Vininvestering
Svensken Jan-Erik Paulson, äger företaget
Paulson Rare Wine och
handlar sedan ca 20 år tillbaka med rara viner. Via Internet når hans viner
bland annat kunder i Belgien, Finland, Storbritannien, Sverige, Tyskland och
Österrike samt i Japan och Singapore. Han driver även en fond som investerar
i vin Paulson
Rare Wine Pool 1.
Att investera i vin
Vin är den mest
fantastiska av drycker och den produceras av hårt arbetande vinodlare för
att kunna njutas av vinälskare över hela världen, men passar vin som en
ekonomisk investering?
Det
finns ett antal skäl som talar för detta, i synnerhet efter de negativa
erfarenheterna från börsmarknaderna under de senaste åren. Vin är en
tillgång precis som guld och fastigheter. Ett stort vin kan aldrig bli
värdelöst – om det värsta inträffar kan man alltid dricka upp det själv. En
fördel jämfört med fastigheter är att man kan sälja vinet flaska för flaska
alltefter sina egna behov. Alla som har köpt ”rätt” vin vid rätt tidpunkt
kan verkligen visa en bra vinst. Det finns en tysk undersökning där ökningen
på aktier, guld och vin jämförts över en period på 30 år. Priset på 5
utvalda Bordeaux-viner, guld och det tyska aktieindexet jämfördes med ett
startindex på 1000 enheter från år 1971. Guldvärdet ökade från 1.000 till
6.517 punkter mellan 1971-2001, aktierna ökade under samma tidsperiod till
11.192 punkter och den utvalda vinportföljen ökade till fantastiska 162.323
punkter – mer än 10 gånger så mycket som aktierna under motsvarande period.
Vilka viner passar för investering?
Endast viner av
högsta kvalitet, producerade i begränsad upplaga från ett tydligt fastställt
område och med ett långt ”liv” framför sig. De viktigaste exemplen är
toppvinerna från Bordeaux. Dessa viner har dokumenterat sin kvalité genom
århundraden. Endast några få viner utanför Bordeaux har ”Investerings
Potential”, nämligen vissa stora viner från Bourgogne (t.ex. Domaine Romanée
Conti och Leroy) samt Rhône (Jaboulet, Guigal och Rayas). Vita viner passar
endast i väldigt sällsynta fall som investering. Bara dom bästa söta vinerna
kommer ifråga, men dessa viner får väldigt sällan spektakulära prisökningar
på grund av dess begränsade marknad.
Viner
från ”Nya Världen” och nymodiga viner med ”Ny Stil” har enligt min mening
inte potential för en långsiktig värdestegring. Orsaken till detta är
förmågan att producera ett aldrig sinande antal av flaskor och frånvaron av
bevis för deras lagringspotential. Vin har varit upphov till spekulationer
genom århundraden, men marknaden för detta har särskilt under de senaste 20
åren varit väldigt livlig. Den grundläggande principen för att fastställa
värdet på ett vin är densamma som för i stort sett allting annat – nämligen
förhållandet mellan tillgång och efterfrågan.
Vilka faktorer styr efterfrågan?
Efterfrågan på
ett vin beror främst på vinets kvalité och omdömet vinet får av vinkritiker
och andra opinionsbildare. Den amerikanske vinkritikern Robert Parker är
fortfarande den mest inflytelserike bedömaren, särskilt när det kommer till
att bedöma efterfrågan på handeln med ”Primör-viner” där vinerna från den
senaste årgången bjuds ut våren efter skörd. Faran med att investera i
”Primör-viner” är det faktum att vinerna kan utveckla sig på ett helt annat
sätt och inte leva upp till dom förespeglade löftena från ett tidigt fatprov.
Det är ingen hemlighet att dom viktigaste vinjournalisterna får smakprov
från utvalda fat snarare än från ett genomsnittligt fat. En annan
omständighet som ökar på osäkerheten är att ingen vet hur den följande
årgången kommer att bli. Efterfrågan på ett ungt vin minskar om nästa årgång
visar sig vara ännu bättre.
Vilka faktorer styr tillgång?
Tillgången på
ett vin är det antal flaskor av ett vin som finns tillgängligt vid ett
speciellt tillfälle. Först och främst avgörs detta av hur mycket vin som
ursprungligen skördades – Pétrus och Le Pin är bra exempel på viner som
uppnår extremt höga priser beroende på deras mycket begränsade produktion.
Det andra faktorn som styr tillgången är vinets ålder. Ett toppvin från
Bordeaux behöver vanligtvis lagras ca 10 år för att uppnå mognad, före denna
tid kommer förhållandevis få flaskor att drickas. Tillgången de första åren
efter skörden är stor och det är först efter att vinet nått mognad och
vartefter varje flaska som njuts vid middagsbord världen över som tillgången
minskar. Den tredje faktorn är antalet flaskor som faktiskt erbjuds på
marknaden – så länge vinet ligger kvar i privata vinkällare och inte i
varuupplag hos vinhandlare eller vinproducenter kommer priserna att öka. En
annan avgörande faktor är villigheten hos privata samlare att dela med sig
av sina klenoder. Som regel sker detta när man har behov av pengar,
speciellt när man har förlorat på penningmarknaden.
Det finns ett antal viktiga regler om man ska bli framgångsrik på denna
marknad:
-
Köp
de rätta vinerna – en god kännedom om vin är därför av yttersta vikt.
-
Se
till att ha goda lagringsmöjligheter – viner i perfekt kondition driver
upp priset
-
Köp
och sälj vin i originalförpackning. En oöppnad originalkartong inbringar
ett högre pris än en öppnad kartong.
-
Din
förtjänst kommer självklart att bero på din förmåga att köpa så billigt
som möjligt och att sälja så dyrt som möjligt.
En
privatperson som vill investera och köper sina viner från vinbranschen
betalar vinhandlaren för olika påslag samt även moms. När man en dag
eventuellt säljer tillbaka till vinbranschen måste samma faktorer tas med i
beräkningen för att fastställa det pris man vill ha ut. Det är uppenbart att
ett vin måste öka med 50% i värde innan någon förtjänst återstår för
investeraren. Genom att köpa och sälja på auktioner är det möjligt att göra
en större vinst, men då finns det alltid osäkerhet beträffande ett vins
kondition och det slutgiltiga priset på vinet.
Att investera i vinfond
Alltmer
populära alternativ är de Vininvesteringsfonder som finns på marknaden.
Deras fördel är att erfarna professionella vinhandlare ansvarar för handeln
och lagringen av vinerna. Dessa fackmän har bra kontakter i vinbranschen och
kan därför köpa in viner för bättre priser än vad en privatperson kan göra.
Vissa fonder säljer också sina viner och kan som regel uppnå bättre priser.
Det
finns två grundläggande typer av fonder, de som investerar i mogna viner och
de som spekulerar i ”Primör-viner”. Alla som lyckas investera i en stor
årgång av ”Primör-viner” kommer att se en uppgång under första året, men sen
händer inte speciellt mycket under de kommande 10 åren eftersom det är först
efter 10 år som vinet börjar nå sin mognad och anses värt att börja dricka.
Det kan därför vara vettigt att köpa vid denna tidpunkt istället. Först och
främst för att vinets kvalité efter 10 år är känd och dessutom för att
framtida efterfrågan nu är lättare att bedöma. För det andra för att
priserna, som vi sett tidigare, nu stadigt börjar öka.
Det
är viktigt att alla fonder informerar om seriositeten och om vem som
ansvarar för handeln av viner i fonden. Sammantaget kan man konstatera att
vin kan representera en utomordentlig och solid investering. Ett stort vin
kan aldrig bli värdelöst!
(Artikelförfattare: Svensken Jan-Erik Paulson som äger företaget
Paulson Rare Wine och
även driver vininvesteringsfonden
Paulson Rare Wine
Pool 1).
Upp
© Copyright 2005
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|
John Platters
South African
Wine Guide 2012
Allt du vill veta om
sydafrikanska
viner och vingårdar!
Beställ den
här!
199 SEK
Besök Sydamerikaviner!
Besök Wosa!
Allt om syd-afrikanska viner
på svenska
Besök ChileViner!
chileviner.com
Allt om chilenska viner på svenska
Paulson Rare Wine
Svenske vin-handlaren Jan-Erik Paulsson
Munskänkarna i
Spanien
Svensk sajt om golf kombinerat med vinprovning & resor
Munskänkarna
Världens största vinprovarförening
BKWine
Svensk sajt om franska viner
Svensk sajt om spanska viner
Allt om franska viner på svenska
Vinglas
5 Annons
5
5 Annons
5
|