VinNytts
förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 2
Tasmanien
Vinturismen
på Tasmanien ökar för varje år och vinerna härifrån, främst Pinot Noir,
Riesling och Sauvignon Blanc samt de mousserande vinerna, placerar sig ofta
i topp när de australiensiska vinerna rankas. Som vanligt finns det suveränt
bra information om vingårdarna på Internet, se
Wine Tasmania.
Vi
landar efter en ca 1 timmes flygtur på den lilla flygplatsen utanför
huvudstaden
Hobart.
I
Hobart bor det ca 250 000 människor och om övriga Australien är laidback vad
ska man då kalla livsstilen på denna ö? Här är väldigt, väldigt avslappnat.
Vi åker direkt till vingården
Stefano Lubiana Wines som ligger längs Derwent River en halvtimmes
bilfärd söder om Hobart. Stefanos 2005 Sasso Pinot Noir räknas som ett av
Australiens bästa Pinot Noir viner och alla viner vi provar här är mycket
bra och man känner verkligen att det är ”cool climat wines” som produceras
här – ingen tillsatt syra här inte. Sasso är naturligtvis slutsålt, men vi
fick tips om att de sista två lådorna såldes till ett litet boutique hotell
som heter
Woodbridge On The Derwent och ligger 20 minuter bort. Och vad gör man
inte för att få prova bra viner. Vi kör till det lilla hotellet det ligger
mycket vackert vid floden Derwen i den lilla staden
New Norfolk. Härifrån är det ca 70 km till
Mount Field National Park där några av världens högsta träd växer och
det finns flera vandringsleder att välja på.
Vi
får tag på våra viner och kör tillbaka mot Hobart. Innan vi kommer fram till
Hobart ligger den exklusiva vingården
Moorilla. Här finns både konsthall, restaurang, eget ölbryggeri och ett
exklusivt boende med utsikt mot Derwent River. Dessutom en utomhusscen där
många stora band spelat. På ingång när vi var där var Nick Cave & Bad Seeds
och strax innan hade Pretenders varit där. Vinerna tycker vi är sådär, deras
Sparkling Brut har en mycket kraftig smak av honung, vilket vi aldrig känt
tidigare.
15
minuter senare är vi tillbaka i downtown Hobart och tar in på vårt hotell,
The Henry Jones Art Hotel, som ligger i ett gammalt renoverat magasin
med utsikt över hamnen. Från hotellet är det inte långt till
Marque IV, restaurangen som räknas som en av Hobarts två bästa
restauranger och ligger på piren med utsikt över hamnen. Maten är mycket bra
och vinlistan innehåller många av Tasmaniens bästa viner. Det finns fler
restaurangalternativ på piren och i hamnen samt även små båtar med Fish &
Chips som säljer direkt i hamnen. Annars är det jämte Marque IV en
restaurang som heter
Lebrina i förorten New Town som toppar restaurangupplevelsen i Hobart. I
New Town anlades för övrigt Tasmaniens första vingård redan 1821.
I
närheten av piren ligger
Salamanca Market som är en av Australiens största marknader och hålls
varje lördag. Här finns också flera restauranger och pubar och en bra vin-
och matbutik. Vi har aldrig sett så många stora musikaffären samlade på ett
ställe som i Hobart. På en av huvudgatorna räknade vi till fyra stora
affärer med både vanliga pianon, trummor, gitarrer mm. Musiklivet verkar
också frodas. Det finns många spelställen/pubar och det påminner lite om hur
det var på fastlandet innan de enarmade banditerna på 1990-talet tog över
pubarna och slängde ut musiken. Vi besöker det bästa musikstället för
livemusik i Hobart som heter
Republic Bar och ligger i North Hobart. Trots att stället är litet
kommer även en del internationella artister hit.
Om
vi hade tur med vädret första dagarna, så regnar det riktigt intensivt dagen
då vi ska åka upp till Tasmaniens näst största stad
Launceston. Vi tar A3 österut från Hobart för att besöka
Freycinet Vineyard som gör en utmärkt Riesling och en Chardonnay. På
vägen hade vi tänkt att besöka den vackra
Wineglass Bay, men regnet får oss att inse att det är lönlöst – nästa
gång. Från Freycinet Vineyard åker vi vidare till den lilla vingården och
restaurangen
Aspley Gorge Vineyard som ligger precis nere vid vattnet där
fiskebåtarna kommer in i The Gulch i den lilla staden Bicheno. På den lilla
spartanska restaurangen kan man äta helt nyfiskade crayfish, färskare blir
det inte, och dricka gårdens viner.
Vi
fortsätter norrut och tar av på den smala och slingrande A3 som tar oss högt
upp i bergen. När vi kommit över på andra sidan kommer vi till staden
St Marys och dess historiska
järnvägsstation. Efter någon timmes körning kommer vi fram till
Launceston som ligger vackert vid Tamar River. Här ligger Tasmaniens främsta
vindal,
Tamar Valley, och här ligger de flesta och några av de bästa
vingårdarna. Vi checkar in på
Peppers Seaport Hotel som ligger nere i hamnen. Launceston är betydligt
mindre än Hobart och här bor ca 95 000 personer, men här finns flera bra
restauranger. De två bästa är
Fee & Me och
Stillwater som ligger nere vid vattnet i en gammal kvarn. Vi äter middag
på Stillwater och här har man en mycket bra lokal vinlista. Vi provar några
av Tamar Valleys bästa viner och speciellt 2006 Waterton Riesling är mycket
bra och klassas också som Tasmaniens bästa Riesling den årgången. Vid vårt
hotell ligger Fish’n Chips, det bästa fish and chips stället vi har varit
på. Många olika färska fiskar att välja på, kanonbra pommes frites och bra
dressing. Den bästa vinkällaren på Tasmanien finns på
Country Club Tasmania strax söder om Launceston, Här finns ca 2600
flaskor i en perfekt tempererad vinkällare.
Nästa dag är det sol igen och vi ger oss ut bland vingårdarna i Tamar
Valley. Vi kör längs östra stranden på Tamar River. Det finns en fantastisk
utsiktspunkt bara några minuter utanför Launceston där man ser flodens hela
inlopp. Strax efter detta kommer man till den första vingården,
Velo Wines. Vingården är inrymd i ett litet enkelt plåtskjul och här är
alla viner vi provar mycket bra och välbalanserade! Deras 2006 Riesling blev
nyligen valt till Tasmaniens bästa vin. Velo betyder cykel på franska och
ägare och vinmakare är, Michael Wilson, som mycket riktigt är en före detta
tävlingscyklist som har representerat Australien i både OS och tävlat i Tour
de France fyra gånger. Tamar Valley är mycket vackert och vi kör norrut upp
till
Tamar Ridge som är en av de större vingårdarna på Tasmanien. Sista biten
fram till vingården går längs vattnet och det är värt den lilla
omvägen. Vi kör vidare österut och kör över Tamar River och fortsätter till
Bay of Fires Winery och här provar vi bland annat Arras som är deras
mousserande vin. Vi fortsätter till
Jansz Tasmania som bara gör mousserande viner och samägs med Louis
Roederer i Reims. Här kan man se filmer från arbetet i vingården och den
kvinnliga vinmakaren, Natalie Fryar, berättar om ett år vingården. Strax
intill ligger Tasmaniens mest kända vingård
Pipers Brook som ägs av det belgiska företaget
Kreglinger. Här är det stort och påkostat och vinerna är bra. Vi
fortsätter söderut till Tasmaniens idag äldsta fungerande vingård, den lilla
Providence. Provningsrummet ligger i vinmakarens villa och det luktar
inrökt, kanske inte världens bästa vinprovningsrum och vinerna är ärligt
inte så mycket att hurra över här. Men, det är pittoreskt.
Tillbaka i Launceston
tar vi en lång kvällspromenad runt Launceston, större är det inte. Vi
avslutar i hamnen med varsin tasmansk öl,
James Boag, som bryggs i Launceston. Vi fick också reda på att i stort
sett all humle till de australiensiska ölen kommer från Tasmanien, det hade
vi inte en aning om. Nästa morgon flyger vi tillbaka till Melbourne.
Inledning - Australien på egen
hand - Resa 2
Sydney
Hunter Valley
Rutherglen, King Valley och Goulburn Valley
Yarra Valley
Tasmanien
Melbourne
Mornington Peninsula
Coonawarra
McLaren Vale
Adelaide Hills
Barossa Valley
Eden Valley
Clare Valley
Adelaide
Margaret River
Perth
© Copyright 2009
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB
|