VinNytt.se

Rippon Vineyard & Winery


VinNytt.se

TILL STARTSIDAN
Vingårdar & Resor

VinNytts VINRESOR
  Australien
- Resa 1
  Australien
- Resa 2
  Australien - Resa 3
  Hawaii & Sonoma
  Italien
  Sydafrika - Resa 1
  Sydafrika - Resa 2
  Sydafrika - Resa 3
  Sydafrika - Resa 4
  Mauritius
  Nya Zeeland
  Japan
  USA
  Sydamerika
  Påskön
  Portugal
  Danmark
  Kanada & USA

VINGÅRDAR
EUROPA
Bulgarien
  FRANKRIKE
 
Bordeaux - Del 1
  Bordeaux - Del 2
  Bourgogne
  Övriga Frankrike
England
Grekland
Italien
Portugal
Spanien
Sverige
Tyskland
Ungern
Österrike
NORDAMERIKA
Kanada
  USA
  Napa Valley
  Sonoma
  Övriga Kalifornien
  Västkusten övriga
  USA övriga
ÖVRIGA LÄNDER
Argentina
Australien
Chile
Israel
Kuba
Libanon
Nya Zeeland
Sydafrika
Uruguay
Övriga länder 

 

 

 

 

 

 

 

VinNytts förslag på vinresa till Australien på egen hand - Resa 2
Coonawarra
När vi kommer fram till Coonawarra och staden Penola checkar vi in direkt i vår lägenhet hos Must@Coonawarra. Ett bra och nybyggt ställe med snabbt bredband och naturligtvis så finns det en bra vinsajt även i Coonawarra. Coonawarra är känt för sin järnhaltiga och röda jordmån under vilken man har ett poröst kalkstenslager. Vi äter middag på en av Coonawarras bästa restauranger, Pipers of Penola, och provar en väldigt bra 1998 Wynns John Riddoch Cabernet Sauvignon. Den bästa restaurangen i Coonawarra är Upstairs at Hollicks på vingården Hollick Winery.

Coonawarra är en liten stad, så vi promenerar genom staden och fortsätter en bra bit ut i naturen. På tillbakavägen går vi in på en riktigt bra vinbutik som ligger vid Heyward’s Royal Oak Hotel. Här hittar vi många äldre årgångar bland annat en 1990 Parker Estate Coonawarra som är mycket bra. Det sympatiska med butiken är att man genom åren har köpt in en hel del av de bästa vinerna från varje producent, men man säljer inte allt på en gång utan man förvarar vinerna i sin vinkällare och pytsar ut lite varje år. Man skulle aldrig sälja till någon spekulant som skulle vilja köpa upp allt.

Coonawarra är egentligen en lång raksträcka där vingårdarna ligger på rad längs Riddoch Highway. Vi besöker Parker Coonawarra Estate. Alldeles intill ligger     som ägs av Foster’s och här finns viner från de stora producenter som Foster’s har i sitt stall representerade som Penfolds. Lindenmans, Mildara med flera. Vi fortsätter till Katnook Estate som var den första vingården som grundades i Coonawarra. Grundare var den skotske immigranten John Riddoch som senare grundade flera vingårdar. Inne i Coonawarra ligger John Riddoch Centre. I provningsrummet på Katnook arbetar en australiensiska som pluggade i Uppsala som ung.

Nästa stopp blir på Coonawarras bästa och största vingård, Wynns Coonawarra Estate. Här kan man bland annat hitta många äldre årgångar av Wynns John Riddoch Cabernet Sauvignon. Inte så långt härifrån ligger Coonawarras berömda lilla tågstation. På Wynns berättar man att det finns funderingar på att sätta igång tågtrafiken igen. Vi fortsätter bort till Rymill Coonawarra Winery och det första vin kan konstatera längs den långa infarten är att träden har vuxit betydligt sedan vi var här senast för tio år sedan. De första rankorna här planterades 1974 av släktingar till John Riddoch och 1990 etablerades Rymill Coonawarra Winery. På vägen tillbaka till lägenheten stannar vi på Penley Estate. Kvinnan som arbetar i provningsrummet visar sig vara den tredje kvinnan för dagen som är gift med en vinmakare från Foster’s. Vinmakarna erbjuds arbeten på olika vingårdar som Foster’s äger i Australien, så man åker runt och bor några år i olika vindistrikt. Annars är de som plockar druvorna i Australien ofta från Vietnam och Kambodja. Den sista vingården blir Hollick Winery och dagen avslutas på Bushmans Inn, en enkel och riktigt bra och ofta fullsatt restaurang. 

Imorgon ska vi köra vidare ca 40 mil till vindistriktet i McLaren Vale. Vi lämnar Coonawarra via staden Penola för att vi ska köra västerut till kuststaden Robe och det nya vindistriktet Mount Benson. Staden Robe har på senare år blivit ett väldigt populärt resmål och många har köpt semesterhus här eftersom det fortfarande är väldigt billigt jämfört med kusten runt Adelaide och Melbourne. Det finns massor med restauranger och boenden att välja på och dessutom två vindistrikt strax inpå, Robe Wine Region och Mount Benson samt Coonawarra en timme bort.

Från Robe kör vi norrut längs kusten på Southern Ports Highway. Efter ett litet tag kommer vi fram till vindistriket Mount Benson och här stannar vi till vid Norfolk Rise som liksom Pipers Brook på Tasmanien ägs av det belgiska företaget Kreglinger , Cape Jaffa Wines och Wangolina Station. På Wangolina Station har man i generationer haft köttdjur och får, men då dottern i familjen, Anita Goode, utbildade sig till vinmakare planterade man druvor. Anita pendlar nu två gånger i veckan de 35 milen mellan Adelaide Hills, där man producerar vinerna, och Wangolina Station. Deras 2008 Sauvignon Blanc är balanserad med riktigt bra balanserad syra.

Southern Ports Highway fortsätter upp längs kusten och vi fortsätter förbi Meningie upp till avfarten mot Wellington. Här ska vi efter ett litet tag korsa Murray River med färja. Det är inte speciellt brett och färjan är liten. Till vår häpnad dyker en gigantisk långtradare upp som ska med över. Vi tror först inte att den ska få plats, men det går naturligtvis bra.

 

Inledning - Australien på egen hand - Resa 2
Sydney
Hunter Valley
Rutherglen, King Valley och Goulburn Valley
Yarra Valley
Tasmanien
Melbourne
Mornington Peninsula
Coonawarra
McLaren Vale
Adelaide Hills
Barossa Valley
Eden Valley
Clare Valley
Adelaide
Margaret River

Perth
 

© Copyright 2009
Mårtsbo Konsult & VinNytt AB