VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 2
Margaret River
Vi landar i Perth vid 13:30 och kör mot Margaret River som ligger 3,5 timmar söder om Perth. Här började man producera vin så sent som 1966 och anses nu vara ett av de bästa vindistrikten. Det lär idag finnas 77 vingårdar och vi kommer inte att hinna besöka alla. Detta är en väldigt vacker del av Australien med mycket grönska. Det påminner lite om när man kör runt ute på landsbygden i Sverige, fast det är betydligt varmare. En sak konstaterar vi direkt och det är att det är mycket mer trafik än när vi var här senast. Sisat biten kör vi Bussel Highway ner mot staden Margaret River som är en bra utgångspunkt för besöken i vingårdarna. Här är fortfarande pittoreskt och inga höga hus, men det är mycket nybyggt och en massa surfare i olika åldrar.

Direkt när man kommer in till staden så ligger vinbaren Wino’s som när vi var där var den bästa vinbaren, men som nu har fått konkurrens av Must Margaret River lite längre upp på Bussel Hwy. Ägarna har också Must i Perth som har blivit utsedd till en av Australiens bästa vinbarer.

Nästan rakt över gatan från Wino’s ligger Margaret River Visitor Centre och på nätet finns bra kartor över Margaret River Wine District

Vi hade först tänkt bo på Cape Lodge eftersom de har en fantastisk vinkällare med över 14000 flaskor, men vi tyckte det låg lite för långt bort och valde istället det nybyggda Constellation Apartments mitt i Margaret River. Huset består av två affärer i bottenplanet samt två kontor och två stora nybyggda lägenheter på övre planet. Fastigheten ägs av ett par från Perth och det var ett av de finaste boendena på hela resan. Så fräscht, välplanerat och välutrustat för den som gillar mat och vin och med en stor Weber gasgrill på balkongen. Amy Sobol som förestår de båda lägenheterna var dessutom väldigt kunnig och trevlig! Hon hade under lång tid arbetat på Moss Wood, en av de bättre vingårdarna i Margaret River, men sadlat om.

Margaret River är inte stort, men det finns en hel del barer och restauranger och på Settlers Tavern är det bra drag med live band och stor uteservering och en bra vinlista. Mittemot ligger en annan trevlig bar och uteservering som också har live musik, Margaret River Hotel. Strax intill ligger en bra vinbutik Settlers Liquor Store med ett stort sortiment av lokala viner.

Nästa morgon tar vi en lång promenad ut i grönskan. Det finns väldigt många välordnade vandringsleder här för den som vill gå på långa bushwalks. När vi kommer tillbaka är det dags för dagens vingårdsbesök. Vi börjar på Moss Wood och provar bland annat en fantastiskt bra 2001 Moss Wood Cabernet Sauvignon. Vi fortsätter till Pierro vars fantastiska Chardonnay vi provade på Tetsuya’s i Sydney. Vinet vi provade på Tetsuya’s var speciellt framtaget för restaurangen, men den 2006 Pierro Chardonnay vi provar på gården är minst lika bra. Pierro räknas jämte Leeuwin Estate Art Series Chardonnay som de två bästa Chardonnay vinerna från Margaret River och båda vinerna räknas jämte Penfolds Yattarna Chardonnay samt Mount Mary Chardonnay och möjligen någon till som Australiens bästa exempel på druvan. Inte så långt från Pierro ligger Cullen Wines vars 2001 Cullen Diana Madeline Cabernet Sauvignon Merlot som vi provar också är ett vin som höjts till skyarna av vinkritikerna. På Cullen Wines finns även en trevlig restaurang.

Nästa dag åker vi Caves Road söderut. Vi kör ner till Boranup Forest Maze där vi tar av till höger in i Leeuwin Naturaliste National Park. På en slingrig och stenig väg kör vi genom de höga Karri träden i Boranup Karri Forrest. Vi kommer ut på Caves Road igen vid Lake Cave Caveworks & Tearoom som ligger ungefär 25 km söder om Margaret River. Vi fortsätter norrut och kör sen av mot Prevelly och Gnarabar Beach. Det är här alla wind- och kitesurfare samlas. Ett kargt område och blåsigt. Vi går på Gnarabar Restaurant och provar en 2007 Shaw & Smith Chardonnay. Dagens vingårdar är Voyager Estate och Cape Mentelle som visar film utomhus under varma sommarkvällar.

Påföljande dag besöker vi Leeuwin Estate och provar deras 2001, 2004 och 2005 Leeuwin Art Series Chardonnay. En fantastiskt bra Chardonnay där vi tror att 2005:an kommer att bli helt suverän med några år till på nacken. Leeuwin Estate ligger väldigt vackert och här finns både restaurang och sen utomhusscen där många internationella artister spelat. När vi var där var så var Simply Red på ingång. Vi åker vidare till vår favoritrestaurang i Margaret River, den på vingården Vasse Felix. Här finns också provningsrum och ett galleri. Vi provar bland annat en 2006 Vasse Felix Heytesbury Chardonnay.

Vi 10:00 nästa morgon så lämnar vi Margaret River och kör upp mot Perth.

 

Inledning - Australien på egen hand - Resa 2
Sydney
Hunter Valley
Rutherglen, King Valley och Goulburn Valley
Yarra Valley
Tasmanien
Melbourne
Mornington Peninsula
Coonawarra
McLaren Vale
Adelaide Hills
Barossa Valley
Eden Valley
Clare Valley
Adelaide
Margaret River

Perth
 

© Copyright 2009
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB