Vinutbildningar
Bagguskällaren
Bagguskällaren & Stalltorgskällarem är vinkällare
belägna strax intill stadsmuren från 1300-talet som löpte längs Prästgatan i
Gamla Stan. Källarna har genuin medeltida karaktär som är helt unik och
måste upplevas. Vi
erbjuder vinkurser och vinprovningar.
I
Bagguskällaren
erbjuds även exklusiv vinförvaring till
företag och privatpersoner med smak för den rätta kombinationen av vin och
miljö.
Fridhems Folkhögskola
En kurs för
den vinintresserade, som behandlar de största vinländerna i världen. Vad
behövs för att odla druvor och hur gör man vin egentligen? Lär känna vinerna
från bland annat Frankrike, Italien, Sydafrika och många andra länder. Vi
lär oss att prova och utvärdera viner, kombinera mat och dryck och lär känna
en mängd olika druvsorter. Vi pratar om lättviner och starkviner såväl som
mousserande viner. Kursen riktar sig till såväl nybörjare som mer erfarna
konnässörer. Under fem heldagar varvas föreläsningar med vinprovning och
praktiska övningar. Vi gör också ett studiebesök på Kiviks Musteri. Under en
eftermiddag får du delta i en cognacsprovning och lyssna på ett inspirerande
gästföredrag.
Gästföreläsare -
Folke Andersson,
Master Blender på Vin & Sprit. Han är mannen bakom bland annat Grönstedts
prisbelönta cognac, och whiskeyn Black Ribbon.
Handledare -
Andreas Kjörling,
Sommelier och författare till boken Det Italienska Vinet. Andreas är
utbildad på restaurangakademien i Stockholm och medlem i Sommelierföreningen
samt den internationella organisationen Circle of Wine Writers. Efter många
år i restaurangbranschen har han en gedigen erfarenhet av mat och dryck och
arbetar nu som frilansande skribent och föreläsare.
Gastro Academy
IBR Internationell Bar & Restaurangchef
är en Kvalificerad Yrkesutbildning som sker i samarbete med
Näringslivet
och
Högskolan i Halmstad. Den förbereder Dig inför
Advanced Certificate
från WSET eller
Sommelierprovet
och inträdesprov till
SBG Sveriges
Bartenders Gille. Du kommer att få kunskaper som ger Dig
goda möjligheter till ledande befattningar inom restaurangbranschen. Du kan
även arbeta som sommelier, med vinimport eller starta eget inom
servicenäringen. IBR är en tuff och krävande utbildning - ställer höga krav
på dig - men ger också goda resultat:
95 % av tidigare
studenter från IBR har fått arbete efter avslutad utbildning!
Om Du vill se vad våra tidigare studenter arbetar med, så gå
in under fliken Referenser på vår hemsida: www.gastroacademy.se.
Utbildningen
är kostnadsfri och ger rätt till CSN studiemedel.
Gustibus (Sommelierskolan)
Sommelierskolan är en helt ny dryckesutbildning med säte i Malmö.
Sommelierskolan är idag den mest omfattande utbildningen på området utanför
Högskolan. GUSTIBUS förmedlar kunskap om smak, mat och dryck på ett
pedagogiskt, avspänt och lättförståeligt vis. Vi söker nya och letar hela
tiden annorlunda vinklingar, för att närma oss ämnet smaker. Vi skalar bort
krusidullerna och utanpåverket och pratar om smaker så att alla förstår. För
GUSTIBUS är den säkraste vägen till kunskap, den egna erfarenheten och
upplevelsen. GUSTIBUS har inte näsan i vädret – vi har den i glaset.
Restaurangakademien
Restaurangakademiens
dryckes- och sommelierutbildning är den enda utbildningen i Stockholm som
har Wine and Spirit Education Trust’s (WSET) kurslitteratur. Om du i
framtiden vill läsa vidare på en internationell nivå är
sommelierutbildningen på Restaurangakademien din inträdesbiljett till både
Diploma och Master of Wine. För att bli diplomerad sommelier ska du gå
samtliga tre steg. Om du väljer att gå dryckesutbildningen går du steg I och
III. För båda utbildningarna ingår WSET’s kurslitteratur i avgiften. Jobbar
du i matsal och vill bli allmänbildad inom dryckesområdet och försäljning
kan du välja att endast gå steg II och komplettera med steg I
och III i ett senare skede.
Utbildningarna hålls på Restaurangakademien i
Stockholm. I priset ingår kurslitteratur, dokumentation, de engelska
certificateproven, intyg samt lunch.
Restauranghögskolan i Grythyttan
Institutionen för
restaurang- och måltidskunskap, i dagligt tal kallad Restauranghögskolan,
ligger i Grythyttan.Här erbjuds utbildningar inriktade mot restaurang- och
hotellbranschen, av olika längd, allt från korta uppdrags- och
yrkeshögskoleutbildningar till längre kandidat- och magisterutbildning och
forskning. Vissa utbildningar kräver förkunskaper, som yrkeserfarenhet,
medan andra inte gör det. Vetenskap, konstnärliga metoder och yrkeskunnande
förenas inom områden som måltid (kök och matsal), hälsa, vistelse (hotell)
och design.
Studenterna har eget "Studenternas Hus" som stimulerar den studiesociala
miljön. Biblioteket i Måltidens Hus är ett måltidsbibliotek med många
rariteter. Campus Grythyttan växer i omfång då fler utbildningar med
helhetsperspektiv utvecklas och idag finns här ca 300 studenter.
Södertörns Högskola
Vinets utveckling, dess
historia, ekonomi, kemi och biologi, 15 högskolepoäng.
I Sverige och
även i andra länder utan vinodlingstradition, har intresset för vin ökat
markant under senare delen av 1900-talet. Denna kurs försöker möta detta
intresse, men även tillgodose konkreta utbildningsbehov för till exempel
turism- och restaurangpersonal och andra, som behöver kunskap om vinets
historia, den moderna branschutvecklingen, förändringar i konsumtionsmönster
samt tillverkningen. I en spännande kombination av historia, ekonomi och
naturvetenskap får du en djup kännedom om vad som påverkar vinet och dess
marknad. För att kunna följa kursen, som ges på distans, krävs tillgång till
dator med Internetanslutning.
Vinkällan
Sommelierutbildning
Utbildningen är avsedd för de som aktivt hanterar vin, spritdrycker och öl i
sitt dagliga arbete, såsom hovmästare eller dryckesansvariga på restaurang,
produktchefer eller säljare hos importföretag samt andra med avancerat
intresse för kunskap om alkoholdrycker.
Vinkällans sommelierutbildning är uppdelad i två steg. Steg I förmedlar en
bred baskunskap om alkoholhaltiga drycker. Steg I avslutas med skriftligt
kunskapsprov. Steg II är en fördjupning och utökning av kunskaperna. Delen
avslutas med skriftlig och muntlig examination som efter godkännande ger
titeln Sommelier.
Utbildningen sker helt på svenska med kursmaterial på svenska och är
inriktad på vår bransch här. Kurserna är upplagda med en dag varannan vecka
för att man ska kunna klara av studierna utan nämnvärd inverkan på sin
ordinarie arbetstid.
Winemaster.se
Herbert Gaugl som även
är känd för sina vinprovningar på Grand Hotell i Saltjöbaden håller kurser
för mindre slutna sällskap på mellan 10-12 personer i Winemaster´s nybyggda
lokaler och visar även film om bland annat vinodling i Österrike för
nybörjarkurserna.
Institute of Masters of Wine
Learnwine - International Wine Center
The Court of Master Sommelier
The Society of Wine Educators
Wine & Spirits Education Trust
WineEvents-Calendar 1
WineEvents-Calendar 2
© Copyright 2011
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|
John Platters
South African
Wine Guide 2012
Allt du vill veta om
sydafrikanska
viner och vingårdar!
Beställ den
här!
199 SEK
Besök Sydamerikaviner!
Besök Wosa!
Allt om syd-afrikanska viner
på svenska
Besök ChileViner!
chileviner.com
Allt om chilenska viner på svenska
Paulson Rare Wine
Svenske vin-handlaren Jan-Erik Paulsson
Munskänkarna i
Spanien
Svensk sajt om golf kombinerat med vinprovning & resor
Munskänkarna
Världens största vinprovarförening
BKWine
Svensk sajt om franska viner
Svensk sajt om spanska viner
Allt om franska viner på svenska
Vinglas
5 Annons
5
5 Annons
5
|