Portvin
Portvinet indelas i tre huvudgrupper:
Tawny
Lagrad Tawny, Tawny med ålder, Colheita, Garrafeira.
Ruby
Lagrad Ruby, Crusted Port, Late Bottled Vintage, Quinta Vintage, Vintage
Port.
Vitt
Torrt vitt, Sött vitt, Lagrat vitt.
Druvorna som
skall bli portvin skördas i september/oktober, uppe i bergstrakterna längs
floden Douro, i nordöstra Portugal. Sedan vindruvorna krossats och fått jäsa
i 30-40 timmar tillsätts 70-procentig druvsprit (aguardente, 1/5 sprit till
4/5 vinmust) så att jäsningen avstannar. Vinet behåller då mycket av druvans
sötma och får en alkoholhalt på 19-21 %. Det lagras därefter på stora ekfat
eller ståltankar. Inom två år efter skörden avgörs hur vinet skall behandlas
- vilket slags portvin det skall bli.
Om det röda
vinet från ett visst år är av mycket hög kvalitet "deklarerar" man
Vintage. Det bästa vinet tappas upp på buteljer och får därefter
utvecklas under 10-30 år. Vintage-vin är alltid blandat ur skördar från
olika vingårdar - i annat fall kallas det Single-Quinta Vintage.
Är det en bra
årgång, men inte tillräckligt bra för att göra ett Vintage-vin, så får vinet
ligga på stora fat ett par år till innan buteljering. Det kan då kallas
Ruby Reserve (eller Reserva, om etiketten har text på
portugisiska) om vinet är blandat av flera årgångar - tidigare kallades det
Vintage Character. Är vinet från en enstaka årgång kallas det Late
Bottled Vintage. Vinerna filtreras ofta för att man skall slippa den
fällning som annars bildas i buteljen. Om vinet inte filtrerats kallas det
förra Crusted Port och det senare för Traditional LBV.
Vill man göra
ett mildare portvin, Tawny, får det ligga kvar på små ekfat
ytterligare flera år. Riktigt bra skördar kan fatlagras 20, 30, 40 år eller
mer. Vissa goda årgångar av lagrad Tawny säljs med skördeåret angivet, det
kallas då Colheita. En stor del av skördarna används dock till att
göra vanlig, enkel "standard" Ruby eller billig Tawny, som
bara lagrats 2-3 år.
Det finns en
statlig myndighet som övervakar portvinsproduktionen, och som ser till att
de ibland mycket stränga reglerna efterföljs.
Det är
Instituto do Vinho do Porto,
Portvinsinstitutet, The Porto Wine Institute.
Se längre ner
på denna sida några exempel på lagrings- och buteljeringsreglerna.
Från och med år 2003 ändrades reglerna för vad som får stå på
etiketten. Läs mer
här!
Tawny
[tå-ni]
Tawny är ett rödbrunt till gyllenbrunt, ibland
ganska ljust vin, med mjuk smak och mild sötma. Det borde ha lagrats för att
få rätt färg och smak, men enklare Tawny görs genom att blanda rött och vitt
portvin. Billigare sorter är alltså en slags Portvins-Rosé. Tawny-viner får
aldrig fällning i buteljen, och de behöver ej lagras ytterligare.
(Tawny = engelska för "bärnstensfärgad" eller
"gulbrun")
Lagrad
Tawny
(Tawny
Reserva)
Rött portvin som lagras på ekfat får med tiden
en allt ljusare färg. En bra Tawny skall vara lagrad i minst 7 år. Den är
alltid blandad ur olika årgångar, och den känns lätt, elegant och delikat.
En lagrad Tawny kallades tidigare t.ex. Finest Old Tawny, den kan ha
speciella märkesnamn som Warres Nimrod eller Calems Old Friends.
Den svenska "klassikern" Grådask som tidigare benämndes Very Old
Superior Tawny - numera Special Reserve - är ett utmärkt exempel på denna
stil.
Tawny med ålder
(Velho / Old), (Muito Velho / Very Old)
För Portvin som lagrats mer än 7 år anges den
genomsnittliga lagringstiden på etiketten (den kan vara 10, 20, 30 eller 40
år), ibland anges också buteljeringsåret. På etiketten kan det också stå "Matured
in wood" eller "Matured in Oak Casks" (Envelhecido em casco). Är moget och
färdigt att njutas då det börjar säljas. Oöppnad butelj kan dock sparas
något år.
Colheita
[koll-jej-ta]
En typ av Tawny som lagrats länge på ekfat
(minst sju år), men som ej är blandad från olika årgångar. De riktigt gamla
kan dock vara lite "uppfräschade" med yngre viner. Förutom året för skörden
får man ge akt på buteljeringsåret, för att se hur länge den varit lagrad.
En Colheita buteljeras först när de är färdiga att njutas, ofta 15 till 30
år efter skörden. Colheita görs mest av de "portugisiska" vinhusen, de är
mycket populära i Portugal, och till en del i England, men ej vanliga
annars. Kan på engelska kallas Single year Tawny (t.ex. Dow´s Reserve).
(Colheita = portugisiska för "skörd")
Garrafeira
[gar-ra-fej-ra]
En
ovanlig variant från ett enstaka skördeår som idag görs enbart av Niepoort.
Det är ett blandat vin som först lagrats på ekfat ca 7 år och sedan på
tioliters damejeanner i upp till 20 år eller mer innan buteljering.
OBS! Vissa lagrade lättviner kan också kallas Garrafeira.
Portvins-Garrafeira kan sägas vara ett mellanting mellan Colheita och
Vintage.
(Garrafeira = portugisiska för "butelj")
Upp
Ruby
[ro-bi]
En blandning av unga, fruktiga viner som
lagrats 2-3 år på fat. Det bör vara kärvt, men ha en värmande sötma och en
sträv alkoholsmak. Filtreras före buteljering för att undvika fällning.
Skall ej lagras, men kan sparas i upp till ett år. Många gånger står det
inte Ruby på etiketten utan endast ett märkesnamn.
(Ruby = engelska för "rubin-röd").
Lagrad
Ruby
(Ruby
Reserva)
Oftast helt enkelt ett Ruby-vin av bättre, men
mycket varierad kvalitet. Blandas från olika årgångar ca 4-6 år efter
skörden och behöver ej lagras ytterligare. Denna typ kallades tidigare
Vintage Character. En del producenter har ingen särskild beteckning på
etiketten utan bara sitt speciella märkesnamn, t.ex. Fonsecas Bin 27,
Grahams Six Grapes, Novals LB, Cockburns Special Reserve,
Warres Warrior och Taylors First Estate. Beteckningen Vintage
Character skapades på 1920-talet för att tillmötesgå kravet på ett billigare
"kvalitetsvin" än Vintage.
Crusted
Port
[krass-tidd
på:rt]
Crusted Port var tidigare en brittisk
specialitet som endast buteljerades i England, men ingen erkänd stil i
Portugal. Crusted Port blandas av vin från två eller tre årgångar, vilka
lagrats på fat i 2-4 år innan buteljering. Den filtreras ej, varför en
fällning bildas i flaskan och vinet kan behöva dekanteras. Precis som
Vintage-viner fortsätter det att utvecklas och behöver ytterligare flera års
lagring. Eftersom Portvin numera ej får buteljeras utanför Portugal upphörde
tillverkningen av Crusted Port år 1988, men åtminstone ett par producenter (Graham´s
och Churchill) har återupptagit produktionen.
(Crust = engelska för "skorpa, fällning")
Late
Bottled Vintage
[lejt
bått-eld vinn-tidsch]
En "lågpris-Vintage" som många gånger är av
mycket hög kvalitet. En blandning av olika vingårdars skörd som görs de år
man inte producerar Vintage. Har lagrats på fat 4-6 år innan buteljering.
Vinet kylstabiliseras, eller filtreras, för att få bort fällningen och
behöver därför ej lagras ytterligare.
Traditional LBV
Några producenter (t.ex. Warres) väljer att ej
filtrera sitt LBV, det måste därför dekanteras före servering. Kan lagras
flera år, men förändras snabbt sedan buteljen öppnats. Introducerades på
1950-talet.
(Single)
Quinta Vintage
[sing-el
kinn-ta vinn-tidsch]
Ett årgångsvin som kommer från en enda vingård.
Produceras oftast de goda år när man inte gör en blandad Vintage. Benämns på
engelska Single Quinta. Ordet "Single" står dock inte på etiketten, men
däremot vingårdens namn och Vintage. Dessa vingårdars skördar utgör ofta
ryggraden i de bästa årens Vintage-vin.
OBS! Det finns andra typer av portvin, än Vintage,
som benämnas Single-Quinta, och alltså har vingårdens namn på etiketten!
Adriano Ramos Pinto har t.ex. tre olika Single-Quinta-viner, en Ruby Reserva
(Qta da Urtiga), en 10-års Tawny (Qta da Ervamoira) och en 20-års Tawny (Qta
do Bom Retiro).
(Quinta = portugisiska för "(vin)gård,
egendom")
Vintage
[vinn-tidsch]
Produceras endast mycket goda skördeår, vanligen 3-4 gånger per decennium.
Tappas på butelj efter 2-3 års fatlagring. Därefter behövs ytterligare många
år för att uppnå mognad och elegans, minst 7-12 år för "portugisiska" viner
och 10-20 år för "brittiska" viner och ibland ännu mer. Bildar en kraftig
fällning och måste dekanteras före servering. Eftersom vinet är en blandning
kan de olika vinhusen hålla en jämn och likartad kvalitet på sina
Vintage-viner.
OBS!
Vinet kan lagras i 20-50 år, men när buteljen väl öppnats förändras vinet
snabbt, och bör konsumeras inom 3-4 dagar - riktigt gamla viner inom ett
dygn!
(Vintage = engelska för "skörd")
Upp
Vitt portvin (Sött / Sweet / Doce), (Torrt / Dry /
Seco)
Vitt
Portvin tillverkades i början på 1900-talet av blå druvor som fick jäsa utan
skal. Numera används gröna druvor med eller utan skal. Det blev populärt på
1930-talet, när Taylor’s lanserade Chip Dry. Det görs i flera varianter,
från mycket sött till ganska torrt. Det används mest som apéritif och är
ganska populärt i Frankrike. Portugiserna dricker det gärna med några
droppar Tonic. Vitt portvin finns också i en svagare "lätt-variant" (16-17 %
alkohol) som kallas Light Dry (Leve Seco). Vitt Portvin har länge ansetts
lite "mindervärdigt", speciellt av engelsmännen. På senare år har dock
portvins-producenterna ansträngt sig för att skapa nya stilar för nya
användningsområden.
Lagrat
Vitt
(Branco
Reserva / White Reserve)
Också vitt portvin kan lagras, det får då med tiden en allt mörkare
färg och säljs ibland som årgångsvin (Colheita). Gamla, lagrade vita
portviner skiljer sig mycket från de unga, både i färg, smak, doft,
användningsområde och inte minst i utbud och pris. Lagrat Vitt dricks,
liksom Tawny, mest efter måltiderna. På etiketterna kan graden av lagring
beskrivas med de olika färgerna, t.ex. blekt gul, halmgul eller gyllengul.
Upp
Portvinsinstitutet -
Instituto do Vinho do Porto
- IVP
Portvinsproduktionen är strängt reglerad, för att kvalitén skall kunna
bibehållas och tvivelaktiga metoder undvikas. För varje år bestäms hur stor
kvantitet portvin som får tillverkas. Det område i nordöstra Portugal som
kan odla druvor som får omvandlas till portvin begränsades redan år 1756.
Vingårdarna inom området delas in i sex kategorier, A-F, utifrån tolv olika
faktorer som poängsätts, t.ex. jordmån, läge, odlade druvsorter, ålder på
vinrankorna och gårdens skötsel. Gårdar i kategori A får göra upp till 600
liter portvin per 1000 vinplantor. För övriga kategorier sjunker volymen och
i kategori F får inget odlat vin bli portvin - bara bordsvin. De regler som
bestämmer när olika portvinsssorter får buteljeras är noggrant preciserade.
Här följer några exempel:
Vintage
En
provbutelj inlämnas till IVP, Portvinsinstitutet, tidigast den 1 januari och
senast den 30 september året efter skörden. Om provet godkänns skall vinet
buteljeras tidigast den 1 juli det andra året och senast den 1 juni det
tredje året efter skörden. Exempel: Vintage 1994 skördades år 1994
och buteljerades någon gång mellan den 1 juli 1996 och den 30 juni 1997.
(Single)
Quinta Vintage
Samma bestämmelser som för Vintage.
Late Bottled Vintage
LBV
En
provbutelj inlämnas tidigast den 1 mars och senast den 30 september det
fjärde året efter skörden. Om provet godkänns måste vinet buteljeras
tidigast den 1 juli det fjärde året, och senast den 31 december det sjätte
året efter skörden. Exempel: LBV 1989 buteljerades mellan den 1 juli
1993 och den 31 december 1995.
Både skörde-
och buteljeringsår skall anges på etiketten. Uttrycket Late Bottled Vintage
måste tryckas på en enda rad och med samma typsnitt.
Colheita
Två provbuteljer lämnas in mellan den 1 juli
och den 31 december det tredje året efter skörden. Vinet måste lagras på
träfat i minst sju år och det får buteljeras och säljas först sedan ett nytt
prov har godkänts. Det skall ske efter den 1 januari året därpå.
Colheita-viner får dock, och brukar också, lagras ännu längre. Det
buteljeras kanske 10, 20, 50 år efter skörden. Ett nytt prov måste lämnas in
till IVP före försäljning.
Upp
Från och med år 2003 ändrades reglerna för vad
som får stå på etiketten enligt följande.
Vintage Character försvinner
Efter många
och långa diskussioner om hur de olika Portvinstyperna skall betecknas på
etiketterna, har industrin och reglerande myndigheter i Portugal äntligen
lyckats ena sig! Idag finns det en uppsjö av termer, som används på olika
sätt av olika producenter, vilket naturligtvis gör konsumenterna förvirrade.
"Vintage Character" t.ex. har ingenting med årgångsvin, "Vintage", att göra.
Uttrycket "Reserve" har använts för de flesta vintyper, från unga Ruby till
gamla, lagrade vita. Från och med den 1 januari 2003 är det följande
bestämmelser som gäller:
-
Det
enda ord som är tillåtet i tillägg till (unga) Tawny, Ruby och Vita
(White/Branco) portviner är Fine (eller Fino, om etiketten
är skriven på portugisiska).
-
Den
nya typen Reserve (Reserva) kommer att ersätta Vintage Character.
Det betecknar en Ruby av god kvalitet med varierande fatlagring (ej
begränsat till 4 - 6 år, som nuvarande Vintage Character). De enda
godkända tilläggen är Finest och Special (Especial).
-
Typerna Tawny Reserve (Reserva) och White Reserve (Reserva
Branco) är helt nya. Dessa skall ha lagrats på ekfat i minst 7 år. De
enda tillåtna tilläggen är Finest och Special (Especial).
-
Beteckningen Old (Velho) tillåts endast för Tawny som är 10, 20
eller 30 år.
-
Beteckningen Very Old (Muito Velho) är endast tillåten för 40-årig
Tawny.
-
Garrafeira
måste lagras på fat i minst 7 år och därefter mogna på stora flaskor i
minst åtta år till, innan den får säljas.
-
Det
är ej tillåtet att sälja ofiltrerad (Traditionel) Late Bottled Vintage
eller Crusted Port tidigare än tre år efter buteljering.
-
Portvinsetiketter som skrivs på portugisiska har ofta en färgbeskrivning.
Enda tillåtna färgbeskrivningar i framtiden är:
-
Retinto:
Mörkröd med purpur, för nyligen buteljerad Vintage.
-
Tinto:
Röd, för unga portviner.
-
Tinto-alourado:
Röd med gyllene ton, för ung fatlagrad Port.
-
Alourado:
Rödbrun, för Port efter minst 10 års fatlagring.
-
Alourado-claro:
Ljust brun, för Port efter 20-25 års fatlagring.
-
Branco-pálido:
Blekt gul, för ännu ej oxiderad vit Port från vita druvor utan stark
färgextraktion.
-
Branco-palha:
Halmgul, för måttligt oxiderad vit Port från vita druvor med god
färgextraktion.
-
Branco-dourado:
Gyllengul för lagrad vit Port där den gula färgen visar klara
kastanjbruna toner.
(Källa: Portvinsexperten
Georg Hanssons prisbelönta
webbsajt)
Besök även Portvinsinstitutet
Upp
© Copyright 2011
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|
John Platters
South African
Wine Guide 2012
Allt du vill veta om
sydafrikanska
viner och vingårdar!
Beställ den
här!
199 SEK
Besök Sydamerikaviner!
Besök Wosa!
Allt om syd-afrikanska viner
på svenska
Besök ChileViner!
chileviner.com
Allt om chilenska viner på svenska
Paulson Rare Wine
Svenske vin-handlaren Jan-Erik Paulsson
Munskänkarna i
Spanien
Svensk sajt om golf kombinerat med vinprovning & resor
Munskänkarna
Världens största vinprovarförening
BKWine
Svensk sajt om franska viner
Svensk sajt om spanska viner
Allt om franska viner på svenska
Vinglas
5 Annons
5
5 Annons
5
|