VinNytt.se

 Besök sydafrikas vingårdar


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN

Vinandelar
Vinauktioner
Vinbloggar
Vinbutiker www
Vincommunities
Vininvestering
Vingårdar & Resor

Vin & Foto
Vin & Mat
Vin & Restaurang

Vindruvor blåa
Vindruvor gröna

Vindoft & Smak
Vinetiketter
Vinflaskor
Vinforum
Vinhistoria
Vinklassificering
Vinklubbar
Vinkonsulter
Vinkällare
Vinlagring
Vinlexikon
Vinluftning
Vinodling
Vinpris
Vinprovning
Vintemperatur
Vinutbildningar

Vinimportörer
Vinpublikationer

Vinmuseer
Vinmässor
Vintillbehör

Vinbetyg
Vindistrikt

Portvin

Kontakta oss

Annonsera
IT-tjänster
Referenser

Om VinNytt






























































 

 

 

 

Vin & Restaurang
Här recenserar VinNytt restauranger med bra vinkällare och bra mat som vi har besökt i Sverige. För restaurangrecensioner i övriga världen, se recensioner under respektive resa vid rubriken Vingårdar & Resor.

Mondän
Gamla Tulehof på Tulegatan i Stockhom har förvandlats till den eleganta restaurangen Mondän. Man har satsat på vita linnedukar, mjuka sittgrupper och en skönt dämpad belysning samt mycket mosaik - försök förresten att vrida om kranarna på toaletten. Det var svårt att få bord trots att vi ringde flera dagar i förväg och krogen är helt fullsatt när vi kommer, så man har fått en bra start.

Vi börjar med ett glas champagne, en torr Laurent-Perrier Ultra Brut och fortsätter med en förrätt bestående av halstrade pilgrimsmusslor som har en perfekt sälta och är lagom genomgrillade. Till detta serverar man gräddkokta murklor, rökt bacon, grönärtspuré och portvinsvinaigrette. Förrätten matchas helt perfekt av en Estate Pinot Noir 2004 från den kritikerrosade producenten Felton Road på Nya Zeeland och vi blir lyriska av smakkombinationen. Vi drar oss till minne att när vi för några år sedan besökte denna vingård strax utanför Queenstown på Nya Zeelands sydö hade det för ovanlighetens skull snöat mitt i sommaren och bergstopparna var täckta av snö. Då hade Felton Road precis etablerat kontakt med en svensk importör och numera finns flera av Felton Roads toppviner som Pinot Noir Block 3 och Block 5 på Systembolaget, de flesta dock i beställningssortimentet eller via privatimport.

Till varmrätt beställer vi marulk som är inlindad i rökt sidfläsk och till detta kommer en ratatouille samt en potatispuré med en aning vitlök, verkligen gott! Till detta dricker vi vinlistans enda Amarone, en Vaio Armaron 2000 från producenten Serego Alighieri. En stor och stram Amarone med både syror, tanniner och frukt och med en mäktig, koncentrerade rik smak.     

På väg ut från Mondän sträcker servitrisen fram handen och säger hej då, så man känner sig väl omhändertagen. Mondän känns ambitiös och inspirerad, personalen är mycket vänlig och serviceinriktad och det bidrar verkligen till den trevliga stämningen på krogen. Enda nackdelen när vi var där var instrumentaljazzen i högtalarna. Lite mer variation i musikvalet och skulle in skada.

 

Terrenos Vinotek
På Terrenos Vinotek kan man på ett enkelt och smidigt sätt prova olika viner från våra speciella dryckesautomater. Man börjar med att köpa ett slags kontantkort som man laddar med minst 100 kronor. Sedan stoppar man in kortet i någon av våra fyra automater, väljer vin, trycker på den knapp som hör till vinet och får ett smakprov på 4 cl i glaset. För ett helt glas trycker man tre gånger. Det billigaste vinet kostar 10 kronor och det dyraste kostar 30 konor för ett smakprov. Hittar man ett vin man tycker om kan man givetvis köpa en flaska av detta och förtära till något från vårt kök. Köket är Italieninspirerat med många s.k. Stuzzichini (varma och kalla lite mindre rätter) men det finns också risotto, kött och fisk för den hungrige. När man förbrukat sin insättning kan man fylla på kortet på nytt.


Beluga
På Nybrogatan 44 i Stockholm ligger denna pärla till restaurang. Med sina 30 sittplatser är Beluga en liten krog med mycket vällagad mat och mycket bra och trevlig service. Inredningen består i mörka träbord och vitklädda stolar och är minimalistisk och stilren snarare än modern. Toaletten är kanske stans snyggaste?

På menyn finns många spännande rätter och naturligtvis så finns kaviar och ägg i olika former. Från svensk sikrom via rysk Beluga till iransk Beluga. Tillbehör är bland annat pocherat vaktelägg, äggröra med tryffel och västerbottenpaj. Till detta serveras en utsökt smörstekt toast med en sötma som går fint ihop med sältan från kaviaren. Allt detta sköljer man bäst ner med blockfryst vodka.

Vi börjar dock med ett glas champagne, Alfred Gratien Brut Reserve, innan vi provar både Patron, Stolichnaya Cristall och Nils Oscars Maltvodka. Vår favorit är Nils Oscars Maltvodka som gifter sig perfekt med de olika smakerna från kaviaren, osten och toasten.

Man blir glad bara man slänger en blick i menyn och även de rekommenderade vinerna är intressanta. I stort sett alla viner, med några få undantag, går att få på glas. Som varmrätt provar vi en chili och kardemummaglaserad oxfilé med rödvinssky. Till detta finns ett intressant vinförslag CJ Pask Merlot från Nya Zeeland vars Merlot från 1998 är ett av de bästa rödviner som producerats på Nya Zeeland. Denna gång vill vi dock prova ett Zinfandelvin till maten, vilket vi tror kan passa.

När VinNytt besökte Beluga hade man både Clos du Bois Zinfandel ’00 från Sonoma i USA och det sydafrikanska Blaauwklippen Zinfandel’02 från Stellenbosch på vinlistan. Av dessa viner gifte sig framförallt Clos du Bois perfekt med rödvinsskyn till oxfilén.

Till dessert tog vi en Caffe Machiato med mörk chokladtryffel och ett 10-årigt portvin, en tawny från Quinta do Noval.

Man har nyligen förändrat menyn, så det är väl bara att gå dit igen!


Stufvenäs gästgiveri
På Stufvenäs gästgiveri i Småland har Sigvard Johansson med familj en av landets bästa restaurangvinlistor. Man har ca 7000 tusen buteljer av, i dagsläget, ca 970 sorter. Basen i vinkällaren är franska viner, och bland dem står givetvis Bordeauxvinerna för det stora utbudet, med årgångar från 1878. Den stora rariteten är Chateau Lafite från 1900.
Vinkällaren har även fått en rad utmärkelser:
1994 utsåg den amerikanska tidningen Wine Spectator Stufvenäs gästgiveri värdiga att mottaga Award of exellence. 1995, 1996 och 1997 erhöll vi utmärkelsen Best award of exellence.
1997 tilldelades man Svenska Vinakademiens diplom för Sveriges förnämsta restaurangvinlista.
Stufvenäs gästgiveri har även blivit tilldelade diplom av Gastronomiska akademien 1999 och kommit med i Chaine de Rotisseur.

VinNytts omdöme:
En mycket bra restaurang som bjuder på vällagad gourmetmat med fantastiska viner. VinNytt rekommenderar ett besök i vinkällaren. En upplevelse, som bara den, är värd hela resan till Stufvenäs och på köpet får man en behaglig och avslappnad vistelse med god mat  i lantlig miljö invid Kalmarsund.


Ristorante Gran Turismo på Hotel Kullaberg
Hotel Kullaberg har en mycket vacker huvudbyggnad som ligger i hamnen i det pittoreska Mölle. Höst, vinter och vår förgyller Gran Turismo källaren i Hotel Kullabergs huvudbyggnad. Menyn och många av råvarorna är italienska, vinerna likaså, kockarna italienska och inredningen förflyttar dig till en krog i Rom.

Vinkällaren innehåller en hel del godsaker, bland annat har man några sällsynta dyrgripar som en champagne NV Piper-Heidsieck från fartyget Jönköping som förliste utanför den finska kusten 1914. Genom en gemensam bärgningsoperation där bland annat hotellets ägare var involverad kunde champagnen tas upp. Till allas glädje var den välbehållen och smaken var otvetydig högklassig champagne.

Vi börjar med ett hembakt italiensk bröd innehållande soltorkade tomater, en antipasto och en bönsoppa från Toscana. Bönsoppan har spetsats med en tryffelsås, vilket ger en speciell och intressant smak. Till detta rekommenderar personalen ett rött vin från Chianti i Toscana som passar mycket bra.

Till huvudrätt tar vi Spaghetti alle Vongole, spaghetti med hjärtmusslor från Kampanien och en Pollo alla Toscana, majskycklingbröst i en gryta med bönor, olivolja och rosmarin från Toscana. Vi fortsätter med det röda vinet från Chianti.

Till dessert tar vi varsin Gelato di Ricotta, Ricottaglass från Lazio och till det dricker vi ett Vin Santo.

VinNytts omdöme:
En mycket trevlig italiensk restaurang i rimlig prisnivå som Mölle-borna själva gärna går ut och äter på.


Ågatan 3 Bar & Matsal
Ågatan 3 Bar & Matsal ligger alldeles i närheten av Örebro Slott och man måste beställa bord i god tid då det ofta är fullsatt. Krogen är liten och intim med många levande ljus. Menyn består av sex förrätter, åtta varmrätter och sju desserter.

Till förrätt tog vi en av husets specialiteter, den omtalade Ågatan 3:s fisk & skaldjursoppa med vitlöksbröd. En mycket mustig och fyllig soppa där vi började med ett glas torr champagne från Veuve Clicquot. Vi provade även med ett glas Pierre Sparr Pinot Gris Réserve 2002 från Alsace till soppan och även det passade utmärkt.

Till varmrätt väljer vi Ågatan 3:s grillade oxfilé med ugnsbakad scharlottenlök och vitlökskräm. Rätten serveras med en fantastiskt god rödvinsås samt stora friterade potatisklyftor av Idahopotatis med skalen kvar – mycket gott. För att matcha rödvinssåsen beställde vi ett vin från Verona, Amarone della Valpolicella Monti Soro, som inte finns på Systembolaget, men kan privatimporteras för den som vill. Vi provade även rätten till en australiensisk Shiraz från Brown Brothers i Victoria, men den kunde inte matcha såsen riktigt.

Vi avslutade med en utsökt dessert på Limebrulée och till detta drack vi ett sött Muscat-vin som väl tog upp syran från limen och en Macciato, espressokaffe från Italien med varm mjölk.

VinNytts omdöme:
Ågatan 3 är Örebros bästa krog i konkurrens med Slottskällaren på Örebro Slott. Maten är vällagad, personalen är kunnig och trevlig samt mycket vinintresserad och ger initierade vinrekommendationer till matsedeln. Ett trevligt inslag var att vår champagne serverades från varsin liten 200 ml flaska just nyinkommen på Systembolaget.


Restaurang Wermlandskällaren
Wermlandskällaren har Uppsalas äldsta bevarade rum om inte de äldsta. Ursprungligen var dessa rum bottenvåningen i sena 1200- och tidiga 1300-talets ärkebiskopsgård. När man stiger in genom ytterdörren möts man av diplom och utmärkelser på väggarna, miljön känns både romantisk och exklusiv med levande ljus, servettringar och vinglas på rad.

Menyn består av fem förrätter, sex varmrätter och fem desserter och en vinlista av mycket hög klass med bland annat Romano Dal Fornos Amarone della Valpolicella.

Middagen inleds med hembakat bröd och en liten bjudrätt bestående av en fiskpaté med rostad lök och saffranssås. Till det dricker vi en champagne från Bollinger. Champagnen går mycket bra ihop med sötman från den rostade löken.

Till förrätt beställer vi halstrade pilgrimsmusslor med grönärtsoppa smaksatt med vanilj och champagne serverad med vitpeppar och kanel coulie. Vi fortsätter med Bollingers champagne även till denna rätt och det fungerar mycket bra ihop.

Nu var det dags för nästa lilla bjudrätt, en liten kall mangosoppa.

Vår varmrätt består av knaperstekt majskyckling serverad med röstilindad hasselnötspotatispuré och portvinsås. Vi planerade först att dricka ett Amaronevin till portvinssåsen, men ändrade oss och valde ett vin från Frankrike och Rhônedalen, Hermitage La Chapelle 1998 från producenten Jaboulet. Ett kryddigt vin med inslag av björnbär, korinter och körsbär som går bra ihop med maten.

 Till efterrätt valde vi en hjortronsufflé med Wermlandskällarns vaniljglass samt en varm chokladbakelse med hallon glass. Till detta drack vi madeira samt en utsökt Trockenbeerenauslese från producenten Lenz Moser i Österrike.

Vi vill verkligen framhålla att servicen på Wermlandskällaren är suverän: vänlig, mycket uppmärksam, kunnig och avslappnad. Salim och hans personal är väl värda ett besök. Det mesta vittnar om kvalitet på Wermlandskällaren.

VinNytts omdöme:
En mycket bra restaurang med suverän service som bjuder på vällagad gourmetmat med fantastiska viner från en välfylld vinlista.


Upp

© Copyright 2011
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB

John Platters
South African
Wine Guide 2012

Beställ den nu!

Allt du vill veta om
sydafrikanska
viner och vingårdar!
Köp den här!
199 SEK


Besök Sydamerikaviner!


Besök Wosa!

Allt om syd-afrikanska viner
på svenska


 Besök ChileViner!
chileviner.com

 Allt om chilenska
 viner på svenska


Paulson Rare Wine

Svenske vin-handlaren Jan-Erik Paulsson


Munskänkarna i Spanien

Svensk sajt om golf kombinerat med vinprovning & resor


Munskänkarna

Världens största vinprovarförening


BKWine

Svensk sajt om franska viner


  
Svensk sajt om spanska viner
 



Allt om franska viner på svenska
 




Vinglas



5 Annons 5



5
Annons 5