VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 2
Sydney
Vi flyger från Köpenhamn via Singapore och landar i Sydney klockan 20:30 på kvällen. Det är sista november och den här gången har vi bestämt oss för att bo i Bondi Beach. Vi har bokat in oss på Ravesi’s Hotel som ligger med utsikt över beachen och som även har både restaurang med balkong en trappa upp samt en livlig bar i bottenplanet. Baren blev nyligen utsedd till Hotel Bar Of The Year i Sydney.

Det är ca 25 grader varmt när vi vaknar nästa morgon och vi beger oss ut på en Ocean Walk till Coogee som är en liten stad som ligger två timmars promenadväg söderut från Bondi Beach. Vi skulle kunnat ta bussen som går precis utanför hotellet, men det är suveränt bra promenadväg längs hela kusten ner till Coogee och man går bland annat igenom Waverley Cemetary som nog är en av världens bäst belägna kyrkogårdar med storslagen havsutsikt. Det finns många ställen att stanna till på längs vägen. Tamarama har en liten fin liten beach och Clovelly har en skyddad beach med en liten restaurang. Gordons Bay har bra snorkling innan man slutligen kommer fram till den stora beachen i Coogee. Vi skulle titta till Coogee Bay Hotel vars klubb Selena’s vi var på under 1980-talet då man hade rockkonserter här. Klubben finns kvar…. Vill man Bo i Coogee, så är lilla Dive Hotel att rekommendera.

Vi tar oss tillbaka till Bondi och går på suveräna Icebergs Dining Room and Bar. Restaurangen ligger i den häftigt belägna byggnaden vid utomhusbadet och det är en av Sydneys äldsta som simklubbar som huserar här. Sitter man på balkongen så kan man titta på alla som badar i havsvattnet i den stora utomhusbassängen. Det är riktigt mäktigt när de stora havsvågorna slår in över poolkanten. Lite längre ut ligger Bondis alla surfare på rad och väntar på rätt våg. Inga hajar i sikte, men det är ett av de hajrikaste åren på länge med flera attacker på människor.

I badhuset finns också en enklare bardel där man serverar hamburgare och sallader, vin och öl. Denna del ligger under restaurangen, men man har lika bra utsikt. För att komma in här måste registrera sig som medlem i receptionen, vilket i och för sig är gratis, men har att göra med utskänkningsreglerna.

I norra ändan av Bondi Beach också med utsikt över beachen har Icebergs Dining Room and Bar en mindre filial som heter North Bondi Italian Food. Mitt på Bondi Beach ligger Nick’s Bondi Beach Pavilion som serverar fisk och skaldjur och har en bra vinlista samt stor uteservering.

Vi ska ta färjan in till Circular Quay, så vi tar en taxi till det idylliska färjelägret i Watsons Bay som är ett av Sydneys mest exklusiva bostadsområden. Här ligger den berömda restaurangen Doyles on the Beach, men den har byggts ut sen vi var här senast 1998 och vi tycker inte att det är lika pittoreskt längre. I Circular Quay ligger en nyöppnad vinbar, Wine Odyssey Australia, som har installerat det datoriserade italienska systemet som fungerar så att man fyller ett kort (som ett kreditkort) med pengar. Sen stoppar man in kortet som när man tankar vid det vinet man vill prova och så kan man välja hur många centiliter man vill fylla glaset med. Baren har snabbt blivit mycket populär och man har även flera undervisningsrum och en liten restaurang. Här kan man hitta många bra viner från producenter som Mount Mary, Moss Wood, Bass Phillip, Teusner, Leeuwin Estate och Penfolds för att nämna några.

Nere i hamnen, högst upp i den internationella passagerarterminalen, ligger Australiens bästa restauranger, Quay. Maten är fantastiskt god och till förrätt tar vi restaurangens signaturrätt, fyra pärlor från havet som består av tonfisk, kaviar, bläckfisk och rökt ål i en fantastiskt vacker uppläggning. Till huvudrätten provar vi en 2006 Giaconda Beechworth Chardonnay som är suveränt! För att inte tala om utsikten. Om man beställer ett bord i ”fören” så ser man både Harbour Bridge och Operahuset medan man äter. Kolla dock om det ligger något stort passagerarfartyg inne den dag ni bokar för det är stor risk att fartyget skymmer utsikten mot Operahuset.

Om man går runt i Sydney så finns det numera ganska många vinbarer. En av de bästa är ett avslappnat ställe som ligger i Surry Hills och heter Bentley Restaurant & Bar och drivs bland annat av sommelier Nick Hildebrandt. Maten och vinlistan är av högsta kvalitet. Fortsätter man att promenera bort till Paddington så hittar man en bra vinbutik som heter Five Ways Cellars på Heeley Street. Ytterligare en riktigt bra vinbutik är den stora Kemenys på Bondi Beach Road.

Nu har det blivit dags att besöka Tetsuya’s som flera gånger blivit utsedd till Australiens bästa restaurang och år kom på andra plats efter Quay. Chef Tetsuya kom till Sydney 1982, för övrigt samma år som vi var i Sydney första gången. Han kom från Japan och hade bara en liten resväska med sig, sen har han sakta men säkert jobbat sig upp och 1989 öppnade han en liten restaurang i förorten Rozelle som snabbt blev fullbokad. 2000 flyttade han sin restaurang till nuvarande adress. Lokalen ligger inklämd mitt bland höghusen, men man har lyckats skapa en liten japansk trädgård som man tittar ut på när man äter. Man serveras en 10-rätters meny med utvalda viner till. Av de 10 vinerna tyckte vi att 2007 Pierro Chardonnay från Margaret River samt 2006 Felton Road Pinot Noir från Nya Zeeland var bäst. Båda dessa viner var speciellt framtagna för Tetsuya’s. Pierro hade vi inte provat förut, men den var mycket bra. Denna årgång tyckte vi var helt i klass med Penfolds Yattarna. Felton Roads olika viner har vi provat många gånger och Tetsuya’s egen Felton Road var minst lika bra som Block 3 och Block 5. Vi provade också en Pinot Noir från kultproducenten Bass Philip som av många anses vara den som gör de bästa Pinot Noir vinerna i Australien. Även detta vin speciellt framtaget för Tetsuya’s. Bass Philips Reserve Pinot Noir är i princip helt omöjlig att få tag på och vi har ännu inte lyckats prova denna, men skam den som ger sig.

 

Inledning - Australien på egen hand - Resa 2
Sydney
Hunter Valley
Rutherglen, King Valley och Goulburn Valley
Yarra Valley
Tasmanien
Melbourne
Mornington Peninsula
Coonawarra
McLaren Vale
Adelaide Hills
Barossa Valley
Eden Valley
Clare Valley
Adelaide
Margaret River

Perth
 

© Copyright 2009
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB