Vinklassificering
Klassificering av viner sker i de flesta
vinländer.•
Frankrike
• Italien
• Portugal
• Rumänien
• Schweiz
• Spanien
• Tyskland
• Österrike
Vinklassificering
i Frankrike
Här hittar du korta förklaringar till
den vinlag som gäller i Frankrike samt även en förklaring till 1855 års
klassificering av vinerna i Bordeaux. Vinlagen är indelad i fyra klasser:
1. A.O.C. – APPELLATION
D´ORIGINE CONTROLÉE
Detta är den högsta klassen och det
finns närmare 400 olika A.C.
2. VDQS – VINS DELIMITÉ DE QUALITÉ SUPÉRIEUR
VDQS utgör inte mer än 1% av den
franska vinproduktionen. Dessa viner produceras i något utav 26 avgränsade
områden med liknande krav. Kraven är dock lägre än för den högsta klassen
A.C. Ett flertal av dessa viner brukar flyttas upp till den högsta klassen
A.O.C.
3. VIN DE PAYS – ”LANTVIN”
Det finns idag närmare 140 stycken
avgränsade områden som får kalla sig Vin de Pays - ”Lantvin”. Även i denna
klass finns begränsningar för vad man får göra med och vad som skall ingå i
vinet. Det är inte lika hårda begränsningar som i de högre klasserna A.O.C.
och VDQS.
4. VIN DE TABLE – ”BORDSVIN”
Detta är de lägsta klassen och det enda
kravet som finns är att alkoholhalten inte får understiga 8,5%.
1855 ÅRS KLASSIFICERING AV VINERNA I BORDEAUX
I samband med världsutställningen i Paris 1855
bedömde man och gjorde en klassificering av vinerna från Bordeaux.
Klassificeringen utgick från de priser vinerna uppnått åren innan denna
bedömning. Man har försökt att göra många klassificeringar sen dess, men
1855 års klassificering är fortfarande den enda viktiga. Alla klassificerade
viner från Bordeaux kallas för Grand Cru Classé och Premier Cru är den
högsta kvalitetsklassen.
PREMIERS CRUS
Ch. Haut-Brion (Pessac-Léognan, Graves)
Ch. Lafite-Rotschild
(Pauillac)
Ch. Latour (Pauillac)
Ch. Margaux (Margaux)
Ch. Mouton-Rotschild (Pauillac) tillkom
1973, tidigare 2a cru.
DEUXIÈMES CRUS
MARGAUX:
Ch. Brane-Cantenac, Ch. Durfort-Vivens,
Ch. Lascombes, Ch. Rauzan-Gassies, Ch. Rausan-Ségla.
ST-JULIEN: Ch.
Ducru-Beaucaillou, Ch. Gruaud-Larose,
Ch. Léoville-Las Cases, Ch.
Léoville-Poyferré, Ch. Léoville-Barton.
PAUILLAC: Ch.
Pichon-Longueville-Baron, Ch. Pichon-Longueville-Comtesse de Lalande.
ST-ESTÈPHE:
Ch. Cos d´Estournel, Ch. Montrose.
TROISIÈMES CRUS
MARGAUX:
Ch. Boyd-Catenac, Ch.
Catenac-Brown, Ch.
Desmirail, Ch. Ferrière, Ch.
Giscours, Ch. d´Issan,
Ch. Kirwan, Ch. Malescot Saint-Exupéry, Ch.
Marquis d´Alesme-Becker,
Ch. Palmer.
ST-JULIEN: Ch. Lagrange, Ch.
Langoa-Barton.
ST-ESTÈPHE:
Ch. Calon-Ségur.
HAUT-MÉDOC:
Ch. La Lagune.
QUATRIÈMES CRUS
MARGAUX:
Ch. Marquis-de-Terme, Ch.
Pouget, Ch. Prieuré-Lichine.
ST-JULIEN: Ch. Beychevelle, Ch.
Branaire-Ducru, Ch. St-Pierre, Ch. Talbot.
PAUILLAC: Ch. Duhart-Milon.
ST-ESTÈPHE: Ch.
Lafon-Rochet.
HAUT-MÉDOC:
Ch. La Tour-Carnet.
CINQUIÈMES CRUS
MARGAUX:
Ch. Dauzac, Ch. Du Tertre.
PAUILLAC:
Ch. d´Armailhac, Ch. Batailley, Ch.
Clerc-Milon-Rotschild,
Ch. Croizet-Bages, Ch. Grand-Puy-Ducasse, Ch. Grand-Puy-Lacoste, Ch. Haut-Bages-Libéral,
Ch. Haut-Batailley, Ch.
Lynch-Bages, Ch. Lynch-Moussas, Ch.
Pédesclaux, Ch. Pontet-Canet.
ST-ESTÈPHE:
Ch. Cos Labory.
HAUT-MÉDOC:
Ch. Belgrave, Ch. de
Camensac, Ch. Cantemerle.
Upp
Vinklassificering i Italien
Här hittar du korta förklaringar till
den vinlag som gäller i Italien sedan 1963. Vinlagen är indelad i fem
klasser:
1. DOCG –
DENOMINAZIONE D´ORIGINE CONTROLLATA E GARANTITA
Detta är den högsta klassen och de
viner som har ”Garantita” tillagt klassas högre än vanliga DOC. En panel av
oberoende vinprovare garanterar kvaliteten på vinet. DOCG infördes 1980 och
fram till idag har följande viner klassats som DOCG:
De röda är Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti, Chianti Classico
och Vino Nobile de Montepulciano från Toscana; Barbaresco, Barolo, Brachetto
d´Acqui och Gattinara från Piemonte; Montefalco Sangrantino och Torgiano
Riserva från Umbrien; Taurasi från Campania samt Vermentino di Gallura från
Sardinien.
De vita är Albana di Romagna från Emilia-Romagna; Franciacorta från
Lombardiet; Moscato d´Asti från Piemonte; Vernaccia di San Gimignano från
Toscana samt Recioto di Soave från Veneto.
2. DOC –
DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA
Detta är den näst högsta klassen och
skapades 1963 efter franskt mönster. DOC-klassningen reglerar maximalt antal
skördar från varje vingård, tillåtna druvsorter, lägsta alkoholnivå,
lagringstid samt geografiskt ursprung. Över 800 olika DOC-vintyper
produceras från de mer än 220 områden som har fått DOC-klassning.
3. SUPER VINI DA
TAVOLA
En klass som är relativt ny. Klassen
tillkom för att man skulle kunna skilja ut de fina viner som fördes in under
kategorin VINI DA TAVOLA, därför att de inte producerades enligt de gamla
DOC- eller DOCG-reglerna. SUPER VINI DA TAVOLA är alltså bättre viner än
VINI DA TAVOLA och i många fall även bättre än DOCG-viner, men de görs på
andra vindruvor än de traditionella.
4. IGT – INDICAZIONE
GEOGRAFICA TIPICA
Denna klass tillkom 1992.
Klassificeringen motsvarar fransmännens Vin de Pays och innebär att
vinerna måste uppfylla vissa kvalitetskrav samt att de kommer från ett
större definierat område.
5. VINO DA
TAVOLA
Detta är den lägsta klassen. Här kan
man även hitta några av landets dyraste och främsta viner. Dessa viner
använder sig av en druva som inte är tillåten i den lokala DOC:n och då
klassas vinet automatiskt som VINO DA TAVOLA.
Upp
Vinklassificering i Portugal
Här hittar du korta förklaringar till
den vinlag som gäller i Portugal. Vinlagen är indelad i tre klasser:
1. DOC – DENOMINACÃO
DE ORIGEM CONTROLADA.
Detta är den högsta klassen och för
närvarande får 18 regioner använda denna beteckning.
2. IPR – INDICACÃO DE
PROVINIÊNCIA REGULAMENTADA
Detta är den näst högsta klassen. Det
finns idag 26 regioner som använder sig av klassificeringen IPR.
3. VINHO DE MESA
”BORDSVIN”
De allra enklaste
vinerna som är blandade mellan de olika regionerna.
Upp
Vinklassificering i Rumänien
Här hittar du korta förklaringar
till den vinlag som gäller i Rumänien sedan 1971. Vinlagen är indelad i fem
klasser:
1. VIN DE MASA/REGIUNE
Bordsvin.
2. VIN DE MASA/REGUINE
SUPERIOR
3. VS – VIN DE
CALITATE SUPERIOARA
Kvalitetsvin.
4. VSO – VIN DE
CALITATE SUPERIOARA CU DENUMIRE DE ORIGINE
Ursprungsgaranterat vin.
5. VSOC –
VIN DE CALITATE SUPERIOARA CU DENUMIRE DE ORIGINE SI TREPTE DE CALITATE
Klassificeringen påminner om den tyska
Qualitätswein mit Prädikat (QmP-viner).
Upp
Vinklassificering i Schweiz
Här hittar du korta förklaringar till
den vinlag som gäller i Schweiz. Vinlagen är indelad i tre klasser:
1. KLASS 1
Viner med tydlig ursprungsbeteckning
och ofta även druvsortens namn.
2. KLASS 2
Viner med en mer allmän
ursprungsbeteckning.
3. KLASS 3
Viner betecknade
Vin Blanc/Weisswein eller Vin Rouge/Rotwein.
Upp
Vinklassificering i Spanien
Här hittar du korta förklaringar till
den vinlag som gäller i Spanien sedan 1972. Vinlagen är indelad i fyra
klasser:
1. D.O.CA –
DENOMINACIÓN DE ORIGEN CALIFICADA
Detta är den högsta klassen och den
infördes 1988. Ännu så länge bara använd i Rioja, men man tror att Sherry
blir nästa D.O.CA. Dessa viner har en kontrollerad ursprungsbeteckning.
2. D.O. –
DENOMINACIÓN DE ORIGEN
Detta är den näst högsta klassen. 47
olika D.O är fördelade över hela Spanien. Även dessa viner har en
kontrollerad ursprungsbeteckning.
3. V.T. – VINO DE LA
TERRA ”LANTVIN”
I denna klass finns det regler för
druvor, alkoholhalt och tillverkningssätt. På etiketten måste vinområdet
anges.
4. VINO DE MESA
”BORDSVIN”
De allra enklaste
vinerna som inte har några andra krav på tillverkning än att ursprunget
måste vara EU.
Upp
Vinklassificering i
Tyskland
Här hittar du korta förklaringar till
den vinlag som gäller i Tyskland. Vinlagen är indelad i fyra klasser:
1.
QUALITÄTSWEIN MIT PRÄDIKAT (QmP-viner)
Detta är den högsta klassen och de
viner som ingår här måste komma från någon av Tysklands tretton vinregioner.
Prädikatsviner måste innehålla vissa bestämda druvsorter och hålla en viss
mustvikt. Vinerna indelas i sex kvalitetssteg beroende på hur söta druvorna
är vid skörden. Kvalitetsstegen är i stigande ordning: KABINETT – vin
på kvalitetsdruvor från den normala skörden, SPÄTLESE – druvklasar
som fått hänga kvar på vinstocken för att bli sötare, AUSLESE – vin
på de sötaste klasarna av Spätleseskörden, BEERENAUSLESE – sött vin
som görs på druvor som delvis skrumpnat och angripits av ädelröta, TROCKENBEERENAUSLESE – intensivt sött vin som görs på
druvor som angripits ordentligt av ädelröta, EISWEIN – ett mycket
sött vin som görs på druvor som frusit på stocken, skördats och allt det
vatten som fryst till is avlägsnats ur musten.
2.
QUALITÄTSWEIN BESTIMMTER ANBAUGEBIETE (QbA-viner)
För dessa viner gäller samma
förutsättningar som för Prädikats-vinerna. Det enda som skiljer är att dessa
viner får tillföras en sockertillsats (chaptaliseras) samt att mustvikten
kan vara lägre.
3. LANDWEIN ”LANTVIN”
Vinet måste vara torrt eller nästan
torrt och hålla en alkoholhalt på minst 9%. Det måste vara regionstypiskt
och komma från ett av de 18 Landweinområdena.
4. TAFELWEIN
”BORDSVIN”
Detta är den lägsta klassen och oftast
är det blandviner. Det kommer fler och fler viner av mycket hög klass med
beteckningen Tafelwein. Vissa av dessa följer inte alla bestämmelser som
gäller för Qualitäts-viner och klassas därför automatisk i den lägsta
klassen liksom viner i Italien klassas i Vino da Tavola.
Upp
Vinklassificering i Österrike
Här hittar du förklaringar till den
vinlag som gäller i Österrike. Vinlagen är indelad i fyra klasser:
1.
QUALITÄTSWEIN MIT PRÄDIKAT (QmP-viner)
Detta är den högsta klassen och de
viner som ingår här måste komma från någon av Tysklands tretton vinregioner.
Prädikatsviner måste innehålla vissa bestämda druvsorter och hålla en viss
mustvikt. Vinerna indelas i sex kvalitetssteg beroende på hur söta druvorna
är vid skörden. Kvalitetsstegen är i stigande ordning: KABINETT – vin
på kvalitetsdruvor från den normala skörden, SPÄTLESE – druvklasar
som fått hänga kvar på vinstocken för att bli sötare, AUSLESE – vin
på de sötaste klasarna av Spätleseskörden, BEERENAUSLESE – sött vin
som görs på druvor som delvis skrumpnat och angripits av ädelröta, AUSBRUCH – sött vin som ligger mellan Beereauslese och
Trockenbeerenauslese, TROCKENBEERENAUSLESE – intensivt sött vin som
görs på druvor som angripits ordentligt av ädelröta, EISWEIN – ett
mycket sött vin som görs på druvor som frusit på stocken, skördats och allt
det vatten som fryst till is avlägsnats ur musten.
2.
QUALITÄTSWEIN BESTIMMTER ANBAUGEBIETE (QbA-viner)
För dessa viner gäller samma
förutsättningar som för Prädikats-vinerna. Det enda som skiljer är att dessa
viner får tillföras en sockertillsats (chaptaliseras) samt att mustvikten
kan vara lägre.
3. LANDWEIN ”LANTVIN”
Vinet måste vara torrt eller nästan
torrt och hålla en alkoholhalt på minst 9%. Det måste vara regionstypiskt
och komma från ett av de 18 Landweinområdena.
4. TAFELWEIN
”BORDSVIN”
Detta är den lägsta klassen och oftast
är det blandviner. Det kommer fler och fler viner av mycket hög klass med
beteckningen Tafelwein. Vissa av dessa följer inte alla bestämmelser som
gäller för Qualitäts-viner och klassas därför automatisk i den lägsta
klassen liksom viner i Italien klassas i Vino da Tavola.
Upp
© Copyright 2011
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|