Vinets historia
Alla
myter och berättelser pekar mot att det första vinet uppstod i Persien. Även
de äldsta arkeologiska fynden leder till Persien. De äldsta spåren av vin
har man funnit i iranska boplatser från den tidigare stenåldern. Man har
hittat några kärl som visar att man framställt vin där nära 6000 år före
Kristus.
De äldsta spåren av
vinodling har man funnit i Georgien vid Svarta havets sydostkust. Här fanns
högt stående kulturer mer än 4000 år före Kristus. Härifrån spred sig
vinodlingstekniken snabbt till kulturländerna runt Medelhavet Libanon,
Syrien och Egypten. De första vinerna från Egypten smakade förmodligen kåda,
då man använde sig av kåda från barrträd för att täta lerkrusen som man
förvarade vinet i. Förmodligen påminde vinet om det grekiska vinet retsina
som tillverkas än i dag.
Vinhandeln var redan
1500 år före Kristus mycket omfattande. Fenicierna, Medelhavets seglande
köpmän, transporterade redan då vin från Libanon till Syrien, från Egypten
till Kreta och Svarta havets kuster. Därefter förde man vinet med sig till
Grekland och Nordafrika.
Efter fenicierna var det grekerna som blev Medelhavets seglande köpmän. De
tog dåtidens berömda grands crus viner från öarna Lesbos och Paros och
spred dessa runt Medelhavet, till Svarta havets norra stränder och vidare
ända bort till Spanien. Grekernas viner var kraftiga och koncentrerade då de
gjordes på torkade druvor och man fick späda ut vinet med vatten för att
kunna dricka dem. Samma teknik används än i dag för att framställa Vin Santo
i Italien.
Till Italien kom vinet förmodligen ca 1000 före Kristus. Det var troligen
etruskerna, vars ursprung är omtvistat, som planterade de första
vinstockarna i norra Italien. När romarna tog över makten infördes ett mer
modernt måltidsdrickande och vinfestande. Romarna spred sedan vinet till
resten av Europa och planterade vin i alla de stora vindistrikten i
Frankrike och Tyskland.
Även om det odlades vin i Frankrike innan, var det romarna som mellan år 200
före Kristus och 400 år efter Kristus skapade alla de berömda franska
vinregionerna Alsace, Champagne, Bordeaux, Bourgogne, Loire och Rhône.
Efter romarrikets fall hände inte mycket innan kyrkan med sina kloster,
under medeltiden, började utveckla vinodlingen. De välutbildade munkarna
utvecklade vinodlingen, vinifikationen och inte minst så klassificerade de
många av dagens berömda vingårdar för mer än 500 år sedan. Det vin man drack
under medeltiden var alltid ungt. Man tog vinet direkt från fatet och på så
sätt kom det i kontakt med luften och vinet måste ofta ha varit surt och
oxiderat. Det är förmodligen förklaringen till att man på den tiden ofta
tillsatte honung och kryddor i vinet.
En
större vinhandel med fat utvecklades under engelsmännens "kolonisation" av
Frankrike samtidigt som Bordeaux blev centrum för den internationella
vinhandeln. Handeln fortsatte att blomstra och var mycket omfattande fram
till 1800-talet. Främst utvecklades de vinregioner som låg utefter de stora
vattenvägarna.
Under den franska revolutionen nationaliserades de flesta av kyrkans
egendomar och vingårdarna delades ut till fria bönder. På så sätt skapades
många av dagens egendomar i början på 1800-talet. Därefter följde en svår
tid för vinindustrin. På 1850-talet angreps Bordeaux av mjöldagg, för att
inte tala om Phylloxeran (vinlusens) härjningar genom Frankrike mellan
1863-1900. I princip gick inte en enda vinstock fri. Botemedlet låg i att
ympa de europeiska druvsorterna på resistenta amerikanska rotstockar, något
som man gör än idag.
Vinodlingen spreds även vidare till den Nya Världen.
1656 – Sydafrika fick sin första vinodling genom holländarna som planterade
de första vinstockarna i närheten av det som idag är Kapstaden.
1788 – Australien fick sina första vinstockar planterade av engelska
straffångar i Sydney, senare bidrog även tyska invandrare till
vinframställningen.
1819 - Nya Zeeland fick sin första vinranka planterad av en missionär.
1850 - USA hade problem med vinlusen som fanns i alla jordar, men i mitten
på 1800-talet lyckades ett stort antal europeiska invandrare etablera
vinområden i Kalifornien.
1850 - Chile fick sina första vinrankor på 1500-talet genom spanjorerna, men
den moderna vinodlingen startades på 1850-talet med hjälp av franska och
italienska immigranter. Chile hann importera vinstockar från Frankrike innan
vinlusen kom och är idag det enda land som kan producera vin från oympade
vinstockar.
1850 - Argentina fick sina första vinrankor planterade genom en spansk
missionär år 1554. I mitten på 1800-talet startade franska och italienska
immigranter den moderna vinodlingen.
Upp
© Copyright 2011
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB |
John Platters
South African
Wine Guide 2012
Allt du vill veta om
sydafrikanska
viner och vingårdar!
Köp den här!
199 SEK
Besök Sydamerikaviner!
Besök Wosa!
Allt om syd-afrikanska viner
på svenska
Besök ChileViner!
chileviner.com
Allt om chilenska viner på svenska
Paulson Rare Wine
Svenske vin-handlaren Jan-Erik Paulsson
Munskänkarna i
Spanien
Svensk sajt om golf kombinerat med vinprovning & resor
Munskänkarna
Världens största vinprovarförening
BKWine
Svensk sajt om franska viner
Svensk sajt om spanska viner
Allt om franska viner på svenska
Vinglas
5 Annons
5
5 Annons
5
|