VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 2
Mornington Peninsula
Från Melbourne tar det ca 1,5 timme att köra söderut genom de små orterna vid kusten till vindistriktet Mornington Peninsula. Även detta räknas som ett cool climat distrikt och det är framförallt Pinot Noir och Chardonnay som odlas här. Det är väldigt grön och kuperat här och från vissa vingårdar som till exempel Red Hill Estate har man en fantastisk utsikt från restaurangen över Westernport Bay.

Vi tar in på pittoreska, Dragonfly on the Hill, som ligger mitt i vindistriktet och är en bra utgångspunkt för vingårdsbesöken. Här hyr man ett eget cottage som har alla bekvämligheter man behöver. Jo, som ägarinna heter, har nyligen öppnat ytterligare ett ställe Tigerlily on the Hill.

Vi besöker Port Phillip Estate/Kooyong vars Pinot Noir och Shiraz viner vi har provat och tycker är bra. Inte så långt från Port Phillip Estate ligger Stonier som har en mycket bra KBS Vineyard Chardonnay. Paringa Estate är en annan bra vingård med en mycket bra restaurang. Den kände australiensiske vinkritikern James Halliday utsåg Paringa till ”Australian Winery of the Year” år 2007 och vi provar deras Pinot Noir och Shiraz som är riktigt bra. Ett trevligt ställe är den gamla affären Merricks General Store där man kan äta, men som också fungerar som ett Tasting Room för ett par mindre vingårdar.

Den trevligaste och bästa vingården i vårt tycke är dock Ten Minutes By Tractor som även har en mycket bra restaurang. Vingården fick pris för årets vinlista 2008. I provningsrummet kan man naturligtvis prova gårdens egna viner och deras Pinot Noir är väldigt bra! Det roliga här är att man har många Pinot Noir viner från andra länder, så man kan verkligen prova och jämföra. Vi äter i restaurangen och provar det som vi efteråt sammanfattar som resans bästa vin, en riktigt mogen 1992 Henschke Hill of Grace från Barossa Valley som verkligen är på topp.

Påföljande morgon vaknar vi tidigt för att vi ska köra västerut mot Coonawarra. Vi ska köra längst söderut på Mornington Peninsula för att ta första morgonfärjan från hamnstaden Sorrento över Port Phillip Bay till Queenscliff på andra sidan. När vi vaknar ösregnar och det tar ca 1 timme att köra till Sorrento och man ska vara där minst 20 minuter före avgång. Överfarten tar 40 minuter och det har klarnat upp och börjat blåsa när vi lämnar Sorrento. Strax innan man är framme i Queenscliff öppnar sig Port Phillip Bay mot havet och det blåser och gungar en del av vågorna från Bass Strait. Genom där här öppningen passerar de dagliga färjorna mellan Melbourne och Tasmanien.

Vi kör av färjan i Queenscliff och kör mot staden Geelong och passerar några av vingårdarna i distriktet med samma namn. Vi är på väg mot staden Dunkeld och restaurangen på Royal Mail Hotel som är känd för sitt spanska kök och sin suveräna vinlista. Hotellet/restaurangen ligger vackert vid foten av Mount Sturgeon i Southern Grampians och utsikten är riktigt vacker. Vi provar ett av Australiens bästa vita viner, en 2000 Mount Mary Chardonnay.

 

Inledning - Australien på egen hand - Resa 2
Sydney
Hunter Valley
Rutherglen, King Valley och Goulburn Valley
Yarra Valley
Tasmanien
Melbourne
Mornington Peninsula
Coonawarra
McLaren Vale
Adelaide Hills
Barossa Valley
Eden Valley
Clare Valley
Adelaide
Margaret River

Perth
 

© Copyright 2009
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB