VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 2
Yarra Valley
Vi åker vidare söderut och kommer efter ca 2 timmar fram till ett av Australiens bästa vindistrikt, Yarra Valley, som ligger ca 45 nordost om Melbourne. Som vanligt när det gäller Australien så finns det massor med information på Internet om vingårdarna och bra kartor.

Vi kommer norrifrån och kör av Highway 31 i mot Seymour och Yea. I Yea fortsätter vi på Melba Highway som slingrar sig genom dalen och vi passerar inte så långt från den lilla staden Kinglake som några månader senare kom att drabbas av den värsta branden hittills i Australien.

När vi kommer i början på december är dock allt väldigt grönt och kuperat med stora eukalyptusträd som kantar vägen ner mot Yarra Valley. Melba Higway tar oss direkt till en av dalens bästa vingårdar, De Bartoli. Här finns en högklassig restaurang och ett kombinerat vin- och ostprovarrum. Vi provar en getbrie som gifter sig perfekt med gårdens egna 2006 Yarra Valley Reserve Release Pinot Noir som är handplockad från några av Yarra Valleys äldsta vinstockar från 1971. Vinmakaren Steve Webber utsågs av Gourmet Wine Traveller och Gourmet Traveller till årets vinmakare i Australien 2007. Strax intill ligger Balgownie Estate, vingården vi ska bo på. Här finns en bra restaurang och vackra omgivningar för den som vill gå ut och promenera.

Vi tar den väldigt vackra Old Healesville Road mot vingården TarraWarra Estate vars Tasting Room rankas som en vad dalen fem bästa. Gården producerar i huvudsak Pinot Noir och Chardonnay. Här finns även ett suveränt museum, TarraWarra Museum of Art som när vi var där hade en stor utställning av aborginsk konst. Även här var bränderna mycket nära, men vinden vände och drog upp mot Long Gully. Vi åker vidare mot staden Healsville som är ”huvudstaden” i vindistriktet. På huvudgatan ligger utmärkta Healesville Hotel som förutom trevligt boende även har en bra restaurang och vinbar, men även en trevlig bakgård där vi provar viner. Inte långt från hotellet ligger vingården Giant Steps Innocent Bystander som nog är den vingård i Australien som tagit turistkonceptet längst – dock utan att det känns fel då det som mycket annat i Australien är väldigt laidback. Har kan man förutom att prova gårdens alla viner även prova ost, gårdens eget öl äta vedugnsbakad pizza, nybakta bröd mm. Vi sätter oss på uteserveringen och tar en tonfisk sashimi och pizza samt provar gårdens några av gårdens olika viner. Vi besöker Colstream Hills som 1985 grundades av vinkritikern James Halliday, men numera ägs av Foster’s. Intill ligger Yarra Yering som har sitt kultvin Dry Red No 1.

Väl ute på Maroondah Highway som är den största vägen genom dalen ligger champagnehuset Domaine Chandon. Vi besöker också Yering Station som var den första vingården som grundades i delstaten Victoria år 1838. På marken ligger den historiska hotell- och restaurangbyggnaden, Chateau Yering, men det är olika ägare. Byggnaden är mycket vacker och den gamla stilen har bevarats. Vi sätter oss i biblioteket och provar ett glas champagne. 1867 planterade Baron von Mueller en Chilean Wine Palm (Jubaea Chilensis) som nu är mycket hög, helt magnifik och den tjocka stammen växer snart inne i själva hotelldelen. De nya byggnaderna på vingården är spektakulära och står i skarp kontrast mot det gamla och man har också en fantastisk utsikt över dalen.

Tyvärr så har man helt nyligen konstaterat ett nytt utbrott av vinlusen i en vingård Yarra Valley och framtiden får utvisa om man lyckas isolera den till endast denna gård.

Vi lämnar Yarra Valley och kör ca 2 timmar till Melbournes internationella flygplats för att ta flyget till vingårdarna på Tasmanien.

 

Inledning - Australien på egen hand - Resa 2
Sydney
Hunter Valley
Rutherglen, King Valley och Goulburn Valley
Yarra Valley
Tasmanien
Melbourne
Mornington Peninsula
Coonawarra
McLaren Vale
Adelaide Hills
Barossa Valley
Eden Valley
Clare Valley
Adelaide
Margaret River

Perth
 

© Copyright 2009
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB