VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 2
Barossa Valley
Från Lyndoch ligger sen vingårdarna på rad längs hela vägen upp till staden Nuriootpa, som är Barossas kommersiella centrum. Senast vi besökte Barossa var 1998, så det har gått 10 år, men mycket är sig likt.

Vi börjar med att besöka Jacobs Creek där allting började 1847. Nästgårds ligger Grant Burge Wines som gör en Meshach Shiraz som är väldigt bra och platsar in bland kultvinerna. Vi fortsätter till vår favoritvingård i Barossa, Rockford Wines. När vi kommer spelar man nya ACDC plattan i högtalarna. Som kontrast till detta så finns allt gammalt bevarat på gården och här producerar man vin enligt gamla metoder. Bland annat kultvinet Basket Press Shiraz samt en Old Vine Shiraz som är ett mousserande rödvin som är mycket populärt i Australien och som man brukar ha till julmaten. Man gör också ett väldigt bra rosévin på Alicante Bouschet som är en blå druva med färgat fruktkött.

Vi stannar till i staden Tanunda för här ligger Barossa Visitor Information Center. En annan användbar webbsajt är Barossa Grape & Wine Association. En ytterligare anledning till att göra ett stopp i Tanunda är den mycket bra vinbutiken Tanunda Cellars med ägaren Chris Atkins. Chris känner alla och kan få tag på det mesta via sina kontakter. Han berättar att han faktiskt inte dricker så mycket vin själv, men när han dricker så blir det oftast det absolut bästa från Penfolds och Henschke. I butiken har han bland annat en 1996 Penfolds Bin 42 som brukar extremt svår att få tag på samt en massa andra godsaker.

Strax utanför Tanunda gör vi ett besök hos en av Australiens bästa producenter, Peter Lehmann Wines. Den stora byggnaden ligger mycket idylliskt i en stor park och här arrangerar man konserter med världsartister. Vi provar en 1994 Peter Lehmann Stonewell Shiraz – vilket vin!

Vi har bokat in oss på The Louise som ligger strax utanför den lilla staden Marananga och på hotellet ligger även Barossas bästa restaurang Appellation. Man har bara 28 platser och kökschefen Mark McNamara går runt och pratar med alla. Vinlistan består av 400 viner med det bästa som Barossa Valley och övriga Australien har att erbjuda.

The Louise ligger bra till för den som vill ta långa morgonpromenader bland vingårdarna. De enda som vi möter är vingårdsarbetarna som är på väg till jobbet. Inte så långt från hotellet ligger Torbreck som har ett litet, mycket stilfullt provningsrum med vacker gammal inredning. På vägen från hotellet mot Marananga ligger Rolf Binder @ Veritas Winery. Rolf gör även viner åt svenske Tord Söderström (sidan 16) som har sin vingård Viking Wines uppe på en höjd någon kilometer från The Louise. En bit bort ligger den stora vingården Seppelt Winery.

Den lilla restaurang som vi gillade bäst 1998, The Wild Olive Restaurant, inhyser nu den kända tv-personligheten Maggie Beer’s Farm Shop. Här finns en liten damm med en massa sköldpaddor och man kan sitta på altanen och prova viner och olika delikatesser som Maggie säljer i affären. Intill har man också uppfört en större byggnad för konferenser och bröllop, Barossa Function Centre, samt en stor asfalterad parkeringsplats, så platsen är inte lika idyllisk som den en gång var.

I Nuriootpa ligger vingården Kaesler Estate, där man kan bo och som även har en mycket bra restaurang. Närmaste granne är Penfolds som producerar det vin som enligt många anses som Australiens bästa vin – Penfolds Grange. Några kilometer norr om Nuriootpa ligger den stora vingården Wolf Blass Wines.

 

Inledning - Australien på egen hand - Resa 2
Sydney
Hunter Valley
Rutherglen, King Valley och Goulburn Valley
Yarra Valley
Tasmanien
Melbourne
Mornington Peninsula
Coonawarra
McLaren Vale
Adelaide Hills
Barossa Valley
Eden Valley
Clare Valley
Adelaide
Margaret River

Perth
 

© Copyright 2009
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB