VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 2
McLaren Vale
Nu är det bara att stå på mot McLaren Vale och vi kör över gröna kullar och slingrande vägar mot kusten och Port Willunga eftersom vi har bokat bord på fiskrestaurangen Star of Greece. Namnet har man tagit efter ett skepp som förliste i en storm här 1888. Restaurangen, som egentligen är en oansenlig kiosk, ligger mycket vackert på en höjd med utsikt över den långa Maslin Beach där man ibland har filminspelningar. Vi får bord på uteserveringen och vi äter naturligtvis färsk fisk och till det provar vi en Shaw and Smith M3 Chardonnay som är väldigt bra. På Star of Greece är det alltid fullsatt och det förstår man med det läget. Plötsligt kommer en helikopter och en livräddningsbåt och helikoptern har hajlarmet på. Alla badare rusar upp ur vattnet och helikoptern hovrar över hajen och driver bort den. På restaurangen berättar man att det har varit flera incidenter med haj under de senaste veckorna och att den närmaste bara varit 40 meter ut från stranden – scary! Därför patrullerar helikoptern hela tiden upp och ner längs kusten och varje beach upp till Adelaide har egna livräddningsbåtar som också är ute och patrullerar.

Vi går ner på beachen och kommer i samspråk med en australiensisk läkare som jobbat i Sverige och han säger det som några till kommer att säga och det är att McLaren Vale är en oförstörd pärla som inte så många har hittat till. Trots att det bara ligger ca 40 minuter från Adelaide, så känns här väldigt oförstört och som rena landet. Vi checkar in på McLaren Vale Motel som ligger i den lilla staden McLaren Vale som ligger bra till för vingårdsbesöken. Det finns inte så många boenden centralt att välja på utan de flesta vinturister kommer på dagsutflykter från Adelaide eller hyr hus/lägenheter vid stränderna. Det första som möter oss när vi öppnar dörren till vårt rum är en stor hårig jättespindel. Vi fotar den och lyckas sen få ut den. Vi kollar på nätet och den visar sig vara ofarlig - tror vi. Rakt över gatan från motellet ligger McLaren Vale Visitors Centre och på Internet finns vingårdskartor och mycket annan information.

Nästa dag besöker vi Kay Brothers vars Block 6 Shiraz också räknas bland kultvinerna och brukar vara svår att få tag på, speciellt som Robert Parker brukar sätta mycket höga poäng på vinet. Här har man producerat vin sedan 1890 och Block 6 Shiraz kommer från stockar som planterades 1897. Vi kör upp till de två högst belägna vingårdarna och båda har en fantastisk utsikt över dalen och bort mot kusten. Chapel Hill Winery är en förhållandevis stor vingård med mycket bra viner. Här kan man även övernatta i gårdens Guest House och gå på matlagningskurs. Strax intill ligger den bohemiska vingården Samuel’s Gorge som är inrymd i en gammal lada från 1853. Provningsrummet ligger i det gamla presshuset för oliver och allt verkar bevarat från verktyg till spindelväv. Gården ligger på en höjd med fascinerande utsikt över Onkaparinga River National Park. Här har vinmakaren Justin McNamee specialiserat sig på Grenache, Shiraz och Tempranillo. Närmaste granne, vingården Coriole Vineyards producerar Shiraz, Sangiovese och deras 2008 Chenin Blanc är ganska bra. Detta visar lite på den mångfald av druvor som man odlar i McLaren Vale.

Den två bästa restaurangerna i dalen är d'Arry's Verandah Restaurant som ligger på vingården d’Arenberg samt Salopian Inn. På d’Arry’s kan man hitta äldre årgångar av deras berömda Dead Arm Shiraz och vi provar årgång 2002 som är riktigt bra, men som gärna kunde ha fått ligga kvar i källaren några år till. Vinet fortsatte att produceras trots ett virusangrepp på vinrankan och efter sjukdomen gav rankan bara frukt från en arm, därav namnet Dead Arm Shiraz. Den bästa vinbutiken hittar man på Hotel McLaren och här finns också en mycket bra vinkällare.

Vi lämnar det trevliga McLaren Vale med sina böljande kullar, guldgula stränder och sitt skimrande blå hav och styr kosan mot Barossa Valley.

 

Inledning - Australien på egen hand - Resa 2
Sydney
Hunter Valley
Rutherglen, King Valley och Goulburn Valley
Yarra Valley
Tasmanien
Melbourne
Mornington Peninsula
Coonawarra
McLaren Vale
Adelaide Hills
Barossa Valley
Eden Valley
Clare Valley
Adelaide
Margaret River

Perth
 

© Copyright 2009
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB