellen nedan. Titta gärna på
Systembolagets
hemsida för att se vad dom rekommenderar för det vin du tänker dricka.
Hur sparar man det vin som blir över?
Får du vin över efter middagen, så räcker det oftast med att sätta på korken
och ställa flaskan svalt. Om du vill förvara det vin som blir över på
absolut bästa sätt, så ska du hälla över det i en mindre flaska, till
exempel en halvflaska, och sätta på en kork. På så sätt får vinet så lite
kontakt med luft som möjligt.
Hur länge kan man spara en öppnad flaska vin?
Många anser att öppnade odekanterade viner klarar en vecka i kylskåp utan
större försämringar, men det finns lite delade meningar bland experterna om
hur det ska gå till när man sparar ett vin. Helt klart är att vinets kontakt
med luft gör att vinet så småningom oxiderar och att det blir till vinäger.
Hur lång tid detta tar vid förvaring i kylskåp är svårt att säga. Vissa
experter säger att en vacupump där man pumpar ur luft ur vinet gör att det
klarar sig längre medan andra säger att detta inte hjälper alls. Unga
öppnade viner verkar dock hålla sig någon vecka i kylskåp både med och utan
användning av vacupump. Äldre viner verkar vara något känsligare och tappar
sin kraft.
Upp
© Copyright 2004
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|