VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 2
Melbourne
Vi landar vid 10-tiden och tar en taxi till vårt hotel Novotel som ligger i ”förorten” St Kilda. Hotellet  ligger med utsikt över stranden och den stora bukten Port Phillip Bay och vi ser solen solnedgången från balkongen. Det tar ca 20 minuter med spårvagnen som går utanför hotellet in till centrala Melbourne. I St Kilda ligger flera av Melbournes bästa restauranger som till exempel Circa The Prince med av världens bästa restaurangvinlistor. Restaurangen ligger i designhotellet The Prince och här finns också en bra vinbutik Prince Wine Store. Strax intill På Fitzroy Street ligger The Melbourne Wine Room som är värt ett besök.

En annan restaurang i St Kilda som dessutom har ett fantastiskt läge vid beachen är The Stokehouse. Här finns en finrestaurang på övervåningen och en mer avslappnad restaurang på bottenplanet där man kan komma direkt in från beachen. Bra mat och en bra vinlista där vi provar en 2007 Stanley Road Chardonnay från distriktet Mornington Peninsula. Om man fortsätter att promenera söderut längs den långa och välordnade strandpromenaden, så passerar man den ena villan större än den andra. Efter någon timme och ett antal beacher så kommer man fram till en av Melbournes bästa stränder, Brighton Beach, med sina vackra kolorerade badhytter.

Vi hoppar på spårvagnen och åker in till centrala Melbourne. Första anhalten blir den lilla gatstumpen ACDC Lane, uppkallad efter bandet. På ACDC Lane ligger en av Melbournes bästa rockklubbar, Cherry Bar, som tyvärr var stängd på grund av en brand när vi var där, men som nu har öppnat igen. Vi går på Ding Dong Lounge istället som är en ”filial” till rockklubben med samma namn i New York. Några kvarter från Ding Dong Lounge vid parlamentet ligger Melbournes bästa vinbar, Melbourne Supper Club, som i år vann pris för bästa vinbarslista i Australien. Baren kan vara svår att hitta för man måste gå in genom en smal dörr och sen uppför en brant trappa som leder in till baren. Fortsätter man ytterligare en trappa upp, så finns en uteservering, men det drivs i annan regi. Melbourne Supper Club är ett gammalt kultställe med olika skinnsoffor och väldigt blandad inredning. Ur den gedigna vinlistan provar vi en 2005 Mount Mary Quintet som brukar räknas som ett av Australiens kultviner och en 2007 Dexter Chardonnay. I bottenplanet ligger ytterligare en riktigt bra vinbar och vinbutik, City Wine Shop, som även har en bra restaurang.

Nästa dag är det dags för ett besök på den restaurang som just nu klassas som Australiens bästa köttrestaurang, Rockpool Bar & Grill, men även fisken och skaldjuren är fantastiskt bra här. Restaurangen ligger i det stora Crown komplexet med utsikt över Yarra River. Rockpool ägs av den kände tv-kocken Neil Perry och han har även två mycket bra restauranger i Sydney, varav fiskrestaurangen Rockpool i år rankandes som Australiens tredje bästa restaurang efter Quay och Tetsuya’s. Det finns många olika köttbitar och hängningstider att välja på och efter en genomgång med vår servitör, så väljer vi till slut en Rib-Eye från en gräsuppfödd Greenham’s Dry Aged Grass Fed Yearling Beef. Den har hängt under 43 dagar. Vi beställer den rare-medium. Vår sommelier är mycket kunnig och till köttet så väljer vi ett vin från en av Australiens kultproducenter, en 1994 Wendouree Shiraz från Barossa Valley – perfect pairing!

Precis intill vårt hotell ligger Melbournes om inte Australiens mest klassiska rockklubb, The Esplanade Hotel, i folkmun The Espy. Klubben ligger i en stor vit pampig byggnad och här finns flera scener, barer och en restaurang med uteservering. En av de få gamla klubbarna som inte har lagts ner och där enarmade banditer har fått ta över istället för musiken. Här har många stora artister spelat genom åren. Kvällen vi är där spelar bland annat en band från Nya Zeeland.

 

Inledning - Australien på egen hand - Resa 2
Sydney
Hunter Valley
Rutherglen, King Valley och Goulburn Valley
Yarra Valley
Tasmanien
Melbourne
Mornington Peninsula
Coonawarra
McLaren Vale
Adelaide Hills
Barossa Valley
Eden Valley
Clare Valley
Adelaide
Margaret River

Perth
 

© Copyright 2009
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB