VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder



 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 2
Hunter Valley
Från Sydney kör vi ca två timmar upp till vingårdarna i Hunter Valley. Vi stannar till på Hunter Valley Wine Country Visitor Information Centre och plockar på oss allehanda information innan vi checkar in på ett av de klassiska boendena i dalen, Pepper’s Guest House. Pepper’s ligger väldigt idylliskt och har man tur så kan man se kängurus utanför fönstret tidigt på morgonen.    

Det är 39 grader varmt och vi börjar med att besöka Tulloch Wines, Brokenwood och Tyrell’s Wines. Tyrell’s är en av de klassiska australiensiska vingårdarna som grundades 1858 och man har behållit mycket av det gamla och deras Tasting Room är mycket pittoreskt med stampat jordgolv. I Hunter Valley är det till stor del Semillon som gäller och Tyrell’s Semillon Vat 1 tycker vi är det bästa klassiska Semillon vinet från Hunter Valley. Men, man gör också röda viner i dalen och den lilla vingården Lakes Folly som var den första boutique vingården och grundades 1963 är berömd för sin Cabernet Sauvignon och sin Chardonnay. Man har dock nästan aldrig öppet eftersom man via mailinglistor säljer slut på i stort sett allt man producerar, men vi lyckas komma dit på en provning en sen lördagseftermiddag och vinerna är mycket bra. Gourmet Wine Traveller och Gourmet Traveller har naturligtvis recenserat alla vingårdsrestauranger i Australien och i Hunter Valley är det framförallt två restauranger som sticker ut och det är Rock Restaurant där vi äter middag första kvällen. Här har man en avsmakningsmeny där man kan välja flera smårätter och till detta så serveras i huvudsak viner från den egna vingården Pool’s Rock Wines – mycket gott! Den andra vingårdsrestaurangen heter Terroir Restaurant & Wine Bar och ligger på vingården Hungerford Hill. Här har man en mycket bra vinlista som även innehåller många internationella viner, men vi provar en klassiker – en guldgul 1997 Grosset Polish Hill Riesling. En lite enklare, men väldigt trevlig restaurang är Shakey Tables som även den tillhör en vingård. Om man inte vill dricka gårdens egna viner, så går det bra att ta med eget vin - BYO. Det är väldigt bra i Australien att man även kan ta med sig vinflaskan från restaurangen om man inte dricker upp vinet.

Vi besöker även Keith Tulloch Wines, som är släkt med Tulloch Wines, där den mycket sympatiske Keith Tulloch tillbringar ett par timmar på provningsrummets stora veranda med oss och berättar om sin vinmakarfilosofi. Från Keith åker vi vidare till McWilliams Mount Pleasant Estate och på vägen passerar vi Lindemans och Rosemount. Strax efter att man passerat Lindemans och Rosemount på väg söderut så finns det en avfart i en skarp vänsterkurva. Ta av där och åk upp den branta, slingriga grusvägen till utsiktsplatsen där man har en fantastisk vy över dalen.

Det finns ytterligare en restaurant som måste besökas, Molines. Den ligger en bit bort, men den ägs av den legendariske kocken Robert Molines och maten, vinerna och utsikten är helt fantastiskt. Boka ett bord ute på den lilla terrassen med utsikt över de gröna kullarna i dalen, somliga med vinrankor. Robert Molines är en temperamentsfull fransman som för 10 år sedan var ägare och köksmästare på den tidens bästa restaurang i Hunter Valley. En dag klagade en kvinnlig gäst i ett större sällskap på hans kokkonster varvid Robert blev arg läste lusen av damen och drog henne i örat ut ur restaurangen. Det visade sig att sällskapet var från en av Australiens största advokatbyråer. De stämde Robert och han blev tvungen att stänga sin krog, men hittade efter några år detta lilla ställe och nu jobbar även hans fru och barn här. Roberts fru berättar om när de kom hit på 1970-talet och allt var helt orört och det var Flower Power i dalen. Nu är allt väldigt välorganiserat och turistanpassat utan att vara överdrivet. Om man fortsätter förbi Molines och kör upp till toppen på berget så finns här ännu en fantastisk utsiktspunkt. På hemvägen stannar vi till på Hunter Valley Cheese Company där man kan provsmaka allt i ostväg och man kan även handla vin.

Eftersom det bara är två timmar från Sydney till Hunter Valley, så har flera vingårdar scener och satsar på stora arrangemang som till exempel A Day On The Green. En av vingårdarna är Bimbadgen Estate och många kända artister har spelat här som Eric Clapton, Rod Stewart, John Mellencamp för att nämna några. 

Vi kör tillbaka mot Sydney och där vi byter till Highway 31.

Inledning - Australien på egen hand - Resa 2
Sydney
Hunter Valley
Rutherglen, King Valley och Goulburn Valley
Yarra Valley
Tasmanien
Melbourne
Mornington Peninsula
Coonawarra
McLaren Vale
Adelaide Hills
Barossa Valley
Eden Valley
Clare Valley
Adelaide
Margaret River

Perth

 

© Copyright 2009
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB