Vinlexikon
Aggressivt
Hårt vin som smakar för mycket garvsyra, tannin. Har inte mognat på rätt
sätt och är därför strävt och bittert på grund av höga alkohol- och
syrahalter.
Alkohol
Förstärker vinets doft och smak och är viktig del av vinets struktur som
bidrar till dess livslängd. Alkoholhaltiga viner ger en eldig smakupplevelse
i munnen.
Antocyaner
Ett färgämne som sitter i druvornas skal. Reagerar med vinets garvsyra,
tanniner, och bidrar till vinets mognad.
Arom
Unga viners doft. Dofter som kommer från själva druvan. Är stark hos unga
viner, men avtar när vinet mognar.
Aromatisk
Ofta viner som har en del av sin naturliga druvsockerhalt kvar. Viner med
påtaglig, angenäm doft av den druva eller de druvor som vinet är framställt
av. Används ofta om viner gjorda på muscatdruvan, men också om bland annat
sauvignon blanc , riesling och Gewürztraminer från Alsace. Mycket aromatiska
viner beskrivs även som kryddiga.
Attack
Det första intrycket av vinets smak i munnen. Ofta unga viner med kraftig
syra som kan utvecklas i framtiden.
Balanserat
När det råder balans och harmoni mellan de olika smakämnena i vinet. I röda
viner ska alkohol, syra, frukt, tanniner och fatkaraktär balansera och i
vita viner är det alkohol, syra frukt, sötma och fatkaraktär som ska
balansera.
Banan
En
överton i doftregistret hos vissa vita och röda viner. Orsakas vanligen av
en speciell, odlad jäststam.
Behagligt
Ett vin som ger ett stillsamt, harmoniskt intryck och inte är kraftfullt.
Bensin
En
speciell ofta tilltalande svag petroleumdoft finns i fina lagrade
rieslingviner som associerar till gummi och dieselolja.
Bittert
En
av de fem grundsmakerna. För mycket garvsyra, tanniner, ger en bitter smak.
Även oxidation kan ge upphov till bitterhet. Vissa italienska viner kan ha
en bitter ton i smaken, men är ändå angenäma att dricka.
Blankt
Ett vin som inte är grumligt eller slöjigt. Även betydelsen den lena, glatta
känslan av ett moget vin som förlorat all kantighet.
Blommigt
Ett blomdoftande stadium som uppstår mellan vinets ungdom och dess mognad
och som man främst hittar hos Mose- och Rhenviner med lite sötma.
Blushwine
Vin på blåa druvor från USA. För det mesta ett blekt rosafärgat halvtorrt
vin.
Botrytis
En
doft som är speciell för ädelrötade druvor.
Botrytis cinerea
Jästsvamp som angriper druvornas skal och suger vatten ur druvorna. Detta
koncentrerar druvans innehåll och ger en speciell arom som påminner om
honung och blomsteräng.
Bottensats
Den fällning av tanniner antocyaner som finns i botten på flaskan.
Bouquet
Doften från ett moget och välgjort vin som utvecklats på fat och i butelj.
Bränd
Doft påminner om bränd karamell, brandrök, eller annat med bränd, rostad
karaktär. Orsakas av ett varmt klimat där druvorna fått för mycket sol och
värme.
Brödigt
Doft från vissa vita viner. Kommer från den förbrukade jästen. Finns ofta i
lite äldre mousserande viner som legat länge på sin fällning.
Burdust
Ett obalanserat smak- och alkoholrikt vin ofta med mycket tannin, men för
lite frukt och syra.
Bärigt
Allmänt intryck av bär, alternativt enskilda bär, till exempel blåbär,
hallon eller vinbär.
Cassis
Doft av svarta vinbär.
Cederträ
En
doft som ofta finns i bra röda cabernetviner från Bordeaux. Den påminner om
blyertspennor eller cigarrlådor.
Chaptalisering
Man tillsätter socker i druvmusten för att höja alkoholhalten.
Choklad
Kraftiga, fylliga röda bordeauxviner kan ha inslag av choklad i smaken.
Cigarrlåda
En
doft som ofta finns i bra röda cabernetviner från Bordeaux. Den påminner om
blyertspennor eller cederträ.
Citrus
En
doft som man ofta hittar hos unga vita viner. Kan även ingå i smaken.
Australiensiska viner får ofta en extra tillsats av askorbinsyra.
Dammigt
Förknippas oftast med rött vin från varmare klimat, speciellt vinerna från
södra Rhône. Även ett vitt vin som tappat mycket av sin druviga fruktiga
karaktär. Även gamla torra viner som legat länge i källaren. Ofta kopplat
till till hög garvsyrehalt.
Depå – Bottensats
Den fällning av tanniner antocyaner som finns i botten på flaskan, tanken
eller fatet.
Diskret
Ett vin vars kvalitetsegenskaper inte är framträdande.
Distinkt
Ett vin vars kvalitetsegenskaper är speciella och främträdande. Ett vin med
en individuell stil.
Djup
Kan beskriva både rödvinets färg, bouquet och arom.
Druvigt
Ett vin med tydlig doft där druvans frukt och arom är framträdande.
Eftersmak
Den smak som man har kvar i munnen efter att ha svalt eller spottat ut
vinet. Bra viner har ofta en lång eftersmak.
Ekigt
Beskriver vin med eksmak som uppkommit genom ekfatslagring. Man kan även
associera till vanilj, cederträ eller rostat bröd.
Eldigt
Ett vin med hög alkoholhalt oftast över 13 procent t ex Amaronevin. Även
viner med hög obalanserad alkoholhalt från varmare klimat.
Elegant
Ett harmoniskt, välbalanserat vin med stil och finess.
Enkelt
Lätt och drickbart vin utan nämnvärd kvalitet t ex bordsviner.
Eukalyptus
Doften återfinns ofta i viner från Australien.
Extraktrikt
Ett vin med väl utvecklat doft- och smakinnehåll.
Fatkaraktär
Viner som lagras på ekfat får en smörkolelik eller vaniljdoftande karaktär
samt en liten bitterhet då vinerna är unga. Vissa merlot-viner, pinot
gris-viner samt mogna chardonnay-viner kan, utan att ha lagrats på ekfat, få
en fatliknande karaktär.
Fett
Vinet kan uppfattas som alltför glatt med oljig konsistens på grund av att
den alkohol (glycerol) som bildats under jäsningen.
Flinta
En
doft av mineral och rökighet.
Friskt
Betecknar i allmänhet viner som är unga, fruktiga och har en bra syra.
Oftast vita viner, men också lättare rödvin.
Fruktigt
Doft- och smakegenskaper från själva druvan, finns främst i unga viner
framställda av mogna druvor. Egenskaperna är nödvändiga för att vinet ska
balansera tannin och alkohol.
Fylligt
Ett vin som har mycket extrakt från druvorna och ett väl utvecklat doft- och
smakinnehåll.
Fällning
Avlagringar från vinet i fat eller på flaska.
Garvsyra – Tannin
Ett ämne som ger vinet dess strävhet och som utvinns ur druvskalen. Även
ekfat, kärnor och stjälkar kan bidra med små mängder tannin.
Grönt
En
ofta angenäm smak i ett ungt omoget eller syrligt vin. Kan tyda på
lagringspotential.
Halvtorrt
Ett vin som har en liten restsötma kvar.
Hårt
Ett rött vin, ofta omoget, med alltför mycket tannin och/eller syra.
Egenskapen är ofta nödvändig hos röda viner för att de ska kunna lagras.
Jordigt, jordsmak
För vitt vin syftar det på en (ofta bitter) doft av jord. För rött vin kan
doften upplevas som doft av jord- eller potatiskällare. Förekommer i röda
viner från Bordeaux med en stor andel cabernetdruvor.
Jästigt
Ett vin, vars doft, är påverkad av de jästkulturer som använts vid
jäsningen. Finns ofta i lite äldre mousserade viner som legat länge på sin
fällning.
Karaktär
Det mest typiska för vinet kallas för dess karaktär.
Kartigt
Viner som skördats för tidigt med en grön/ung ton av omogna druvor.
Klassiskt
Ett vin av hög kvalitet som är typiskt för sin stil och sitt ursprung.
Knaprigt
Beskriver ofta ett kraftigt och tanninrikt vin. Det känns nästan som om det
går att tugga på vinet.
Knutet
Viner som ännu inte börjat utveckla sin doft och sin arom. Vinet blir
förmodligen bättre med en tids lagring eller luftning.
Kokt
Ett vin som tillverkats av druvor som vuxit i ett varmt klimat och fått
alldeles för mycket sol. Det kan även ha jäst vid för hög temperatur.
Kompakt
Viner som är mycket frukt- och extraktrika.
Komplext
Ett vin som i smaken har utvecklat alla sina aromer och nyanser.
Kork
Defekt kork gör att ämnet trikloranisol utvecklas mellan korken och vinet,
vilket ger vinet en unken och illaluktande doft och smak.
Kraftfullt
Viner som har mycket extrakt och alkohol.
Kryddigt
Aromer som påminner om örtkryddor, till exempel kryddnejlika, lagerblad,
lakrits och kanel. En typisk egenskap för vissa druvor som gewürztraminer
och traminer. Kan också finnas i mogna rödviner från olika distrikt.
Kärvt
Viner tillverkade av omogna druvor som har hårda tanniner.
Lagård
En
doft som finns hos mycket mogna viner. Påminner om doften av sedelkammare
som är typisk för bordeauxviner.
Långt
Ett vin med lång eftersmak.
Maceration
Urlakning av
färg-, doft- och smakämnen. Antingen av druvskal och pressrester i vin eller
frukter och bär i sprit.
Maceration carbonique
Speciell
jäsningsteknik, vilken innebär att man i en sluten tank lägger klasar, vars
druvor inte krossats. Syret förhindras tillträde genom att man sprutar in
kolsyra i tankarna eller genom att de druvor som råkat krossas längst ner i
tanken producerar kolsyra genom normal alkoholjäsning. I denna miljö startar
en process inuti druvan som minskar äppelsyran med mer än hälften, reducerar
garvsyran och färgämnena och producerar alkohol. Jäsningen pågår tills en
alkoholhalt på cirka 2,5 % uppnåtts, då druvan spricker av trycket inifrån,
och en vanlig alkoholjäsning tar vid. Resultatet är ett mjukt, fruktigt vin
med ljus färg.
Metalliskt
En
smak som förekommer hos fina rieslingviner.
Mjukt
Ett rödvin med lite tanniner och syra.
Neutralt
Vinet har ingen utmärkande doft eller smak.
Nötigt
Nötaktig doft som förekommer i vita bourgogner och sherry amontillado.
Oxiderat
Vinet oxiderar när vinet haft för mycket kontakt med syre.
Pepprigt
Ett vin som är framställt på druvan Syrah/Shiraz.
Petroleum
Lagrade fina rieslingviner får en angenäm doft av gummi eller
petroleum.
Rent
En
benämning på vita viner utan speciella karaktärsdrag.
Robust
Ofta ett ungt kraftfullt, rejält och alkoholrikt vin utan komplex karaktär.
Rustikt
Kan vara ett enkelt och kraftigt vin.
Rökigt
Beror oftast på att vinstockarnas rötter tar upp mineraler ur jorden, men
kan också komma från ekfatslagring. Chablisviner brukar dofta lite rökigt av
flinta.
Saftigt
Ett vin som inte har så kraftiga tanniner och som smakar mjuk frukt.
Salt
Grundsmaken salt kan man ibland hitta i cabernet från Australien.
Smörigt
Fatlagrade viner, främst de viner som är framställda på chardonnaydruvan,
får ofta en smörig ton i doft och smak.
Spritsig
Ett vin som
innehåller lite kolsyra. Man märker det ofta som en kittling på tungspetsen.
Stall
Mycket fina bordeauxviner har en doft av läder och seldon.
Stjälkigt
Ofta viner med omogna och hårda tanniner som kan bero på att vinet har jäst
med stjälkarna. Cabernet kan ibland ha en stjälkig karaktär.
Stramt
Ett vin som domineras av garvsyra.
Strävt
Ett vin med mycket tanniner och mycket syra.
Stumt
Viner som ännu inte börjat utveckla sin doft och sin arom. Vinet blir
förmodligen bättre med en tids lagring eller luftning.
Syltigt
Viner, främst de som odlas i varmare klimat kan smaka sylt snarare än frukt.
Sötsurt
Italienska rödviner har ibland en lätt sur russinaktig smak.
Sött
Ett vin med sötma och hög sockerhalt.
Tannin – Garvsyra
Ett ämne som ger vinet dess strävhet och som utvinns ur druvskalen. Även
ekfat, kärnor och stjälkar kan bidra med små mängder tannin.
Tobak
Viner från Bordeaux framställda på cabernetdruvan har ofta inslag av tobak i
smaken.
Torr
Ett vin utan sötma som har fått jäsa ut.
Tunt
Vin som har en låg alkoholhalt och intetsägande smak.
Ungt
Ett vin, oavsett ålder, som inte påbörjat sin mognadsprocess.
Vanilj
Vin som lagrats, oftast på amerikanska ekfat, och får en söt smak, till
exempel röda viner från Rioja.
Yppigt
Benämning på viner som är fylliga och smakrika.
Ädelröta
Jästsvamp som angriper druvornas skal och suger vatten ur druvorna. Detta
koncentrerar druvans innehåll och ger en speciell arom som påminner om
honung och blomsteräng. Det kallas
även för botrytis-karaktär.
Örtkryddig
En del viner får en
doft av provensalska örtkryddor, till exempel viner framställda på
druvsorter som Grenache.
Upp
© Copyright 2011
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|